MENÜ

Rumex SC - egy új akarmánykiegészítõ tejelõ tehenek számára

Oldalszám: 92
2014.04.17.

A tejtermelés napjainkban jelentõs változásokon megy keresztül.

Az alacsony tejárak a kisebb gazdaságok számára szinte lehetetlenné teszi a pozitív gazdálkodás lehetõségét. Ezáltal a tejtermelés struktúrája is jelentõsen változik, koncentrálódik. Az állattenyésztõk egyértelmû célja, az egészséges, hosszan nagy teljesítményû tehenek tenyésztése. Csak ezek a tehenek lehetnek az eredményes tejtermelés alapjai.Egy másik nagyon fontos pillére a gazdaságos tejtermelésnek a tehenek takarmányozása. A takarmányozással jelentõsen befolyásolhatjuk a tejtermelés nagyságát és hosszát. Továbbá a takarmányozási költség a legjelentõsebb költségtényezõ a tejtermelés során. Ha tovább vizsgálódunk a tejelõ tehenek takarmányozásában, megállapíthatjuk, hogy az alaptakarmány összeállítása tekinthetõ a legfontosabb dolognak, amelyre ráépíthetjük teheneink hosszú távon magas tejtermelését.

Egyre több takarmánykiegészítõ kering a piacon egyazon határozott céllal, hogy a tejtermelés hatékonyságát növelje. A tejtermelés hatékonyság növelésének egyik módja, a tejmennyiség emelése. Ennek elérésére több lehetõségünk is van.

A Rumex SC is egy a piacon található takarmányadalékok között. Amiben a termék különbözik a többitõl az a következõ: a termék gyógynövények, természetes illóolajok, szapponinok és élõ élesztõkultúra kombinációja. A hatóanyagok egyenként is (ugyan eltérõ hatásmechanizmussal) segítik a kedvezõbb tejtermelést, de így egymással kombinálva, egymást segítve fejtik ki hatásukat. Ez a szinergista hatás egyrészt támogatja a teheneket a magasabb életteljesítmény elérésében, másrészt a termelõt a tejtermelés gazdaságosságának javításában.Hogy hat a Rumex SC?

A termék gyártásakor kizárólag természetes összetevõket használnak, mint például rozmarinolaj, kakukkfûolaj, szapponin és élõ élesztõkultúra. A kizárólag természetes hatóanyagok alkalmazása sok elõnnyel jár a kizárólag kémiai úton elõállított, és összekevert termékekkel szemben. Egy másik nagyon fontos ismérve a terméknek az egyébként gyorsan elillanó hatóanyagok mikrokapszulázása. A mikrokapszulázás lényege, hogy az aktív hatóanyagok a feldolgozás, raktározás, felhasználás során fellépõ kedvezõtlen hatások ellen védve legyenek. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a aktív hatóanyagok valóban a takarmányban megtalálhatóak legyenek, ott is maradjanak, s a tehenekben fejtsék ki kedvezõ hatásukat.

 


 

Az illóolajok már évszázadok óta közismertek az élelmiszer szektorban, és már régen használjuk a takarmányozási területen is. Meghatározott illóolajok és gyógynövények keveréke a takarmányok ízhatását, felvehetõségét jelentõsen javítják. Ez különösen a laktáció elsõ harmadában fontos, amikor tehénnek annyi takarmányt kéne ennie, amennyi belefér, hogy elkerüljük a jelentõs kondícióromlást. A takarmányfelvétellel lehetnek problémák egyéb esetekben is, mint például az elmúlt idõszakban tapasztalt szokatlan hõség. A Rumex SC-ben lévõ illóolajok és gyógynövények pontosan ezt a célt (is) szolgálják. Növelik a takarmányfelvételt.

A szapponinok csökkentik a protozoonok számát a bendõben. Ez ahhoz vezet, hogy kevesebb baktériumot emésztenek meg a protozoonok (mivel a N-igényüket fõként aminósavakból és baktériumfehérjébõl nyerik). Ez a folyamat csökkenti a bendõ ammóniatartalmát és növeli a baktériumfehérjék mennyiségét a vékonybélben.

 

 


Így több nagyon magas biológiai értékû fehérje hasznosul az állat számára. A szapponinok továbbá csökkentik az ammóniatermelést, ezáltal a májnak kevesebb lesz a méregtelenítõ feladata. (A vér túl magas ammóniakoncentrációja ammónia-, karbamidmérgezéshez vezethet, amely akár az állat elhullását is eredményezheti.) A máj ily módon történt tehermentesítése pozitív hatással van a tejtermelés nagyságára és a májfunkciós betegségekre. Általánosságban elmondható, hogy a csökkentett ammóniaszint pozitívan befolyásolja a tehenek általános egészségi állapotát és a termékenységét is.

Az élõ élesztõkultúra megnöveli a cellulózbontó és a tejsavbaktériumok számát a bendõben, ezáltal az alaptakarmány, mint a kimagasló tejtermelés alapköve, jobban hasznosul. Továbbá az élõ élesztõkultúra stabilizálja a bendõ pH értékét. Különösen keményítõ- és cukorgazdag receptúrák vezethetnek jelentõs pH-csökkenéshez, mely a bendõ elsavasodásához vezet, amelybõl további betegségek, mint például acidózis, szubacidózis keletkezik. Ezeknek a betegségeknek az elõfordulását a bendõ pH értékének stabilizálásával jelentõsen csökkenthetjük.

Ahogy ebbõl a rövid felsorolásból is láthatják, a Rumex SC hatása rendkívül sokrétû, amely hatások egymást segítve az állatok jelentõs teljesítmény növekedését idézik elõ.Milyen hatásokat várhatnak a gazdálkodók?

5 gramm/nap/tehén Rumex SC folyamatos adagolása még a nagy teljesítményû tehenek esetén is a tejtermelés növekedéséhez vezet. Nemcsak a tejmennyiség, hanem a tejtermelés perzisztenciája is elnyúlik, ezáltal jelentõsen javul a tejtermelés ökonómiája. A megnövekedett tejmennyiség ellenére sem figyelhetõ meg a tej hígulása. Ez azt jelenti, hogy a megnövekedett tejmennyiség az összes megtermelt tejzsír és tejfehérje mennyiségét is abszolút értékben növeli. Ez további árbevétel-növekedést eredményez.

Ezentúl a Rumex SC használatával csökkenthetjük a tej szomatikus sejtszámát is.

Amennyiben a Rumex SC adagolásával „csak” 3% tejmennyiség-növekedést realizálunk, amely az eddigi kísérleteink alapján egészen könnyen realizálható, akkor az egy egység befektetésünk háromszorosan térül meg. Továbbá ha tovább tudjuk növelni a termelt tej minõségi paramétereit, az további plusz pénzt hozhat a konyhára.Összefoglalva

A Rumex SC adagolásával megnövelhetjük az állataink takarmányfelvételét, amely különösen a nyári melegben kulcsfontosságúvá válhat, ezáltal csökkenthetjük a kondícióromlást, nõ a termékenység, javíthatjuk a tejmennyiséget, s növelhetjük a tejzsír és a tejfehérje összes mennyiségét, csökkenthetjük a szomatikus sejtszámot, ezáltal könnyedén javíthatjuk a tejtermelésünk gazdaságossági paramétereit.

 


 

Delacon Biotechnika Kft. H-2600 Vác, Cházár A. u. 17.

Tel.: +36-27/511-422, fax: +36-27/511-420

[email protected]www.delacon.com 

Hummel Péter, mobil:+36-20/2187-754