MENÜ

Nagy sikerû fajta és gyomirtási bemutató Keszthelyen a SUMMIT-AGRO juniálison

Oldalszám:
2014.04.17.

A zsúfolásig megtelt rendezvénysátorban Wirth László ügyvezetõ igazgató megnyitójában hangsúlyozta, hogy a cég speciális helyzetébõl adódóan önálló fejlesztési és innovációs tevékenysége igen jelentõs, ezért különösen fontos számukra, hogy rendszeresen és „testközelbõl” tájékoztassák partnereiket a legújabb eredményekrõl. Többek között ezt a célt is szolgálják a hagyományteremtõ jelleggel megrendezésre kerülõ regionális bemutatók.

Ezt követõen Tomoaki Tetsu a Summit-Agro Europe igazgatója a francia vetõmag nemesítõ EURALIS céggel való együttmûködésben rejlõ további lehetõségekrõl beszélt.

Szakmai elõadás keretében Kiss Péter vetõmag szaktanácsadó ismertette a cég által képviselt Euralis-Rustica nemesítõ ház repce, napraforgó, szója, ill. kukorica és cirok vetõmagjainak értékmérõit. Napraforgó nemesítésük eredményességét jellemzi, hogy az európai napraforgó vetésterület 22%-án a cég hibridjei vannak elvetve. A hazai forgalmazást alapos adaptációs kísérletek elõzik meg, így csak azok a fajták kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, amelyek markánsan bizonyították, hogy legalább ugyanolyan jók, vagy még jobbak, mint a köztermesztésben lévõ standardok.

A repcehibridek közül a legismertebb, az igen korai éréscsoportba tartozó rendkívüli termõképességû Elvis és a tavalyi évben megjelent kiemelkedõ betegség-ellenállóságú Olano. Az idei év újdonsága az ES Artist hibrid. Az ES Astrid fajtarepce vetésterülete már tavaly jelentõsen megugrott és éréscsoportjának üzemi körülmények között is egyik vezetõ repcéje. Az Eleonore igen korai, rendkívül megbízható fajtarepce, míg az ES Nectar régebbi genetikája ellenére is változatlanul jó termésekkel rukkol elõ.

A program a fajtasorok megtekintésével folytatódott. A nagyszámú genetikai változatosság jól látható volt az elvetett fajtasorban a szakemberek számára. A Pomar RM évek óta vezetõ helyen van a fajtakísérletekben és az üzemi területeken. Kiváló beltartalom és korszerû, félig bókoló tányérállás jellemzi. A Petunia igazi sláger hibrid. Növekvõ népszerûségét kiemelkedõ terméspotenciáljának és fertõzés toleranciájának köszönheti. A Joana RM-et megbízható, kiváló termõképesség és betegség ellenállóság jellemzi. A középérésû csoportban az Albatre és Lolita, nagyon nagy termésekre képes. Mindkettõ toleráns a Magyarországon elõforduló legfontosabb peronoszpóra rasszokra.

A magas olajsav-tartalmú napraforgó hibridjeik a Pacific RMO, az ES Zalema és a Heroic. Mindhárom nagyon magas 85–90% körüli olajsav-tartalommal rendelkezik. Az ES Zalema alacsony termetû hibrid, ezáltal lehetõvé válik a hidastraktoros mûvelése.

Kukorica ajánlatuk az igen korai FAO 280-as hibridektõl egészen a 480-asig terjed. A hagyományosan népszerû 300-as éréscsoport elején található a cég két új cikloxydim toleráns kukoricahibridje (CTM), az Ultrastar és az Ultrafox.

A „nagy reménység” kategóriába tartozik, a 2006-ban minõsített ES Benita 340-es hibrid. Termõképessége meghaladja éréscsoportjának átlagát, valamint vízleadás tekintetében is 3%-kal bizonyult jobbnak. Érdemes odafigyelni az „új trónkövetelõ” ES Imanol-ra. Országosan 11,72 t/ha-s termésátlagot produkált, betakarításkori szemnedvessége pedig 17,97%-os volt.

Dr. Magyar László a Summit-Agro növényvédelmi szaktanácsadója a cég növényvédelmi technológiáit mutatta be. Kiemelte a napraforgó gyomirtásban flexibilisen, pre- és posztemergensen használható Pledge 50 WP-t. Megemlítette a „technológiai” csomagban idén is kedvezõbb áron megvásárolható Frontier + Pledge kombinációt, amelynek kedvezõ tulajdonságai szójában is jól kihasználhatók. A biztonságosabb és gazdaságosabb napraforgó termesztésért meghirdették a „Tiuram” programot, amellyel további költségcsökkentés érhetõ el a gombaölõ szeres védekezések során. A napraforgó rovarkártevõi elleni tökéletes védelemrõl, pedig a Mospilan termékcsalád gondoskodik a vetéstõl az aratásig. A cég növényvédelmi szempontból továbbra is kiemelten fontos szántóföldi növénye a kukorica, amelyben az elmúlt évben sikerrel bemutatkozott Pledge-Profi mellett egy teljesen új, egyedülálló technológiáról a CTM kukorica-termesztési rendszerrõl is rövid ízelítõt kaphattak a jelenlévõk.

A bemutatót kötetlen, jó hangulatú juniális zárta, ahol a finom ebéd és a baráti beszélgetések mellett a vállalkozó kedvûek még íjász képességeiket is próbára tehették. Jövõre újra találkozunk!