MENÜ

A kukorica védelme a talajon keresztül

Oldalszám:
2014.04.14.

A világ gabonaigényének gyors ütemû növekedése, valamint Európa törekvése az önellátás szintjének növelésére az elkövetkezõ évekre is stabil pozíciót jelöl ki a kukoricának.

A magas termésátlagok elérésének feltétele a kukorica fejlõdésének zavartalan biztosítása a kritikus korai idõszakban.

 

Talajfertõtlenítés – nem csak a kukoricabogár lárvája ellen

A kukoricában felhasználható talajfertõtlenítõ inszekticidek száma az utóbbi években jelentõsen csökkent. Üde színfolt ebben az átalakuló környezetben egy olyan készítmény, aminek nem változott a felhasználhatósága. A szerves foszforsavésztert (klórpirifosz) tartalmazó Pyrinex 48 EC használata javasolt mindazon kukoricatermesztõknek, akik a teljes felületi permetezést választják vagy a folyékony talajfertõtlenítõ szer sorba adagolásához szükséges feltételekkel rendelkeznek. A készítmény dózisa teljes felületre 5 l/ha, vetéssel egymenetben sorba adagolva 2 l/ha.Gyomirtás – vissza az alapokhoz

A gyomirtás a kukorica termesztésének meghatározó technológiai eleme. A kukoricával konkuráló gyomnövények kelésének megakadályozása, ezzel a kukorica korai, kritikus stádiumának gyommentesen tartása jelentõs mértékben növeli a csõhosszt és az ezerszemtömeget – ezáltal a termést. A tenyészidõszak késõbbi szakaszában már kevésbé befolyásolja a gyomosodás a termést.

A kukorica preemergens gyomirtására a Makhteshim Agan 2008-ban a Zeanit nevû gyûjtõcsomagot ajánlja, amely Acenit A 880 EC (antidotált acetoklór) és Afalon Dispersion (linuron) 5 ha-ra elegendõ mennyiségét tartalmazza. A két termék, egy klóracetanilid-származék csírázásgátló és egy karbamid-származék levél- és gyökérherbicid a kukoricában elõforduló fontosabb magról kelõ egy- és kétszikû gyomnövények ellen hatékony (táblázat). Felhasználása 1% feletti szervesanyag tartalmú talajokon ajánlott. Hatékonysága száraz tavaszon sem marad el (1. ábra), amit a tavalyi év termelõi tapasztalatai is alátámasztanak. A kijuttatás után két héten belül érkezõ csapadék segítségével, illetve öntözött körülmények között akár a teljes tenyészidõre gyommentességet biztosít (2. ábra). A csomagban az Acenit 2,0 l/ha az Afalon 1,5 l/ha dózisban szerepel.