MENÜ

Laktiferm probiotikumok a nyúltartásban

Oldalszám: 102
2014.04.17.

Mint általában ismeretes a nyúl igen érzékeny állatfaj.

Ez fõleg abból adódik, hogy látszólagos igénytelenségük ellenére a leginkább igénylik a természetes takarmányozást, ugyanakkor a legkevésbé viselik el a modern állattartás velejáróit (intenzív tartás, gyógyszerek, kémiai anyagok stb.).

A nyúl õsi táplálkozási igénye rendszeresen szenved csorbát a takarmányozás során. Az emésztõrendszer egészségi állapotának alapja – különös tekintettel a vakbélre – annak mikrobiológiai egyensúlya. A természetestõl eltérõ tartás és takarmányozás következtében az emésztõrendszerben élõ több száz mikroba faj egyensúlya – bakteriális megbetegedéseket eredményezve – könnyen felborul és rendszerint hasmenéses megbetegedésekhez, sõt elhulláshoz vezet.

A megbetegedéseket végül kórokozók okozzák, de az okok többnyire a takarmányozásból adódó, és a bélflóra egyensúlyának felborulásában rejlõ emésztési rendellenességekre vezethetõk vissza. Csak példaként említve a megfelelõ rost-, energia-, fehérjearányt, vagy a választás körüli takarmányozási problémákat. Másfelõl a nyúl különös gyógyszerérzékenysége miatt alakul ki gyakran ártalom, mérgezés. Sok gyógyszerrel – fõként antibiotikummal – váltható ki bakteriális megbetegedés a bélflóra károsításával, az ennek következtében elszaporodó kórokozókkal. Még a jól kiválasztott, okkal használt gyógyszerek is károsítják a bélflórát járulékos következményekkel (újabb megbetegedések).

A fentiekbõl következik milyen fontossága van a megelõzésnek, mely elsõsorban az emésztõrendszer egészségi állapotán keresztül az állat erõnlétének, ellenálló képességének a fenntartására irányul. Ennek hatékony eszközei az emésztés és a bélflóra stabilizálását célzó természetes hatóanyagú készítmények a LAKTIFERM probiotikumok. Erre a célra ajánlja a MEDIPHARM HUNGARY Kft. az állattartók számára közvetlen felhasználásra a LAKTIFERM probiotikumok vitaminokkal kiegészített és vízoldható változatait.

A LAKTIFERM hatóanyaga és hatása:

e természetes hatóanyagú probiotikum fagyasztva szárított élõ tejsavtermelõ baktériumokat (és kiegészítõ anyagokat) tartalmaz. A tejsavtermelõ baktériumok a természetes bélflóra hasznos tagjai és egy sor kórokozó ellenlábasai (E. coli, Clostridium, Salmonella stb.) huzamosan adagolva képesek az egészségi állapot fenntartására, az egyensúly stabilizálására. A Laktiferm hatékony a bakteriális megbetegedések megelõzésében így a hasmenéses megbetegedések kiküszöbölésében is. Természeténél fogva segíti az emésztést, javítja az étvágyat, ezáltal javul a takarmány értékesülése is.

A hatásukat tekintve több szinten, közvetlenül és közvetve fejtik ki:

1. Mivel a természetes bélflóra eredetileg is hasznos tagjai a legtöbb kórokozó (Clostridium, Salmonella., Staphylococcus, Campylobacter stb.) ellenlábasai, ezért mivel gyorsan szaporodnak, nagy számban közvetlenül megtelepedve a bélfalon kiszorítják azokat (élettér kizárás).

2. Metabolitjaikkal kíméletesen és természetes módon csökkentik a bél pH-ját, ezzel is közvetlenül gátolva a patogén baktériumok szaporodását (savanyító hatás).

3. A Laktifermben található baktériumok emésztõ enzimeket is termelnek, melyek szénhidrát, zsír- és fehérjebontó hatásukkal javítják a bél enzim-koncentrációját. Mindezek által javul az emésztés folyamata valamint a tápanyagok felszívódása a bélbõl (takarmány értékesítés).

4. A bélflóra baktériumainak pusztulása után azok sejtfalából kiszabaduló molekulák az immunrendszer legfontosabb aktivátorai, szabályozó anyagai. Így a megfelelõ bélflóra biztosításával hatékonyan támogatható az immunrendszer (immunmoduláció).

Az alkamazás elõnyei:

• a nutritív szerekkel általában elérhetõ eredményeket Laktifermmel természetes úton fél – egyharmad költséggel, jobb húsminõséggel, rezisztencia kialakulása és szermaradvány nélkül érjük el;

• nagymértékben csökkenti a választás körül jelentkezõ problémákat;

• anya és növendék állománynál alkalmazva csökken a szopóskori hasmenés kockázata, nõ a szaporulat;

• Laktiferm alkalmazása esetén az esetleg szükségessé váló gyógykezelés hatékonyabb, a kezelt állatok felépülése gyorsabb;

• a Laktiferm termékek egészségre ártalmatlan, élelmiszertisztaságú szerek.

Medipharm Hungary Kft.

1222 Budapest, Temetõ u.10. • Telefon/fax: +36-1/226-6061

E-mail: [email protected] • www.medipharm.hu