MENÜ

A gép neve: ACCORD MSC!

Oldalszám: 71
2014.04.18.

Nagy területteljesítmény, nagy munkasebesség, magágykészítés-vetés-visszatömörítés – egyetlen menetben, állandó vetésmélység, egyenletes állomány?
És mindez egyetlen gépben?

 

 

Az üzemeltetési és termelési költségek növekedésével egyre inkább csökken a növénytermesztés jövedelmezõsége, így egyetlen út marad: a költségek csökkentése, amit a növénytermesztési technológiákban a menetszámok redukálásával, illetve összevonásával valósíthatunk meg.

Õszi vetésû növények, – amelyek nagy területet foglalnak el Magyarországon a vetésforgóban (pl.: õszi káposztarepce, õszi árpa, õszi búza) – nagy részben kalászosok, kukorica, napraforgó elõvetemény után kerülnek a talajba, szántás nélkül. Általában a magágyelõkészítés gépe nehéztárcsa, az esetek kisebb hányadában nehézkultivátor (pl.: Kverneland CTC). Nagy mennyiségû szárat hagyó növények után (kukorica, napraforgó) sok esetben 2–3 sor nehéztárcsával tudnak csak megfelelõ minõségû, száraprítást, bekeverést, magágyat készíteni, illetve az alapmûtrágyát bedolgozni!

Az ACCORD MSC magágykészítõ vetõgépet az ilyen és ehhez hasonló problémák megoldására tervezték! A költséghatékony technológiák alapvetõ jellemzõje a mûvelet – összevonás – csökkentés és ezáltal a kiadások, költségek csökkentése.

Az ACCORD MSC magágykészítõ vetõgép két sorban elhelyezett 45 cm átmérõjû csipkés, gumibakokra szerelt tárcsasora, agresszív tárcsaszöggel igen hatékony keverõ-aprító munkát biztosít, még kötött talajokon is. Egyenkénti karbantartásmentes csapágyazása és a traktorból hidraulikusan (opció) állítható munkamélysége, mind-mind garantálják a hatékony munkát. Az elsõ és a hátsó tárcsasorok mélysége külön-külön is állítható egy csavarorsó segítségével. Az ACCORD MSC magágykészítõ vetõgép két gumi keréksorra „támaszkodik”, az egyik a tárcsák elõtt helyezkedik el, a gép teljes munkaszélességében – letapossa a szárakat, hogy a tárcsa könnyebben el tudja azokat vágni, illetve a tárcsák pontos mélységhatárolását végzi. A másik gumi keréksor a gép szállítását végzi, vetésmélységet határol és visszatömöríti a tárcsák által fellazított talajt, így tömör magágyalapot készít az azt követõ CX-Mulch vetõcsoroszlyáknak.

Az Accord MSC lelke az ún. CX-Mulch laprugó terhelésû tárcsás vetõcsoroszlya 160 kg csoroszlyánkénti állandó nyomással, minden körülmény és talajállapot között biztosítja Önnek az állandó vetésmélységet! Két sorban elhelyezett 12,5 cm gabonasortávra szerelt duplatárcsás vetõcsoroszlyák elve, megegyezik a hagyományos CX csoroszlyáéval, miszerint egy konvex fémtárcsával állandóan együtt forog egy kisebb átmérõjû mûanyag tárcsa, amely mivel a fémtárcsa „árnyékában” fut, így a talajjal keveset érintkezik, viszont állandóan tisztítja a fémtárcsát, a nedves körülmények között rárakodó talajrészecskéktõl és nyitva tartja a magbarázdát, míg a vetõmag bele nem esik. Így nincs szükség külön sárkaparóra, amit állandóan utánállítani szükséges, illetve általában a sárkaparónál szorul meg elõször a vetõcsoroszlya nedves talaj esetén. A vetésmélységet nagyon egyszerûen, a munkahenger szárán lévõ távtartókkal állíthatjuk be és vizuálisan ellenõrizhetjük.

Az ACCORD MSC magágykészítõ vetõgépet is az ACCORD pneumatikus vetésrendszer „táplálja” vetõmaggal, amelyet az ACCORD cég 1966-ban fejlesztett ki és azóta is szabadalommal véd. A mechanikusan vagy elektromosan hajtott celláskerékkel juttatjuk a vetõmagot a ventilátor által keltett légáramba, majd a légáram a magokat egy elosztófedélbe szállítja, ahol megtörténik a vetõmagok egyenletes soronkénti szétosztása. Az adagoló 1,5–380 kg/ha mennyiségben képes különféle magok (repce, lucerna, gabonafélék, fûfélék, borsó stb.) elvetésére.

Az ACCORD MSC magágykészítõ vetõgépek magtartálya 3700–3900 liter térfogatú, így pl. búzából kb.12 ha elvetése megoldott egy feltöltéssel, ami a 160 kg-os állandó vetõcsoroszlyanyomásból adódó biztos mélységtartásnak és a nagy (12–16 km/h) munkasebességnek köszönhetõen, nagy mértékben meghatározza a gép teljesítményét.

A CX-MULCH vetõcsoroszlyák után soronkénti gumibakokra szerelt keréksor végzi a visszatömörítést, aminek a nyomása csavarorsókkal állítható, – illetve nedves körülmények esetén, amikor a visszatömörítés károsan befolyásolja a növény fejlõdését, – ugyanezen csavarorsókkal a tömörítõ keréksor a levegõbe emelhetõ, így teljesen kiiktatható. Az ezt követõ magtakaró borona végzi el a magtakarás, végsõ felszínalakítás mûveletét, amelynek nyomása rugókkal pozitív és negatív irányba is állítható, tehát adott esetben ráterhelni és súlyt levenni is tudunk a magtakaró boronáról.

Az ACCORD MSC magágykészítõ vetõgép 3,0–4,0 m merevvázas és 4,0–4,50–4,80–6,00 m hidraulikus csukású kivitelben érhetõ el, (felhívnám a figyelmet a 4,80 m munkaszélességre, ugyanis kiválóan alkalmazkodik a 24 m mûvelõút technológiához) mechanikus, vagy elektromos hajtású magadagolóval, minden esetben mûvelõút-automatikával, teleszkópos, kihúzható vonórúddal, (ami különösen az ikerkerékkel ellátott traktoroknál nagyon fontos).

Amennyiben ezen cikk felkeltette érdeklõdését, úgy keressen minket, vagy kereskedõinket személyesen, vagy telefonon.

 
Szûcs Andor

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy út 63.

Tel.: 56/527-014 • Fax.: 56/240-380 • Mobil: 30/2799-713

www.kvernelandgroup.com