MENÜ

Bolifor szilárd savkészítmények felhasználása sertéstakarmányok esetében

Oldalszám: 89
2014.04.17.

Hozamfokozás Bolifor® szilárd szerves sav készítményeinkkel

Az EU-ban – így Magyarországon is – világossá vált, hogy a hozamfokozásra nagy mennyiségben alkalmazott antibiotikumok alkalmazását korlátozni kell. Ennek eredménye az, hogy 2006-ig ezek preventív célú alkalmazása betiltásra került.

Az elmúlt években számos publikáció jelent meg az antibiotikus hozamfokozók kiváltásának témakörében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pro- és prebiotikumok, a különbözõ enzimkiegészítõk és növényi kivonatok mellett, kedvezõ higiéniai és egyértelmû teljesítménynövelõ hatásuk miatt a szerves savaknak kiemelkedõ jelentõségük van e kérdés megoldásában.Valószínû, hogy az alternatív megoldások valamely kombinációjával érhetõ el olyan hatás, amely megfelelõen pótolja a hozamfokozó antibiotikumokat.Szilárd savkészítmények sertésekre vonatkozóan – Bolifor FA 2000 S, Bolifor FA 2300 S

Közös jellemzõjük, hogy alkalmazásuk kedvezõ hatással van a táplálkozási hajlamra és a fehérjék emészthetõségére.

A készítményekkel történõ kezelés fiatal monogasztrikus állatoknál a bélcsatorna kémhatásának csökkenését eredményezi. Ez megakadályozza a kórokozók szaporodását és a hasmenéses betegségek kialakulását. A szerves savak csökkentik a baktériumok számát a gyomorban és a vékonybélben, s ez különösen igaz a patogénekre, mint pl. Escherichia Coli. Partanen és munkatársai (2001) kimutatták, hogy a hangyasav sertésekben csökkenti az ileum felõl a bakteriális nitrogénáramlást, és növeli a fehérjék, néhány eszenciális aminosav, a zsírok, a kálcium és a foszfor ileális emészthetõségét (1. ábra).

 


 Bolifor FA 2000 S

Szabad hangyasavat, valamint NH4-formiátot, foszforsavat és kisebb mennyiségben további szerves savakat tartalmaz. Vivõanyaga kovaföld. Különleges elõnye, hogy a felhasználásával kezelt takarmánykeverék hõkezelés során rendkívül keveset veszít a bevitt hangyasav tartalomból, ami egyébként az egyik fõ probléma a szabad hangyasavat tartalmazó készítményeknél. Így a takarmányok többi összetevõjével sem lép káros kölcsönhatásba, nem veszélyezteti a vitaminstabilitást. Ezért magas hõmérsékleten történõ hõkezelés, pelletálás stb. esetében akkor is ezt a terméket ajánljuk, ha egyébként a folyadékbevitel megoldható lenne.

E terméket fõként malacok takarmányozásakor ajánljuk (2. ábra).

 


 

Bolifor FA 2300 S

A BOLIFOR® FA 2300S kovaföld vivõanyagon hangyasav, ammónium-formiát, és kálium-szorbát kombinációját tartalmazó termék. A Bolifor® FA 2300 S készítmény hatékonyságát hízósertésekkel végzett takarmányozási kísérletekkel vizsgáltuk (3. ábra).

 


 

 Az eredmény ugyanolyan mértékû, illetve jobb volt, mint antibiotikumos hozamfokozók alkalmazásakor. A hízósertések teljesítménye szignifikánsan nagyobb volt hangyasav hozzáadásával, miközben hangyasav és K-szorbát kombinációja esetében még nagyobb növekedést értek el (Partanen és mtsai, 2002). A takarmány és a tápanyagok hatékonyabb hasznosulása miatt csökken a nitrogén és a foszfor mennyisége az ürülékben.

A Bolifor® FA 2300 S termék elsõsorban hízósertések számára kifejlesztett termék, de jól alkalmazható malacok, kocák és szárnyasok esetében is.

Külön figyelmet érdemel a BOLIFOR FA 2300S egyszerû és biztonságos kezelhetõsége. Nagyon alacsony a termékben a hangyasav párolgása és korrozivitása, illetve bõrrel érintkezve sem jelent veszélyt. A BOLIFOR FA 2300S szállításkor sem kerül veszélyes anyagként való besorolásra.

 


Csanádi Edit, Area Sales Manager,

Kemira Growhow Kft.

[email protected]