MENÜ

Röviden a pohánkáról

Oldalszám:
2014.04.15.

 

A pohánka szinte minden talajon termeszthetõ, lazább szerkezetû talajok jobban megfelelnek az igényeinek, ha csapadékban nincs hiány, homokon is eredményesen termeszthetõ. Gyenge talajoknál a hektáronkénti 50-60 kg foszfort, káliumot meghálálja. Rövid tenyészideje miatt az északi hegyvidéken is jól termeszthetõ, gazdasági jelentõsége a faj „igénytelenségébe” és rövid tenyészidejében rejlik. A pohánkára termesztésben tökéletesen alkalmazható a gabonatermesztés teljes gépsora. A vetéstõl (május 10. és július 15. között) a betakarításig ugyanazok az eszközök használhatók, mint a kalászosoknál.

Vetés után egy héten belül kikel, gyomirtással nagy ritkán kell foglalkozni, mivel a pohánka kultúra nagyon dús, a gyors növekedésével a gyomokat elnyomja. Az ötödik héttõl az aratásig, folyamatosan virágzik, virágzatát a fõszáron vagy az oldalágak végén fejleszti. Vízigénye nem nagy, de a növekedéshez egyenletes vízelosztást igényel.

A pohánka autosteril növény. Nincs önbeporzás. A beporzást a rovarok végzik (méhek, poszméhek). A pohánka igen jó mézelõ növény, a bõ nektárkiválasztás és hosszú virágzási idõ miatt kedvelt méhlegelõ. A pohánka tenyészideje 90-130 nap, így a vetés után 3-4 hónappal el kell kezdeni a betakarítást, addigra már a magvak legnagyobb része beérett, megszürkült. Ilyenkor a pohánka szára még nedvdús, gyakran még nyíló virágok is találhatók a növényen, de a szár vörösödik és a felsõ levelek is lehullnak. Semmilyen érésserkentõ szert nem szabad alkalmazni. Meglehetõsen edzett növény, kórokozói, kártevõi elhanyagolhatók, ezért növényvédelmet gyakorlatilag nem igényel.

A SATU Kft. 12 éve foglalkozik termeltetéssel. A pohánka termeltetése integrált termelési rendszerben történik, mert tisztítása, szárítása komoly hozzáértést igényel. A kft. 1995-ben 220 hektáron termeltetett, míg 2008-ban 4000 hektár területen termeltet pohánkát Zala, Veszprém, Nógrád, Csongrád, Fejér, Tolna, Somogy megyékben. A termelõk részére a legkorszerûbb francia és másodvetésre kifejezetten ajánlott kanadai fajták vetõmagjait kínáljuk. A termelés teljes egészében exportra kerül. A korszerû élelmiszerek terjedése kapcsán kedvezõ

tápanyag-összetételének köszönhetõen a pohánkát újra felfedezték, népszerûségének oka, hogy fogyasztásának számtalan élettani és gyógyhatása van. Kiváló tulajdonsága, hogy még azok is fogyaszthatják, akik más gabonafélékre érzékenyek, lisztallergiában szenvednek. Napjainkban a pohánkát nemcsak hagyományos formájában használják, hanem a pohánkalisztbõl kenyeret, süteményeket készítenek, sõt sört és whiskyt is gyártanak belõle.

Magyarországon azért is sikeres a pohánka termesztése, mert jól illeszthetõ a növénytermesztés struktúrájába, fõvetésben és másodvetésben is kis odafigyeléssel sikeresen termeszthetõ.

SATU Kft.

Telep: H-7003 Sárbogárd (Sárszentmiklós) Homok sor

Tel.: (30) 959-3550, (30) 957-0330, Tel./fax.:(25) 467-054

E-mail: [email protected]