MENÜ

Készüljünk fel a hõségre,levéltrágyázzuk a búzát!

Oldalszám: 69
2014.04.14.

Az elõrejelzések szerint az idei nyár is forró lesz, ami elõrevetíti az esetleges aszályt és annak terméscsökkentõ, minõségrontó hatását is.

Kalászosaink közül legfontosabb növényünk a búza. Az állattenyésztés sajnálatos csökkenése miatt egyre nagyobb az igény a jó minõségû étkezési búza iránt. A minõségi búzatermesztés alapja pedig az, hogy kielégítsük a növény tápanyagigényét. Itt nem csak a makro tápelemekrõl van szó, – amelyeket a talajon keresztül pótolunk – hanem a mikroelemekrõl is, amelyek a minõségért felelõsek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy csak az étkezési búza iránti kereslet nõtt meg.

A mikroelemeket gazdaságosan levéltrágyázás formájában tudjuk növényeink számára biztosítani. Erre pedig azért van szükség, mert hazánk talajai gyakran szegények azokban a mikroelemekben amelyek az eredményes, minõségi búzatermesztéshez szükségesek. Az ország egész területén szükség van a réz pótlására. A réz a felelõs a fehérjeképzéséért, így a sikér mennyiségéért és annak minõségért. 6 t szem és a hozzá tartozó szalma legalább 400–600 g/ha rezet igényel az idõjárástól függetlenül. Ezt a mennyiséget a talajból nem tudja a növény felvenni! A meleg száraz idõjárás ezt még csak fokozza, hiszen a talajhõmérséklet emelkedésével egyre csökken a tápanyagfeltáró tevékenység a talajban, sõt 28°C felett le is áll! Ezért a legjobb megoldás az, ha komplex összetételû levéltrágyát adunk ki a búzára két alkalommal. A gyomirtással egy menetben az elsõt, és kalászhányás környékén a szükséges növényvédelmi kezeléssel a másodikat. A zászlós levél csúcsának barnulása, száradása a rézhiány elsõ tünete! Ha ilyet tapasztalunk feltétlenül levéltrágyázzunk magas réztartalmú készítménnyel. Késõbb azt tapasztaljuk, hogy a kalászok vége kifehéredik és a kalász felsõ padkái nem termékenyülnek meg. Ez önmagában 450–500 kg terméskiesést jelent hektáronként. Ezzel azonban még nincs vége a rézhiány okozta terméskiesésnek. A zászlós levél száradása tovább folytatódik és a tejes érés idõszakára az gyakorlatilag teljesen leszárad. Az alsó levelek már ilyenkor a gombabetegségektõl fertõzve nem asszimilálnak, tehát nincs egészséges levélfelület és megszorulnak a szemek.

Eddig sajnos már sokunknak ismerõs a folyamat, de milyen levéltrágyát adjunk ki a növények levelére, hogy megelõzzük a bajt?

Olyat, amely szerves kötésben és könnyen felvehetõ módon tartalmazza a tápanyagokat.

Erre azért van szükség, mert a szervetlen sókból semmit, vagy nagyon keveset tud a növény hasznosítani, és azt is csak több hetes energia ráfordítással. A növénynek a sztómákon keresztül kell olyan komplexképzõt kibocsátania, amelynek segítségével ki tudja bontani a szervetlen sóból a számára fontos fémionokat.. Ez nagyon lassú folyamat. De az agyon kelatizált készítményekbõl is hasonló lassúsággal és energia felhasználással jut a növény a számára szükséges tápanyagokhoz, mert itt a kelátkötések erõssége gátolja a gyors tápanyagfelvételt.

A megoldás egyszerû a Damisol® levéltrágyák alkalmazásával. Ezekben a készítményekben a kémiai kötés, szabadalmazott, amino komplex és citokelát komplex. Ez a két kémiai kötés teszi lehetõvé azt, hogy a kiadott tápanyagok már négy órán belül a növények rendelkezésére álljanak.

A fenti igényeknek leginkább az egyik legsikeresebb készítményünk a Damisol® Kalászos levéltrágyánk felel meg.

Összetétele: 190 g/l nirogén (N), 20 g/l kálium (K2O), 30 g/l kén (SO3, ), 2 g/l bór (B), 10 g/l réz (Cu), 2 g/l vas (Fe), 5 g/l mangán (Mn), 0,05 g/l molibdén (Mo), 5 g/l cink (Zn).

Alkalmanként 6–10 l/ha mennyiséget célszerû kijuttatni e készítménybõl.

A levélre kiadott tápanyagokkal a gyökértevékenységet is stimuláljuk, arra ösztönözve a növényt, hogy a talajból is több tápanyagot vegyen fel.

A Damisol® Kalászos kalászhányás táján kiadva legalább 8 l/ha mennyiségben, 12–14 napig biztosítja a növények nitrogénigényét is. Így lényegesen csökkenhet a megszorulás veszélye és kialakulhat a megfelelõ mennyiségû és minõségû sikér a jó termésátlag mellett.

A búza levéltrágyázása mindig is nagyon jó befektetés volt, hiszen a ráfordítás megtérülése 4–6 szoros. A mai szilárd mûtrágya árak még inkább indokolják a levéltrágyázást, a várható jó felvásárlási árak pedig még eredményesebbé teszik azt.Ladányi Péter, növényvédelmi mérnök

ügyvezetõ igazgató, Damisol Kft., Albertirsa