MENÜ

Készüljünk a szántásra

Oldalszám: 30
2014.04.17.

A megfelelõ eke kiválasztása az õszi talajmunkákra elsõ pillantásra könnyûnek tûnik, érdemes azonban még a legnagyobb tapasztalattal rendelkezõknek is kikérni gyári szakemberek véleményét.

A VOGEL-NOOT, mint Európa egyik legnagyobb ekegyártója, a magyarországi gyártói háttérrel és – mint piacvezetõ – a legnagyobb tapasztalattal, biztonsággal tud ekét ajánlani partnerei részére.

A VOGEL-NOOT 2–16 vasú függesztett ekéket, illetve 5–12 vasú félig függesztett ekéket kínál partnerei részére.

A függesztett váltvaforgató ekék az erõgép kategóriák szerint 6 csoportba vannak osztva. A legkisebb LM kategória

120 × 80 mm-es gerendellyel rendelkezik és 80 LE-s traktorokhoz ajánlható, míg a legnagyobb XS-Pro kategória a 200 LE feletti traktorok munkagépe, 150 × 200 mm-es gerendellyel.

Az ekék kiválasztásánál ügyelni kell az ekefejosztásra és a gerendelymagasságra is a megfelelõ átömlési keresztmetszet érdekében. Az elõbbi a VOGEL-NOOT-nál eketípusonként minimális eltéréssel 850, 950, 1050 és 1150 mm lehet, míg az utóbbi 72 és 90 cm között, több lépcsõben rendelhetõ.

A fogásszélesség alaphelyzetben 4 lépcsõben állítható, de elérhetõ az un. Vario kialakítás is, amely fokozatmentes fogásszélesség állítást tesz lehetõvé.

A függesztett ekéknél 4 ekevastól ajánlott a szállítási támkerék rendelése is. A közúti és még inkább a földutakon történõ szállítások alkalmával komoly mértékû dinamikus erõhatások érhetik a munkaeszközt. Ez nagymértékben csökkenthetõ a támkerék alkalmazásával. Cégünk természetesen itt is széles választékkal áll a partnerei rendelkezésére, pontosan kiválasztható, hogy elegendõ-e egy viszonylag kisméretû kerék, vagy szükséges-e a legnagyobb kategóriába ajánlott Ø 680 × 250 mm-es, duplaszárú kerék. A késõ õszi nedvesebb idõjárás miatt ajánlott a sárkaparóval felszerelt változatot rendelni és nem elhanyagolható a biztonságos közúti szállítást elõsegítõ közúti világítás sem.

Az optimális minõségû munka eléréséhez, a megfelelõ aláforgatáshoz nagy segítség a beforgató lemez, illetve a trágyabeforgató használata. A legújabb fejlesztésû trágyabeforgatók helyzete 3 dimenzióban állítható. A mélység és gerendelytõl való távolság mellett a hajítási szög is változtatható. Az új típusú trágyabeforgatóval tökéletesen alkalmazkodhatunk a talajviszonyokhoz, a leforgatandó zöldtömeghez, illetve az ekén található kormánylemez formájához is.

Az ekevasakra a VOGEL-NOOT 3 fajta változatot kínál partnereinek. A hagyományos szántóvas mellett a vésõorros – vagy orrbetétes – és az igazi VOGEL-NOOT különlegesség a szeletelõkéses ekevas is elérhetõ. Az utóbbi alkalmazásáról már magyarországi tapasztalataink is vannak és ezek szerint a kötött, ragadós területeken igazán látványos a munkája. A felszín jóval egyenletesebb, könnyebb lesz utána az elmunkálás.

A kopórészeknél napjainkra szinte kizárólag a saját fejlesztésû ©plus kiszerelés terjedt el. Ezeknél a típusoknál a kopóoldal a hozzáadott szénnek köszönhetõen igen nagy keménységû, míg a hátoldal viszonylag puha és ezáltal rugalmas marad.

Az ekéink opciós felszerelési lehetõsége igen széles, amelyek optimális kiválasztásával minden körülmény között kitûnõen használható munkaeszközt nyerhetünk. A beruházás elõtt azonban érdemes a gyári szakembereket is megkeresni, akik készséggel állnak mindenki rendelkezésére.

Keressenek minket bátran, hiszen a megfelelõ eke kiválasztása, a hosszú távú biztonságos üzemeltetés közös érdekünk!