MENÜ

Államilag támogatott hitel termõföld vásárlására az FHB-tól

Oldalszám: 36
2014.04.17.

Az FHB Bank 2007. március 31-étõl megújította az államilag támogatott Birtokfejlesztési hitelét termõföld megvásárlásához. A részletekrõl kérdeztük dr. Meskó Istvánt, a Bank vezérigazgató-helyettesét.

 

 

Mit érdemes kiemelni az FHB által kínált Birtokfejlesztési hitellel kapcsolatban?

A legfontosabb jellemzõje a hitelnek, hogy állami kamattámogatás kapcsolódik hozzá, így a gazdák részére lehetõség nyílik arra, hogy meglévõ birtokaikat, termõföldjeiket, illetve ezáltal gazdaságukat tovább bõvítsék igen kedvezõ támogatott hitellel. A kölcsön a kamattámogatás révén a gazdák által is vállalható hitelterhet jelent. Jelentõs újítás, hogy az FHB már a hitelbiztosítéki érték 80%-áig is nyújt hitelt.A Nemzeti Földalap által kiírt földvásárlási pályázatoknál és árveréseknél is igénybe vehetõ a kölcsön?

Igen, annyi kitétellel, hogy a kölcsön összege a vételár és az NFA által elõírt kötelezõ önerõ közötti rész lehet. A kölcsön összege el kell, hogy érje az FHB által kínált minimum hitelösszeget, mely jelenleg 1 millió forint.Milyen termõföldek vásárolhatóak meg az FHB által kínált hitelbõl?

A hitelbõl finanszírozható termõföldet a földhivatali nyilvántartás határozza meg, ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban szántóként, gyümölcsösként, szõlõként, rétként vagy legelõként (a korábbiakban gyep) kell szerepelnie.Ki igényelheti a kölcsönt?

Birtokfejlesztési kölcsönt igényelheti az a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes kirendeltsége által regisztrált mezõgazdasági termelõ, aki nagykorú magánszemély vagy egyéni vállalkozó, valamint aki az FVM Rendelet kamattámogatásra jogosultságához kapcsolódó valamennyi feltételének megfelel.Mennyi idõre és milyen devizanemben lehet felvenni a hitelt?

A kölcsönt minden esetben forint alapon nyújtja bankunk legalább 5, de maximum 20 éves futamidõre. A futamidõ elején ügyfeleink 2 év kamattörlesztési türelmi idõt is igénybe vehetnek. A kölcsön törlesztése havonta annuitásos vagy évente két alkalommal, decemberben és áprilisban, ütemezett törlesztéssel történik.Hol kaphatnak részletesebb tájékoztatást az érdeklõdõk?

Az FHB helyi tarifával hívható FHB TeleBankon a 06-40/344-344-es számon és az internetes honlapján: www.fhb.hu.