MENÜ

A Valtrát tartom a legjobb választásnak

Oldalszám: 52
2014.04.15.

Szabó Loránd 38 éves hajdúszoboszlói gazdálkodó 70 ha saját tulajdonú földdel rendelkezik, emellett mintegy 300 ha-on végez gépi szolgáltatást.

A fiatal termelõ – aki mára 2 leány- és 1 fiúgyermekkel is büszkélkedhet – 1996-ban kezdett mezõgazdasági termeléssel foglalkozni, rajta kívül jelenleg a felesége és egy állandó alkalmazott dolgozik a gazdaságban.



– Milyen növényeket termesztenek, illetve milyen termésátlagok születnek az itteni körülmények között?

– Takarmánykukorica 9–13 tonna közötti mennyiségben terem meg egy hektáron – kezdte válaszát Szabó Loránd. Szintén fontos növényünk az õszi búza, amelynél 4,5–5,5 t-val számolhatunk sok év átlagában. Repcével is foglalkozunk, ez a növény a mi viszonyaink között 2,4–3,5 t-át terem, és ugyanilyen fontos a vetésszerkezetben az olajnapraforgó, amelynél 3–3,5 t/ha-os átlagot érünk el rendes körülmények között.



– Milyen gépekkel kezdte a gazdálkodást? Hogyan fejlõdött a gazdaság, és milyen koncepció alapján történt a géppark korszerûsítése?

– Egy Valmet 6800-as erõgép, 3 fejes váltva forgató eke, 5,5 m-es kombinátor, 3,5 m-es tárcsa alkotta kezdetben a gépállományt. Késõbb vásároltam Valmet 8550-es traktoromat, és a hozzá illeszkedõ ekét. A mai mezõgazdasági termelésben kiemelkedõen fontos az üzembiztonság, a szezonmunkák idején nem engedhetõ meg a géphiba miatti megállás. Az olcsóbb gépek nem megfelelõ mûködésébõl, meghibásodásából adódóan kiesõ termés mennyisége manapság nagyon jelentõs árbevétel-csökkenést eredményez. Ezért fontos számomra az, hogy a gépeim mûködjenek akkor, amikor szükség van a munkájukra. A megfelelõ termésátlagok eléréséhez nélkülözhetetlenek a megbízható gépek.



– Mikor vásárolta az elsõ Valmet traktorját?

– 1997 elején; a most is az udvaron álló 6800-as típust. Ettõl a traktortól még jó ideig nem válok meg, ugyanis hihetetlenül strapabíró, rendkívül jó súlyelosztású, univerzális erõgép. Igen kevés alkatrészét kell cserélni, és a fogyasztásával is elégedett vagyok, így elmondható, hogy a traktorüzemeltetés költségeit alacsony szinten tudom tartani.

 

– Milyen érvek szóltak a Valtra traktor megvásárlása mellett? Mi valósult meg mindezek közül a gyakorlati munkák során?

– A traktorpiacon megtalálható márkákat egyre inkább a globalizáció jellemzi. A traktorok közül a Valtra típusnak van a legkevesebb külföldi beszállítója; finnországi a motor; ezek a gépek saját váltóval és hátsó híddal szereltek, és az elektronikus rendszer is Finnországban készül. Minõségbiztosítási rendszerük egyedülálló. Minden egyes legyártott traktor minden egyes funkcióját letesztelik az összeszerelés után. A gyárban dolgozó szerelõk személyesen vállalják a felelõsséget munkájuk minõségéért, és a traktorok alvázszáma alapján visszakereshetõ a gépet összeszerelõk személye, sõt, még a nevük is felkerül a motorra. Ez a rendszer teremti meg az alapját a hosszú távon is megbízhatóan mûködõ traktorok minõségének. Az évek folyamán én magam személyesen is meggyõzõdtem arról, hogy a Valtra traktorok minõsége a legeslegjobbakkal vetekszik.

A Valkon 2007. Kft. pedig ugyan egy fiatal cég, viszont rövid idõ alatt megteremtették a márka hátterét. Közeli szervizzel és teljes körû alkatrészháttérrel rendelkeznek.



– Hogyan jellemezné általánosságban a jelenlegi Valtra traktorokat?

– Indokoltan robosztus gépek, amelyeknél nem a beépített anyagok túlméretezésével, hanem a legjobb minõségû anyagok csúcstechnológiájú megmunkálásával növelik a hajtáslánc erõátviteli képességét. Így az erõátviteli veszteség minimálisra csökken, ami kedvezõen befolyásolja a gép fogyasztását.



– Hogyan ítéli meg gépparkja jelenlegi állapotát? Milyen fejlesztéseket tervez a közeli jövõben?

– 2007 év végén jelentõs fejlesztés ment végbe nálam: több munkagép mellett egy Valtra N 121 Advance és egy T191 Advance típusú traktort vásároltam. A géppark fejlesztését nem mennyiségi, hanem minõségi irányban szeretném továbbvinni. Az Advance felszereltségû Valtrák sokkal könnyebb és gyorsabb munkavégzést tesznek lehetõvé, munkájukkal jobb minõségben tudom mûvelni területeimet. A mûvelések menetszámát kívánom csökkenteni, ezért is vásároltam fronthidraulikás traktorokat és direktvetõgépet.



– Miben látja a következõ évek nehézségeit? Hogyan mérsékelhetõek a kedvezõtlen jelenségek hatásai?

– Aggasztó gyorsasággal szaporodnak a globális klímaváltozás jelei. Az idõjárás-változás káros hatásait kell minél inkább mérsékelni a talaj nedvességének és szerkezetének megõrzésével. A talajmûvelés során korszerû és elõremutató technológiákat kívánok bevezetni. A magas mûtrágya- és vegyszerárak, illetve a környezet védelme érdekében a kijuttatott kemikáliák mennyiségét a lehetõ legkisebb szintre kell csökkenteni. Ez csak korszerû gépesítéssel oldható meg.



– E szemlélet jegyében döntött a legutóbbi gépberuházáskor ismét a Valtra vásárlása mellett?

– Most 10 éves Valmet traktorommal nagyon elégedett vagyok, nehéz körülmények között is mindig a tõle elvált maximumot teljesítette. Az eltelt idõ alatt az üzemeltetése során megbizonyosodtam a gazdaságosságáról, üzembiztonságáról. A Valtrát tartom a legjobb választásnak.

(x)