MENÜ

Eredmények a szõlõ levéltrágyázásáról

Oldalszám: 83
2014.04.14.

Állókultúráink közül talán a szõlõ az, amely leginkább igényli a megfelelõ és rendszeres mikroelem pótlást.

Csak a mikroelemekkel jól ellátott ültevényektõl várhatunk megfelelõ minõségû termést, amely alapja a jó bor készítésének, hiszen az íz- és zamatanyagok megfelelõ mennyiségû és minõségû kialakulásáért és a jó szárazanyag tartalomért a mikroelemek a felelõsek.Fõleg az ültevények korának elõre-haladtával kell egyre inkább a mikroelem-pótlással komolyan foglalkozni. Erre az idõre már csökken a talaj tápanyagszolgáltató képessége és a gyökérzónába nem tudunk megfelelõ mennyiségû és minõségû mikro-tápanyagokat gazdaságosan bejuttatni. Ez különösen a történelmi borvidékeken fontos, ahol az adott területen már több száz éve mindig szõlõt telepítenek. A mikroelempótlás leggazdaságosabb módja a levéltrágyázás. Persze csak azok a készítmények a hatásosak, amelyek szerves kötésben tartalmazzák a hatóanyagokat.

Az elmúlt évi idõjárás különösen megviselte a szõlõket. Nagyon sok volt az aszálykáros ültevény. A száraz idõjárás hatása erre az évre is kihat, hiszen nem tudtak elegendõ mikroelemet felvenni a tõkék a talajból. Csak azok az ültetvények vészelték át az elmúlt évi szárazságot és tudtak felkészülni erre az évre, amelyeket rendszeresen levéltrágyáztak. A távprognózisok erre az évre is nagyon meleg száraz nyarat jósolnak, tehát mindenképpen szükség van a levéltrágyázásra.

Az elsõ lépés a megfelelõ bórellátás biztosítása a növények számára. A bór az egyik legfontosabb mikroelem. Nagyon fontos szerepet játszik a hajtáscsúcsokban az új sejtek képzésében, és mi éppen a bórban leggazdagabb hajtásrészeket távolítjuk el a metszés során. Évente a metszés során folyóméterenként 0,85–1,13 kg fás részt távolítunk el a tõkékrõl. Ez a nyesedék, még ha fel is tudjuk aprítani, nem juttatja a növényt tápanyaghoz, mert nem jut le a 40–60 cm mélyre tápanyagfelvevõ gyökérzónába!

Ugyanakkor, az intenzív metszéssel felborítjuk a gyökerek és a hajtások között kialakult hormonegyensúlyt. Ezt pedig helyre kell állítanunk. Ehhez mindenképp szerves kötésû bórtartalmú levéltrágyát kell alkalmazni! Ilyenek a Damisol Kft. bórtartalmú készítményei!

A következõkben bemutatjuk a DAMISOL levéltrágyák alkalmazásának hatását. Két év adatait soroljuk fel. Az ültetvény Sályban van a Máté és Szente Kft tulajdonában.

Az adatok bizonyítják a Damisol levéltrágyák hatását. Már a terméstöbblet többszörösen fedezi a levéltrágyázás költségét. Egyébként 2007-ben két alkalommal érte jégverés az ültetvényt.

 


 


 


 Ladányi Péter növényvédelmi mérnök,

ügyvezetõ igazgató,

Damisol Kft., Albertirsa