MENÜ

Korszerûsítések, újdonságok a 2007-es Zetorokon

Oldalszám: 24
2014.04.22.

Tavaszi Zetor Napok országos turné 6 állomásán a termelõk megismerkedhettek, és gyakorlatban kipróbálhatták e jeles márka gépeit.

Tájékoztatták a gazdákat a Zetor cég legújabb innovációs fejlesztéseirõl. A Zetor traktorok márkakereskedõi kiemelt hangsúlyt fektettek a partnerekkel való kapcsolat ápolására.

 


A magyar mezõgazdasági gépkereskedelem cégei 2005-ben 1300 új traktort adtak el országszerte a gazdáknak, és ebbõl cégük 102 Zetor traktorral részesedett, amely az igen elõkelõ 4. helyet biztosította számukra a hazai traktorpiacon – mondta Szabó Ambrus, a komáromi ZTR AGRO Kft. kereskedelmi üzletág vezetõje egy szakmai tanácskozáson. A csaknem 8 százalékos piaci hányad úgy oszlott meg, hogy 76-ot a PROXIMA és 26-ot a FORTERRA traktorcsaládból értékesítettek. Az országos eladás a 20-tól 450 lóerõ között volt.

Tavaly országosan is, cég szinten is valamivel kevesebb gépet adtak el: a ZTR AGRO Kft. ekkor szintén hasonlóan szerepelt, ugyanis az országosan eladott 1100 traktornak a 8 százalékát – 88 erõgépet – juttatta a gazdálkodókhoz. Változás, hogy az eladott traktorok felsõ határa 530 LE lett, cégük a 60 és a 120 LE közötti teljesítményû gépeket forgalmazta. Ez utóbbi „Zetoros kategóriában” – versenytársaikkal együtt, országosan 460 traktort adtak el, amelybõl viszont õk a 88 Zetorral csaknem 20 százalékos piaci részesedéssel az elõkelõ 2. helyen állnak.

Amennyiben gyártmánycsaládonként tekintik: 2006-ban 60–82 lóerõ közötti PROXIMA-kból eladott 48 gép az országos értékesítés 43 százalékát jelentette, és egyúttal azt, hogy a gazdák ebbe a teljesítmény kategóriába sorolható traktorok közül a Zetorokat is egyre inkább megkedvelték. Sõt, ebben tehát uralják a piacot. A 92 és 120 LE közötti Zetor FORTERRA-kból 40-et értékesítettek, ami az ilyen teljesítmény kategóriában országosan eladott 254 traktornak csaknem 16 százaléka, ami itt országosan a 3. helyet jelentette – mondta Szabó Ambrus, hozzá téve, hogy a FORTERRA-kat is kezdi elismerni a piac, hiszen az elõzõ évi 26-tal szemben 40-et sikerült eladniuk 2006-ban. Bíznak benne, hogy ezekkel újabb eladási rekordot dönt meg a ZTR AGRO Kft., hiszen a cég fennállása óta tavaly adták el a 2000. Zetort.

Az idei termékpalettájukról, a traktorok képességeirõl, újdonságaikról Szabó Ambrus elmondta, hogy 2007-ben is kínálaton tartják a PROXIMA család három fõ tagját: a 61, a 72 és a 82 lóerõs változatokat. Ezek mindhárom változata továbbra is keresett négy- és kétkerék-hajtású változatban egyaránt, és megszerezhetõk kabrió kivitelben is. A FORTERRA családot 92, 100, 110 és a 122 lóerõs modellben kínálják, viszont 2007-tõl frissítésre került a 110 és a 122 lóerõs modellek, amelyeket TIER III szabványnak megfelelõ motorral küld a brnoi Zetor Mûvek.

Újdonság a 122 lóerõs, 525 Nm nyomatékú FORTERRA 12441-es traktor is, ezt a nyomatékot a négyhengeres motor már 1200 percenkénti fordulatnál már leadja, egészen 1600-as fordulatig, úgy, hogy a nyomatékgörbéjére szinte egyenest lehet húzni. A kategóriában kimagasló teljesítménye alacsony fajlagos üzemanyag-fogyasztással párosul, amit újszerû turbófeltöltõvel érték el. A traktort korszerû intercoolerrel szerelték fel, a csendesebb járást egy korszerû hûtõventilátor szolgálja. Az elektromos berendezéseket a korábbinál „erõsebb” generátor mûködteti, és növelték az önindító teljesítményét is amely egyúttal a nagyobb hidegekben is biztonságos indítást tesz lehetõvé. A meglévõ irányváltót – amely 24 elõre és 18 hátra fokozatot szolgáltat – átdolgozták, automata kapcsolásvezérlõt építettek be, módosítva a kapcsolást: így könnyebb is a kezelése. A vezetõfülke egyes részein több helyen újabb zajcsökkentõ megoldást, elem borítást alkalmaztak. A TIER III motornak a korábbinál alacsonyabb a károsanyag kibocsátása, mert a kipufogógázt visszavezetve „visszaégetik”.


A motoron egyéb újdonságok is vannak: a motor utáni részen helyezték el a visco-kapcsolós hûtõventilátort, majd a vízhûtõ elé egy olajhûtõt tettek, ennek eredménye, hogy a legnagyobb nyári melegben is biztonságos a munkagépek üzemeltetése.

Hozzá tehetõ, hogy a Zetor Mûvek egy CBM-programot indított el, amelynek révén minden traktorán a hátsó függesztõ-rendszert egységesítették. A traktorokat CBM függesztõkarokkal látták el és új vonóberendezésekkel szerelik.
 


 

A másik jelentõs, ez évre szóló fejlesztés a PROXIMA-Plus család, ez az eddigi két típuscsalád közé „ékelõdött” be, a 82-tõl a 100 lóerõs közötti tartományban helyezkednek el, típusjelükben a 8541, a 9541 és a 10541-es számokkal.

A régebbiekhez képest a változtatást döntõen a növelt motorteljesítmény jelenti: 82-rõl 100 lõerõre növelték a motort. Ezen felül új irányváltó megoldást alkalmaztak, ez elõre is hátra is 16 fokozatot ad, ezt egy kétfokozatú nyomatékfokozóval (PS) érték el. Új rendszerû mellsõhidat is kapott a gép, így a traktor elejére nagyobb munkagépek csatlakoztathatók. A cseh gyártmányú traktorok a 2007. évi innovációs fejlesztéseikkel állják a versenyt az európai versenytársakkal.