MENÜ

A burgonya tavaszi trágyázása

Oldalszám:
2014.04.14.

A burgonya eredményes termesztését a fémzárolt vetõburgonya, a terméshozam, a minõséget jelzõ értékmérõ tulajdonságok és a tárolhatóság garantálja. Az ehhez szükséges feltételeket, a megfelelõ talaj és elõvetemény megválasztásával, a növény igényét szolgáló talaj elõkészítésével és a szükséges tápanyagok biztosításával lehet megalapozni. Csak a nagy burgonyatermések lehetnek gazdaságosak, de annak feltétele a szükséges mennyiségû tápanyag biztosítása.
A növénytermesztõk körében sokszor elhangzik: a nitrogén a termésmennyiséget, a kálium pedig a minõséget határozza meg. Leszámítva az olyan szélsõséges eseteket, mint a súlyos káliumhiány, amely csökkenti a termésmennyiséget is és ellenkezõleg, a nitrogén hiánya is kiválthatja a termés minõségének, beltartalmának romlását, el kell fogadni ezt a megállapítást. A burgonyának mindhárom fõ tápelemre (NPK) elengedhetelenül szüksége van, de közülük a legnagyobb mennyiségben a káliumra van szüksége. A burgonya a kálium mennyiségére és a K-hatóanyag formájára, minõségére, valamint a magnézium jelenlétére különösen érzékeny.

Tudjuk, hogy a káliummal jól ellátott növények ellenállóbbak a szélsõséges idõjárási viszonyokkal szemben. Fagyérzékenységük kisebb, jobban tûrik a szárazságot, a vízhiány tünetei is késõbb jelentkeznek. De nemcsak a szárazságot viselik jobban. Tudniillik a káliumhiányos állományok esetén a burgonya szára idõ elõtt elhal, a további asszimiláció ezáltal gátolt (nem épül be több szárazanyag), és így a terméspotenciált nem lehet teljesen kihasználni (1. kép).

A káliumról tudjuk, hogy általánosságban serkenti az anyagcsere folyamatokat, ezzel elõsegíti a szénhidrát-képzõdést (cukor-,

keményítõ- és szárazanyag tartalom növekedés) és a fehérje kialakulását. Így az ipari burgonya például egységnyi területen nagyobb mennyiségû keményítõt produkál. A káliummal jól ellátott növény húsa egyenletes, világos és foltmentes, ami a chips és hasábburgonya gyártás alapvetõ feltétele. A kálium javítja a tárolhatóságot, csökkenti az apadási veszteséget. Gondoljuk végig, hogy a betakarítás után, be- és kitárolás közben, a szállítás folyamán, az átrakásoknál mennyi kisebb-nagyobb ütés éri a gumókat. A kálium javítja a betakarítás, szállítás és tárolás alatti sérülésekkel szembeni ellenállóságot. Mivel a burgonyatermés betakarításával sok káliumot vonunk ki a talajból, a talaj K-ellátottsága döntõ fontosságú a termésre. A kálium nemcsak a burgonya termését határozza meg, de minõségét is nagymértékben befolyásolja: csökkenti a gumók elszínezõdésére való hajlamot (fekete-foltosság, gumóhús-elszínezõdés és fõzés utáni elszínezõdés); növeli a citromsav- és C-vitamin tartalmat; csökkenti a redukáló cukortartalmat, így a belõle sütött hasábburgonya sütés során nem barnul meg.

A kálium formájának jelentõs szerepe van a burgonya termésére és minõségére. Nagy dilemmát jelent, hogy kálisó vagy a drágább kálium-szulfát formát válasszuk? A kettõ közül, ha nagyobb termést és magasabb keményítõtartalmat szeretnénk elérni, akkor a kálium-szulfát formájában kijuttatott hatóanyag a célravezetõ. Felmerül a kérdés, hogy mikor juttassuk ki? Számtalan megismételt kísérlet bizonyítja, hogy messze a legjobb terméseredményt és minõséget akkor értük el, amikor a káliumot szulfát formájában és magnéziummal kombinálva (azt is szulfát formájában adva = Patentkali®) 100%-ban tavasszal juttattuk ki.

Fontos tudni, hogy a burgonya számára a tápanyagfelvétel körülbelül július végéig befejezõdik, tehát nem szabad késlekednünk, idõben kell kijuttatni a tápanyagokat. A kálium mûtrágyák közül a szulfát típusúak jöhetnek számításba (pl. Káliumszulfát, Patentkali®). A burgonya ugyanis kloridérzékeny növény, a gumó minõségét a klór nagymértékben rontja (ezért a 40, ill. 60%-os kálisó használata tavasszal a burgonyatermesztésben nem javasolt).

A burgonya esetében a magnézium (nem mikroelem!) pótlása (ESTA® Kieserit, EPSO Top®) is rendkívüli jelentõséggel bír. A tenyészidõszak folyamán közel azonos mennyiségben igényli a burgonya, mint a foszfort, azonban a magnézium pótlásáról gyakran megfeledkezünk, pedig a burgonya különösen érzékeny a Mg-hiányra. A magnézium kiemelt szerepet játszik a fotoszintézisben (a klorofillmolekula központi atomja), a fehérjeszintézisben és a különbözõ enzimek aktiválásában. Mg-hiány gyakran párosul a gumók túlzott nitrát-koncentrációjával. A burgonya egy részét laza talajokon termesztik, melyek gyakran alacsony magnézium-tartalmúak és emiatt Mg-trágyázást igényelnek. A tavaszi K- és Mg-trágyázás a tápanyagok jobb hasznosulása és a gazdaságosság miatt együttesen ajánlott (pl. Patentkali®).

A magnéziumot keserûsó (EPSO Top®) formájában többszöri lombtrágyázással adhatjuk a leghatékonyabban. A keserûsó a legtöbb permetszerrel jól keverhetõ, így a lombtrágyázás a növényvédelemmel egymenetben elvégezhetõ.

 


 

 Dr. Zsom Eszter szaktanácsadó

30/232-0154