MENÜ

Bayer Légyott

Oldalszám: 17
2014.04.18.

Szántóföldi növényvédelmi bemutatók a Bayer CropScience szervezésében

 

 

A Bayer Légyott-ra a rendezvénysorozat negyedik évében június 13-án a Tolna megyei Dombóvár mellett, az Agrár-Béta Kft. területén, június 20-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezõkeresztesen, az Aranykalász 1955 Mg. Kft. területén került sor. A regionális növényvédelmi találkozón az érdeklõdõ gazdák öt szántóföldi növénykultúra növényvédelmi technológiáit láthatták a Bayer szakembergárdájának bemutatásában.A megnyitót a Bayer CropScience magyarországi igazgatója, Michael Muncey tartotta, aki a bemutató vendégeit üdvözölve méltatta a szakmai gárda tevékenységét. Mint hangsúlyozta, a termelõkkel való napi élõ kapcsolat az alapja az eredményességnek. Ennek ékes példája a Légyottoknak helyszínt adó gazdaságokkal való jó együttmûködés is, ami alkalmat teremt mind a bevált és ismert technológiák, mind az új eljárások tesztelésére.

Az idei Légyottok aktuális témája a felelõs gazdálkodás – felelõs növényvédelem volt. A Bayer CropScience nem csak növényvédõ szereket értékesít, hanem a hatékony növényvédelem egyéb területein is megoldásokat szeretne nyújtani. Ezt bizonyították a meghívott elõadók: hallhattuk Mátrai Zoltánt, az Agrárin Kft. képviseletében, aki a meteorológiai mérõállomásokról tartott tájékoztatót; Dr. Benedek Pál a növényvédelmi elõrejelzés fontosságát emelte ki; Lantos Péter a Cseber Kht. csomagolóanyag visszagyûjtési rendszerérõl tájékoztatott; Gárdián Tibor, az Aqua 2001 Kft. képviselõje a mikroszórófejes öntözés lehetõségeit ismertette. A mezõkeresztesi rendezvényen a debreceni Farmgép Kft. mutatta be kiváló gépeit, Gyökös Zsolt vezetésével. Dombóváron a kalászos bemutatóhoz kapcsolódva Pájtli József és munkatársai mutatták be speciálisan felszerelt Dammann permetezõgépüket és ismertették az új kalászkezelési technológiákkal kapcsolatos tapasztalataikat.

Az Environmental Science, a Bayer másik üzletága is képviseltette magát. Õk terménykezelés témakörben preventív gabonavédõ szerükrõl, a K-Obiol-ról tartottak rövid ismertetõt.

A jól szervezett, forgószínpadszerû bemutatókon a Bayer CropScience szakemberei ismertették az egyes kultúrák technológiai kísérleteinek eredményeit.

Az õszi káposztarepcében a Chinook (inszekticides csávázás) a Folicur Solo, Biscaya és Zopp (gombaölõ, rovarölõ, deszikkáló szeres) kezelés mellett egy gombavédelmet nélkülözõ és egy osztott – õszi-tavaszi fungicides kezelésû – technológiát is bemutattak.

A kukoricakísérletben (inszekticides csávázás: Poncho Pro) hatféle gyomirtási variációra láthattak példát a vendégek, a vetés elõtti és vetés utáni kezelések kombinációit bemutatva. Két esetben a Merlin (fél dózis acetoklór termékkel kiegészítve, illetve anélkül) PRE és Mester Pack POST, valamint a Monsoon, Mester Pack, Laudis POST és LATE POST kezelés különbözõ hatásait demonstrálták a Bayer szakemberei.

Napraforgó esetében (inszekticides csávázás: Gaucho) a herbicid kezelést Héliosz Duó alkalmazásával végezték preemergensen, míg fungicidként a Sfera 535 szerepelt.

A cukorrépa (inszekticides csávázás: Imprimo) kísérletben a szakemberek láthatták a Betanal expert-re és Betanal Eco-ra alapozott gyomirtási technológiák eredményeit. Gombaölõ szeres védekezésre a bemutatók idejéig nem volt szükség.

Õszi búzában Áron fajtán alkalmazták a különbözõ gyomirtó- és gombaölõ szer technológiákat. A vetõmag csávázása Raxil Vital-lal történt. A parcellák gyomirtását a Sekator hagyományos WG formulációjával és az új, folyékony változattal, a Sekator OD-vel oldották meg. A gombaölõ szeres kezelések a Bayer vezértermékére, a Falcon-ra alapozva kerültek beállításra. A bemutató résztvevõi megtekinthették a 2006. évben bevezetett gombaölõ szer, a Prosaro és az ez évben sikerrel bevezetett strobilurin kombináció, a Nativo eredményességét is a két kezeléses parcellákon. Elhangzott, hogy a növényvédõ mérnökök kérése alapján 2008-ban is a jól bevált WG formájú Sekator lesz a piacon, a nagy sikerre való tekintettel korlátozott mennyiségben Jubileum csomag formájában Falcon-nal. A kalászos bemutatón ismertetésre kerültek az új kalászpermetezési megoldások is.