MENÜ

Átadták a Sano magyarországi premixgyárát

Oldalszám: 104
2014.04.17.

Cégük 5–10 éven belül megkétszerezi magyarországi piaci részesedését – mondta Richard Waldinder, a Sano-Modern Takarmányozás Kft. ügyvezetõ igazgatója a Csémen július 27-én átadott gyáruk ünnepélyes avatásán.

 A sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy a Sano latin szó, magyarul egészséget jelent, amely talán valóban a legmegfelelõbb neve Európa egyik legmodernebb, takarmány-kiegészítõket gyártó cégének.
Vállalkozásuk célja a kezdetektõl fogva az is, hogy megvalósítsák a mezõgazdasági üzemek szakszerû tanácsadását és hozzájáruljanak az állatállomány egészséges és nyereségtermelõ takarmányozásához. Ehhez a legkorszerûbb technológiát használják fel Csémen is.

A Sano vállalat Sano-Milch néven 1976-ban alakult Grafenwaldban (Bajorországban). Ekkor a termékeket (elõször tejpótlókat, majd ásványi-anyag kiegészítõket) még idegen cégek állították elõ bérmunkával, és Sano-Milch néven árusították ezeket. Az elsõ raktáruk 1979-es megépítésével létrehozták az üzem alapjait, ám hamar kiderült, hogy a bérmunkával elõállított termékek minõségével a társaság vezetõi elégedetlenek voltak, ezért 1981-ben elkezdték a saját premix és takarmány-kiegészítõk termelését. Ettõl kezdve a termékek árusítása Sano néven történt, amelyrõl a társaság kizárólagos vezetõi, Bernhard és Edeltraud Waldinger döntöttek. Ezt 1988-ban további berendezések létesítésével a tejpótlók termelése követte.

A cég életében 1996-ban egy sajnálatos esemény történt: egy tûzvészben a termelõegységek nagy része leégett, ám a termelést félévnyi idõ alatt sikerült a mai, technikailag új alapokra újjáépíteni. Jelenleg Grafenwaldban három párhuzamosan mûködõ, számítógéppel vezérelt gyártósoron naponta mintegy 400 tonna kiváló minõségû premixet és ásványi anyagkiegészítõt, valamint 150 tonna tejpótlót állítanak elõ. A premixeket, a tejpótlókat és a takarmány-kiegészítõket nagyrészt 25 kilogrammos zsákokba csomagolják. A termékskála több, mint 60 terméket foglal magába.

1990-ig a Sano termékeit csak Németországban értékesítette – mondta Richard Waldinger ügyvezetõ. Az újraegyesítéssel és a határok megnyitásával a szomszédos országok felé is terjeszkedtek, és újabb piacokat nyithatott meg. Ekkor a Sano új értékesítési területeket fedezett fel Nyugat- és Kelet-Németországban, továbbá nyolc más országban, így, mint Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon, Horvátországban, Romániában, Szlovéniában és Boszniában. A Sano jelenleg 15 országban van jelen, és ezek közül öt országban (Németországban, Lengyelországban, Horvátországban, Szerbiában és Magyarországon) épített gyárat.

A Sano-Modern Takarmányozás Kft.-rõl elmondták, hogy 20 szaktanácsadójuk és 100–120 kereskedõ kínálja termékeit. A Sano 1994-ben Sano Magyarországi Kft. néven kezdte el mûködését hazánkban, 2002 áprilisa óta a cég Sano-Modern Takarmányozás Kft. néven Richard Waldinger ügyvezetõvel, a cégalapító fiával folytatja tevékenységét.

A Sano-nál egyébként folyamatos a termékfejlesztés. Számos mérnök és elismert szakember dolgozik ezen a feladaton. Célunk, hogy a partnerekkel hosszú távú bizalmi viszonyt építsünk ki – tájékoztatott a vezetõ szakember. Szaktanácsadóink személyesen tartják a kapcsolatot a partnerekkel és rendszeresen ellenõrzik a közösen kitûzött célok megvalósulását. A telep egyedi körülményeinek, igényeinek felmérése után takarmányozási koncepcióinkat alapul véve telepre szabott receptúrákat készítenek. A kollegák a naprakész szaktudás és felkészültség érdekében rendszeres továbbképzéseken vesznek részt.

A magyarországi gyár Európában és Magyarországon valóban a legmodernebb technológiai berendezésekkel rendelkezik. Magyarországon elsõként vezettük be premix és koncentrátum gyártásnál az ISO 22.000 termékbiztonsági rendszert.

Az üzemben a gyártás zárt rendszerben történik, a folyamat teljes mértékben számítógép által vezérelt. Az ömlesztett alapanyagok silóautóval érkeznek a 30 m magas silókba, a zsákos alapanyagokat elkülönítetten kezelik. Az üzem gyártósorán premixeket és a protamino családot állítják elõ, amelyek éves mennyisége elérheti a 120 000 tonnát. Az üzem mellett elhelyezkedõ készáru raktár 3500 négyzetméter alapterületû.

A Sano magyarországi gyárának fõ profilja a sertés, szarvasmarha és a baromfi takarmány-kiegészítõk elõállítása és forgalmazása a magyar, a szlovák, szlovén és román piacokon. A magyarországi piaci részesedés megduplázása mellett Romániában is kiépítik az értékesítési hálózatot, s így a gyár kapacitását teljes mértékben ki tudják majd használni.