MENÜ

Egy gép, amelynek ára a körülmények szerencsés összjátéka esetén akár egy betakarítási szezon alatt megtérülhet

Oldalszám: 14-15
2014.04.16.

 

Olimac kukoricacsõ-törõ adapter

 

Egy megbízható, gyakorlati kísérlet bebizonyította, hogy az automata törõléc állítás, amely az OLIMAC adapter szabadalmaztatott mûszaki megoldása, minimálisra csökkenti a kukorica-betakarítási veszteséget. A mérés eredménye szinte hihetetlen: az Olimac után következõ második legkevesebb veszteséggel dolgozó adapter is hektáronként 120 kg-mal kevesebb kukoricát takarít be ugyanabban az állományban.A betakarítási veszteségek kiküszöbölésérõl a törõhengerek felett elhelyezkedõ automata szabályozású törõlécek gondoskodnak. Egy olyan egyszerû szerkezetrõl van szó, amelynek megismerése után a szemlélõ szinte mindig ugyanarra a következtetésre jut: milyen kár, hogy ezt nem õ maga találta ki. Újbóli kitalálása azonban már nem lehetséges, hiszen ezek a megoldások szabadalmi védettség alatt állnak.

A törõléceket egy rugós mechanizmus szabályozza. Satnyább, kisebb szár átmérõjû állományban a rugók összenyomják a törõléceket, lecsökkentve az azok között lévõ távolságot olyan módon, hogy az adapter a legkisebb, legfejletlenebb kukoricacsöveket sem tudja elveszíteni. A rugós szerkezet beállítása olyan, hogy a vastagabb szárak könnyedén szétnyomják a törõléceket, így a gép a nagy méretû csöveket is gond nélkül betakarítja.

Mindehhez jön még a gépnek az a tulajdonsága, amit a kezelõ nem tudna beállítani. Nevezetesen az adapter úgymond egyszerre és folyamatosan „figyeli” az összes betakarított sorban az állomány változását, és ezekhez a változásokhoz, a különbözõ kukoricaszár átmérõkhöz automatikusan, folyamatosan hozzá illeszti a saját mûködését, optimalizálva ezzel a betakarítási folyamatot és minimálisra csökkentve a betakarítási veszteséget.Az automata törõléc-állítási funkció különösen felértékelõdik az idei szezonban, hiszen aszályos körülmények között sokkal több a gyengén fejlett kukorica, mint egyéb években.

Szerencsére láttunk azonban jobb táblákat is, ahol a kukoricaszár vastagabb. A betakarító adapternek tehát szélesebb sávban kell a „növények változatosságához” alkalmazkodnia, mint egyéb években.Ezen kívül a termény ára is magasabb, tehát minden nem elveszett kukoricaszem felértékelõdik.

Egyszerû számtan: vegyünk két elképzelt szélsõ értéket: egy adapter egy szezonban 300-tól 1000 ha-ig terjedõ területen takarít be kukoricát. Az OLIMAC kukoricacsõ-törõ hektáronként – az automata törõléc állításnak köszönhetõen – 120 kg-mal takarít be több kukoricát a versenytárs gépeknél.

A kukorica árát ebben a kivételes évben tekintsük 50 000 Ft-nak. A többlet bevétel 300 h-on 120 kg/ha nem elhagyott kukorica szem mellett 36 tonna, amelynek értéke a fenti áron 1 800 000 Ft. Ezer hektár esetében és 120 tonna terménynél a megtakarítás már 6 000 000 Ft, ami közel egy 6-soros, fixvázas, automata törõléc állítással és szárzúzóval felszerelt OLIMAC Drago adapter ára.

Itt utalunk vissza a címben tett kijelentésre. A körülmények szerencsés összjátéka esetén egy OLIMAC adapter megvásárlása lehet olyan gazdaságos gépberuházás, amely csak a gép által produkált többlet eredménybõl egy betakarítási szezon alatt megtérül.

Egy gyakorlati bemutató után az egyik gazda intelligens kukoricacsõ-törõ adapternek nevezte az OLIMAC-ot és azóta mi is szívesen használjuk ezt a jelzõt abból a célból, hogy ezt a gépet a többi hasonló rendeltetésû berendezéstõl megkülönböztessük.Mitõl is intelligens az OLIMAC vagy mitõl intelligensebb, mint a többi csõtörõ adapter típus?Hajtásrendszerének kialakítása rendkívüli hatékonyságot eredményez.

A kétoldali behajtás természetesen többszörös biztonsági tengelykapcsolóval védve máshol is alkalmazott megoldás. Különleges viszont, hogy a gép törõegységének összes láncmeghajtási, törõhenger-meghajtási és szárzúzó tengely meghajtási funkcióját egyetlen hajtómû látja el.

A hajtómû központi tengelyén egy dupla kúpfogaskerék található, amely hátulról az egyik oldalról kapja a hajtást, elöl pedig a kúp két oldala hajtja meg a két törõhengert. Ugyanerrõl a kúpról lent a szárzúzó tengely fordulatszámnövelõ áttétele kapja a meghajtást. A központi tengelyre kétoldalt két kisebb kúpfogaskerék van felfûzve megfelelõ távolságra a központi kúptól, amelyek a felettük elhelyezkedõ láncmeghajtás részére továbbítják a forgónyomatékot.

