MENÜ

Akinek egyszer volt KRONE bálázója, annak más már nem kell. - avagy...

Oldalszám: 64
2014.04.15.

Egy KRONE-tulajdonos véleménye a tíz szezont kiszolgáló gépérõl

 

 

Vendéglátónk Csõke Antal az elsõ KRONE-vásárlók közé tartozik. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen tapasztalatokat gyûjtött a tíz szezont kiszolgált körbálázójáról.

 

– Mikor és hogyan jött létre a vállalkozás? – kérdeztük, miközben bemegyünk az irodába.

– Annak idején, 1994-ben a vállalkozás megindulásában kicsit a kényszer is szerepet játszott, de sikerült szépen fejlõdnünk, s ma már örülünk az akkori döntésnek. Jelenleg 400 ha szántót, 250 ha lucernát mûvelünk, s emellett igen jelentõs és fontos a juhállomány is. A hagyományos növények mellett mindig próbálkozunk valami mással is, mint pl. olajretek, mustár vagy éppen facélia. Sajnos a terület nagy része homokos, a többi pedig igen változatos minõségû.– Milyen géppark áll rendelkezésre a terület megmûveléséhez?

– A gépállományunk meglehetõsen változatos, és fellelhetõk benne a régebbi gépek, mint pl. az MTZ-k, a RÁBA traktor vagy SPC vetõgép, de itt sorakoznak már az udvarban a legkorszerûbb és legújabb erõ- és munkagépek is. Lehetõségeinkhez mérten természetesen igyekszünk fejleszteni. Volt kombájnunk is, de nem érte meg fenntartani, ezért eladtuk. Most itt áll még az udvarban egy régi DEUTZ, lehet, hogy azt felélesztjük.– Hogyan sikerült gazdaságilag a 2007-es esztendõ?

– Sajnos messze nem tartozik a legeredményesebb éveink közé. Elég gyenge volt a termés, és a juhok üzekedése is megállt július 10-én. A szokásosnál sokkal kevesebb bárány született, s ez a téli bevételbõl most nagyon hiányzik.

Rátérve jövetelünk igazi céljára, megkérdezzük, hogy Csõke Antal miért éppen a KRONE körbálázó mellett döntött a beszerzéskor.

– 1998-ban egy nagyobb csomagot vettünk, amibe ez a körbálázó is beletartozott. Természetesen körülnéztünk a piacon, és megvizsgáltuk a lehetõségeket. Azt tudtuk, hogy hevederes bálázót nem szeretnénk. A jánoshalmi kiállításon megláttuk ezt a KRONE KR125-öst. Egybõl megtetszett, s döntöttem. Nem is bántam meg: az egész csomagból ez volt a legjobb választás.– Mi ragadta meg ennyire a gépben?

– Elsõsorban az egyszerû felépítése, a könnyû kezelhetõsége, az, hogy egyáltalán nincs túlbonyolítva. Az is tetszett, hogy teljesen zárt a bálakamra, továbbá a rúdláncos megoldásról is jókat hallottunk. De természetesen az ár is igen fontos szempont volt.– Ezek szerint be is váltotta a hozzá fûzött reményeket?

– Igen, egyértelmûen. Maximálisan meg vagyok vele elégedve. Akinek egyszer volt KRONE bálázója, annak szerintem másmilyen már nem is kell. Másnak is csak ajánlani tudom. Most, nemrég beszéltem egy gazdával, akinek 4-5 évvel ezelõtt báláztam, s még mindig van ezekbõl a bálákból. Azt mondta, hogy még most is olyan kemény a bála, hogy nem tudja belenyomni az öklét. Bálázunk vele mindent. Most is kukoricában volt, azért szedtük le a hátulját, így még esélye sincs eltömõdni.– A gép tehát jól dolgozik, de mennyire megbízható, milyen a szervizigénye?

– Nincs vele gond. Szezon elõtt körbenézzük, és kijavítjuk, ami adódik, de ezek is csak apróbb dolgokat jelentenek. Alkatrész nem sok kell hozzá, a javításokat pedig mi magunk el tudjuk végezni. Komolyabb tételt talán a rúdlánc jelent, amit mi kb. 30 000 bálánként ki szoktunk cserélni. Ezen kívül van néhány alkatrész, mint pl. a zsinegvezetõ, amikrõl már tudjuk, hogy milyen idõközönként kell cserélni.– Van valami, amin esetleg mégis javítana, változtatna?

– Nem vagyok gépész, de mint tulajdonos és üzemeltetõ tudom, hogy nem drága az üzemeltetése és fenntartása. Kisgazdálkodó szemmel nézve az is fontos, hogy mi magunk meg tudjuk javítani. Talán mégis egy apróságot; mi a vonórészre felakasztottunk egy gumilapot, ami segít a rend egyengetésében.– Ez a gép már kidolgozta az árát? Gondolkozik cserében?

– Eredetileg nem volt tervben a cseréje, de most a KR130 megjelenése felkeltette az érdeklõdésemet. De ha veszek is újat, valószínûleg a régit is megtartom.

A vendéglátó gazdának ezzel lassan megköszönjük a ránk szánt idõt, s további sikeres gazdálkodást kívánunk.A KR125-ös mûszaki alapjaira épülõ, azt felváltó KR130-as körbálázó jelenleg is kapható. A világszerte rendkívül népszerû és sok ezres darabszámban értékesített állandó présterû, igen kis teljesítményigényû gép 1,20-as átmérõjû bálákat készít. A rendfelszedõ szélessége 1,80 m. A bálázó alapfelszereltségének részét képezi a dupla zsineges, necces kötözés és természetesen a MINI-STOP bálakilökõ rendszer is. Ennek segítségével a bálázó már a hátfal csukódásakor elindulhat és dolgozhat, s így jelentõs idõmegtakarítás érhetõ el.Keresse kollégáinkat:

Dobos Péter munkagép-kereskedelmi vezetõ • 30/6974-224

Jónás Zsolt területi képviselõ • 30/6974-231

Juhász Tamás területi képviselõ • 30/6974-235

Molnár Róbert területi képviselõ • 30/6974-232Valkon