MENÜ

Innováció a cukorrépa termesztésben

Oldalszám: 16
2014.04.17.

Sikeresen bemutatkozott az EPD®!

 

 

Az EPD® a legújabb KWS innováció, egyedülálló XXI. századi vetõmag-kikészítési eljárás, amely egy specifikus drazsírozó anyag felhasználása mellett, továbbfejlesztett magkikészítési technológiát takar. Az EPD® a csírázás és a kelés legfontosabb faktorait pozitív irányba befolyásolja, hatására megélénkül a kelõ növény anyagcseréje, lerövidül a mag nyugalmi állapota. Nagy mértékben gyorsítja a csírázást és a szántóföldi kelést, egyben növeli az állomány homogenitását. A gyorsan kelõ növény a záloga, hogy állományunk a vetés és kelés közötti kritikus idõszakon a lehetõ leggyorsabban túljusson. Az EPD® technológiával kezelt vetõmag elõnye fõleg kedvezõtlen tavaszi idõjárás esetén (hideg és/vagy száraz tavasz) mutatkozik meg, mert a speciális drazsírozó anyag hatására a mag számára könnyebbé válik a vízfelvétel, így a kelés során a kisebb talajnedvesség is jobban hasznosul. Az EPD®-nek nincs negatív hatása a növény késõbbi fejlõdésére, pozitív hatása a teljes vegetációs idõn belül érvényesül.Az EPD® hatására:

1. egyöntetû és gyors a kelés

2. magas a tõszám és homogén a növényfejlettség

3. korán beindul a fotoszintézis korai cukorbeépülés magasabb cukortartalom

4. hatékonyabb és biztonságosabb a növényvédelem.

A KWS az EPD® technológia kifejlesztésével és bevezetésével jelentõs mértékben segíti Önt a modern cukorrépa-termesztés termésbiztonságának növelésében. A technológia 2007 tavaszán sikeresen bemutatkozott Magyarországon is, ezért ajánljuk termelõinknek, hogy a jövõ évi vetéshez új fajtáinkat már ezzel a technológiával rendeljék! Hiszen ne feledje, az egységesen kelt állomány az alapja kitûzött termés- és beltartalmi eredményei elérésének!

Ma a KWS fajták a legjobb kelésû fajták között foglalnak helyet, melyet az ez évi kelési tapasztalatok is alátámasztottak. Legjobb kelésûek a 2007-ben államilag minõsített elsõként EPD®-vel kezelt HERMINA és AGNESSA fajtáink voltak. Ez a két fajta – köszönhetõen a legkorszerûbb KWS genetikának és a világújdonságnak számító EPD® technológiánknak – látványosan jobban kelt a nagyparcellás kísérletekben együtt vizsgált fajtáknál!

Hivatalos magyarországi EPD® kísérletünket Jászboldogházán, Gaál Ferenc magas szintû szakmai támogatása mellett végeztük el. A március 29-i vetést követõen reggel és este is elvégeztük az állomány tõszámlálását. Az EPD®-vel kezelt fajták kelési eredményeit a hagyományos kikészítésû BELINDA eredményeihez viszonyítottuk. A számok azt mutatták, hogy a HERMINA fajta tõszáma a vetést követõ 11. napon 4-szer, az AGNESSA-é 3,5-szer volt nagyobb, mint a BELINDA-é! Legmagasabb tõszámát a HERMINA (111 000 tõ/ha) már a 12., míg az AGNESSA (102 000 tõ/ha) a 13. napon elérte, ugyanehhez a BELINDA-nak (107 000 tõ/ha) 34 napra volt szüksége.