Így a láncmeghajtás, törõhenger-meghajtás és szárzúzó-tengely meghajtás egy egységet képez, a funkció ellátásához szükséges, lehetséges legkisebb kúpfogaskerék számmal.

Mindez azt eredményezi, hogy a gép ellenállása kicsi, egy hatsoros adapter szárzúzóval már akár 150 lóerõs kombájnnal is kitûnõen tud mûködni.

Egy nagyobb gépnél ez természetesen azt jelenti, hogy a betakarításnál a fajlagos üzemanyag-felhasználás kevesebb, mint más adapterek üzemeltetése esetén.Ez az egyhajtómûves rendszer döntõen meghatározza a szervizigényt is. A láncokat, a törõszerkezetet és a szárzúzót meghajtó fogaskerekek egy térben helyezkednek el, együtt kapják a kenést. A hajtómûben 7 kg kenõanyag fér el, amelynek szintje egy nívópálcával ellenõrizhetõ.Az OLIMAC kiváló kvalitásokkal rendelkezõ, alacsony energia-felhasználású ötletes technika, amely sok örömet tud okozni felhasználójának, ennek azonban ára van: a hajtómûben lévõ kenõanyag szintet a nívópálcával kétnaponta ellenõrizni kell.

Az alkalmazott kenõanyag, zsír állagú, még magas hõ hatására sem válik folyékonnyá. Amennyiben a hajtómû bármelyik csapágya, szimeringje tönkremegy, két nap alatt max. 1–1,5 kg zsír tud a hajtómûbõl „megszökni”. Miután ezt észrevettük, a hiányt pótolni kell, de amennyiben ugyanennyi vagy még nagyobb mennyiségû zsír az elkövetkezendõ két nap után is hiányzik, ellenõriznünk kell, melyik szimeringnél van szivárgás. Tapasztalati tény, hogy ez leggyakrabban a szárzúzó kés tengelyénél fordul elõ.

Ez a szimering szántóföldön is rendkívül gyorsan cserélhetõ. A szárzúzó tengely kúpos csapágya koronás anyával felszabályozható.

Sokat írhatnánk még itt a gép „szervizbarátságos” mûszaki megoldásairól, a terjedelem korlátozottsága azonban nem teszi ezt lehetõvé.

A gép törõszerkezetérõl el kell mondanunk, hogy azt extra hosszú törõhengerekkel konstruálták, amelyek fel is vannak késezve. A törõegység kitûnõ konstrukciója az automata törõléc állításhoz párosítva lehetõvé teszi a nagy sebességû, veszteségmentes betakarítást.A gép rendkívül lapos építésû, a talajra helyezési szöge 18 fok, amellyel szinte bújik a sorok között, és könnyen felemeli a ledõlt szárakat is, a rajtuk levõ csövekkel együtt. Amennyiben az állomány nagyon megdõlt, akár mindkét oldalra felszerelhetünk hajtott száremelõ csigákat, amelyek teljesen megoldják a problémát.Nem szabad megfeledkeznünk a kitûnõ szárzúzás követelményérõl sem. A gépnél alkalmazott felkésezett törõhengerek a szárat beirdalják, a percenkét 2400-at forduló vízszintes kések folytatják a szárzúzási munkát, és nagy szerepe van a gépre szerelt ellenkésnek is. Mindezek a technikák azt teszik lehetõvé, hogy a szárzúzás minõsége 8–9 km-es sebességnél is megfelelõ legyen. Amennyiben a kombájnos ennél gyorsabban halad, a betakarítási veszteség még mindig nem fog megnövekedni, de a szárzúzás minõsége már hagy kívánni valót maga után.

Mindezek miatt rendkívül fontos, hogy a megfelelõ kombájn- mérethez és teljesítményhez megfelelõ méretû OLIMAC adaptert válasszunk. 300 lóerõ felett 8, 9, 10 vagy 12-soros adapter üzemeltetése ajánlott.

Érdekességként közöljük, hogy Magyarországon két 12 soros gép mûködik Kaposvár környékén és Tamásiban a vevõk nagy megelégedésére, és az USA-ban 16-soros OLIMAC gépet is eladtak már.Szeretnénk felhívni a figyelmet szervizszolgálatunkra.Szervizbuszunk elegendõ alkatrésszel van ellátva ahhoz, hogy telephelyre történõ visszatérés nélkül akár 10 gépen el tudjuk végezni a szükséges javításokat, természetesen nem generál felújítás szinten.

A szervizbusz és speciális szerelõ nyújtotta garanciális felülvizsgálatot egy szezon üzemeltetés után minden új vevõnknek térítésmentesen biztosítjuk.Több, mint száz magyarországi „régi” OLIMAC tulajdonost minden betakarítási szezon elõtt meglátogatunk szervizbuszunkkal, felajánlva szerviz– és gépjavítási szolgáltatásainkat.

Ennek a rendszernek a bevezetése óta, mintegy két éve a betakarítási szezonok sokkal nyugodtabban telnek. A jól felkészített gépeknél az eseti meghibásodások száma minimálisra csökkent.Használja ki Ön is ezeket a lehetõségeket: vásároljon OLIMAC adaptert, tegyen szert többletbevételre, a mûszaki kérdések megoldását pedig bízza szervizszolgálatunkra!

Pannonagri Kft.