MENÜ

WOLF SYSTEM a debreceni Farmer Expo-n

Oldalszám: 102
2014.04.17.

A Debreceni Agrár Centrumban idén is nagy volt a forgalom a XVI. Nemzetközi Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron, röviden a Farmer Expo-n.

Rengeteg ember látogatta meg a kiállítást. Zsúfolásig megteltek mind a zárttéri, mind pedig a szabadtéri standok elõtti platzok. A növényvédõ szer kereskedelemtõl a termékkóstolókon át, az építõiparig szinte minden a mezõgazdasághoz kapcsolódó céget meg lehetett találni.

Igen élénk érdeklõdést váltott ki a Wolf System & Wolf Haus cégcsoport. A magyarországi leányvállalat betonépítési divízió vezetõjével Molnár Zoltánnal beszélgettünk (kép).

 


Mivel foglalkozik az önök cége?

Cégünk építõipari cég, amely kifejezetten a mezõgazdaság számára készít berendezéseket. 41 éve (1966), hogy Johann Wolf megalapította a céget felsõ Ausztriában, amikor a szülei parasztgazdaságában el kezdett dolgozni. Hamarosan az otthoni gazdaság tapasztalatait, igényeit ötvözte az építõipar lehetõségeivel. Vasbetontárolók mellett különféle csarnokokat, géptárolókat, istállókat építünk – ma már házakat is tervezünk (Wolf Haus), amikre nemcsak az otthoni gazdaságnak, hanem az agrárágazatnak is szüksége lehet.

Ma, 2007-ben Európában elismert márkanév a Wolf család nevével fémjelzett építõipari cég, amelynek leányvállalata Magyarországon lassan 20 éve van jelen. A magyarországi igényeknek megfelelõen a vásárlókkal együtt tervezzük meg, alakítjuk ki az elképzeléseket. A számítógépes statikai számítás és tervezés lehetõséget biztosít a gyors és precíz munkavégzésre. A kivitelezést követõen megelégedetten veszik át a munkáinkat partnereink.Honnan vannak megrendelõik, kik keresik önöket?

A cégünk – tehát a Wolf System Építõipari Kft. – amely része a Wolf Systemnek, elsõsorban Magyarországon vállal munkákat. Ám a környezõ országokban – Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában – is dolgoznak munkatársaink. A magyarországi és a számos más államban létrehozott mezõgazdasági telepeink, szakmai tapasztalataink és megbízhatóságunk miatt szívesen választanak bennünket a vevõink s ismerõseiknek, barátaiknak is ajánlanak. A Wolf System gyors, precíz munkáival Európában elismert céggé vált az elmúlt évtizedekben. Megrendelõink gyakran régi ügyfeleink is egyben akik visszatérnek hozzánk. Alapgondolatunk, hogy bármit teszünk is, amivel tulajdonképpen alkotunk, azt csak az összes résztvevõ jó együttmûködésével hozhatjuk létre, tehát a Wolf a tervezéstõl a kivitelezésig egy csapat. Mérnökeink minden munkamozzanatot végigkísérnek, folyamatosan jelen vannak a munkaterületen. Szakembereink minden szinten magasan képzettek. A megrendeléseink piacvezetõ cégként azonban igen változatosak. Igény szerint 2,0 méteres átmérõtõl akár az 50 méteres átmérõig készítünk tartályokat. Az elõre legyártott lakóházak, istállók, gépszínek változatossága széles skálán mozog. Minden elképzelést képesek vagyunk megvalósítani. Itthon jelenleg a betonépítményeink a legkeresettebbek. Vasbeton körtartályok, vasbeton silók, alapozások, betonfalak, illetve pinceépítések teszik ki a megrendelések zömét.

 

A hígtrágya kezeléssel kapcsolatosan egyre szigorodnak az elõírások. Mit tudnak ajánlani az állattartóknak, miért éppen a Wolf System-et válasszák? Az elõbb jól hallottam, hogy kétszer 3000 m3-es tárolók után érdeklõdtek?

Igen. Egy 500 férõhelyes tejtermelõ tehenészettõl érdeklõdtek. Mi gyorsan, nagy precizitással, kiváló minõséggel tudjuk kivitelezni a berendezést. Ezeket a tartályokat ráadásul továbbfejlesztésre is ajánljuk, hiszen a hat hónapos tárolás során alkalmasak biogáz üzemek telepítésére is, ami a tartály kialakítását követõen, második lépcsõben valósulhat meg. Igen keresett ez a technológia nem csak az unióban, hanem itthon Magyarországon is. Jelenleg robbanásponton van a hígtrágya kezelésének a kérdése. Mi Olaszországban és Ausztriában óriási tapasztalatokat szereztünk. A kiforrott technikát most hazahoztuk Magyarországra. Az állattartó telepekre egyedi tartályokat tudunk építeni bármilyen méretben, bármilyen igény szerint, hogy a nitrit, nitrát szennyezést elkerüljük. Igen fontos ez, hiszen a Növény és Talajvédelmi Szolgálatok már most is rendszeresen ellenõrzik a telepeket s ez csak erõsödni fog az elõírások szigorodása után. Különleges betonkeverékeink állnak rendelkezésre, amelyek idõtállóak. A mezõgazdaság számára teljesen bevált anyagok felhasználásával dolgozunk. Tartályainkat nem kell festeni, azok biztonsággal tölthetõk fel, szivárgásmentesek. Élettartamuk minimum 50 év, tehát több generációt tudnak kiszolgálni. A zsaluszerkezetet, – amely alapja a tartályok építésének – a Wolf System saját fejlesztésû fémzsalus rendszere biztosítja. Évente Európában 5000 kör alakú vasbetontárolót építünk, amelyek tervezését a cég saját statikai osztálya készíti el. A tartályok magassága és szélessége a speciális zsaluszerkezetekkel elérheti az 50 m átmérõt is.Cégünk folyamatosan kapcsolatban áll leányvállalatokkal is. Mérnökeink állandó rendszerességgel továbbképzéseken vesznek részt. A különféle nagy kivitelezési munkák miatt számos más tagállamban a Wolf anyavállalattal együtt, közösen hajtjuk végre a nagy projekteket. Itt szerzik meg, gyûjtik össze a tapasztalataikat, amit hazatérve tudnak kamatoztatni. Megrendeléskor általában 10. napon átadásra kerülnek a silóink, tárolóink. A cégünk a nemzetközi kapcsolatai révén az országban egyszerre tizenkét helyszínen is jelen tud lenni. Német és osztrák precizitással készítünk el mindent, amit, a magyar gazdálkodók megálmodnak.Szilágyi Péter

Farmer Expo, Debrecen