MENÜ

A régi B1-15 szárítók korszerûsítése

Oldalszám: 62
2014.04.11.

A B1-15 típusú bábolnai szárítók korszerûsítése céljából az IKR-nél kifejlesztésre került az F3 jelû új, energiatakarékos és környezetbarát adapter.

Ez alapján olyan hazai megoldás áll a mezõgazdasági termelõk rendelkezésére, amely felhasználásával a B1-15 szárítók tovább üzemelhetnek.A hazai mezõgazdasági üzemek a kukoricatermelési rendszerek létrejöttével az 1970-es évek elejétõl nagy számban igényeltek nagy teljesítményû terményszárító berendezéseket. Az akkori Bábolnai Állami Gazdaság Ipari Üzemében kezdték meg az amerikai Cambell szárítók mintájára a Bábolna B1-15 típusú toronyszárítók gyártását. 2003-ig közel 1200 ilyen elsõ generációs szárító került felépítésre Magyarországon, jelenleg mintegy 600–700 mûködik még, fõleg kukoricaszárításban.

A mûszakilag elavult B1-15 szárítók azonban már nem felelnek meg a korszerû követelményeknek, fõleg energiahatékonyság és porterhelés miatt, ezért az IKR Zrt. az alapkonstrukció továbbfejlesztésével, saját tapasztalatainak felhasználásával kifejlesztette azt a módszert, amivel korszerû, energiatakarékos és környezetbarát szárítót hozott létre.

Az eredeti B1-15 szárító korszerûsítésére, illetve az új típus kialakítására több tervváltozat készült, amelyek közül a hõ- és légtechnikai elemzések eredményeinek felhasználásával került sor az F3-as adapter elkészítésére.

A szárítótorony homlok (libegõ ajtós) oldalára az adagolótól fölfelé a torony szélességben 800 mm mélységû légcsatornát szerelünk fel. A levegõ áramlásának irányításával különbözõ üzemelési módokat (olajos magvak szárítási üzemmód, normál szárítási üzemmód) állíthatunk be. A légcsatorna megszívását és egyben a léha és por leválasztását felül a torony két oldalán zárt kamrában elhelyezett 2 db TC 30 típusú Turboclean elszívó ventilátor végzi (kép).

A leválasztott por és léha a szárítótorony mellett hõszigetelt surrantócsövön keresztül kerül levezetésre. A porcsõ cellás adagolón keresztül két zsákcsattal ellátott lezsákoló fejjel végzõdik.

 


 

 A meleg- és a hidegcsatornát elválasztó lemezfal felsõ részébe szabályozó zsalut építünk be. A melegventilátor forgórészét kiszereljük, de a szabályozó zsaluzat funkciója megmarad. A hidegventilátorok szabályozó zsaluzatát normál szárítási üzemmódban zárva tartjuk, míg olajos magvak szárítási üzemmódban kinyitjuk és a két hidegventilátor közötti bebúvó ajtót is leszereljük. A meleg levegõt továbbra is a meglévõ égõk biztosítják. A nyomott rendszerrõl szívott rendszerûvé átalakított szárítóberendezés kétféle üzemmódban mûködhet: normál szárítási üzemmódban a felmelegedett hûtõlevegõt továbbhasznosítás céljából a meleglevegõ hátcsatornába vezetjük és hozzákeverjük a meleglevegõhöz. Olajos magvak szárítása esetén a tûzveszély csökkentése céljából a hûtõlevegõt nem vezetjük vissza, áramlását az eredeti B1-15 típusú üzemmódnak megfelelõen állítjuk be. A szárítási egyenletesség érdekében a szárító oldalfelületei is hõszigetelésre kerülnek. Az átalakított szárítóberendezés átlagos üzemelési körülmények mellett óránként 18–20 tonna szárítási teljesítményt ér el nedves kukoricára vetítve.

A szárító porkibocsátása 50 mg/m3 alatt marad. A szabadon beépített, függõleges elrendezésû Turboclean zajszintje a felsõ színt alatt 7 m-re, a függõleges tengelytõl 150°-ra átlagosan 73 dB, mely a távolság függvényében csökken. A zajszint további csökkenését eredményezi, hogy a ventilátorok zárt kamrában nyernek elhelyezést. Az átalakított szárítóberendezés az EU normatíváknak és az FVM elõírásainak megfelel, a támogatott gépek 2-es korszerûségi kategóriájába tartozik.

Az IKR Zrt. vállalja a B1-15 szárítók F3 adapterrel történõ korszerûsítését: a felméréstõl az engedélyezési eljáráson keresztül a kivitelezéssel bezárólag teljes szolgáltatást nyújt.