MENÜ

Pioneer stúdiumok

Oldalszám: 74-75
2014.04.18.

Gondolkodjunk együtt – a termelõ és a Pioneer – a termelésrõl, hónapról hónapra!

 

 

A PIONEER stúdiumok nyári sorozatában a gazdaságos repcetermesztéssel kapcsolatban szeretnénk segítséget nyújtani a termelõnek.

 


Gazdaságos repcetermesztés Pioneer hibridekkel


A repcével bevetett terület Európa-szerte folyamatosan növekszik. Ez a rendkívül dinamikus fejlõdés elsõsorban a biodízel ipar által támasztott, fokozott keresletnek tudható be. A pozitív tendencia bizonyosan folytatódik a jövõben. Hazánkban a növény vetésterülete immár közel van az ökológiailag indokolt nagyságrendhez, kérdés, mekkora lehetõség van még itt a növekedésre. Tény, hogy a repcetermesztés színvonala az utóbbi néhány évben jelentõsen emelkedett: az egyre korszerûbb hibridek és fajták, a precízebb talajmûvelõ eszközök, a modern vetõgépek és a professzionális növényvédelmi technológiák segítségével az ökológiai szempontból megfogalmazható kockázatok szintje mindenképpen csökkenthetõ. Az idei termésátlagok vélhetõen elmaradnak a tavalyi szinttõl, ami csökkentheti a repcetermesztési kedvet, de ezt ellensúlyozza majd a repcemag iránti fokozott igény és kereslet.

A Pioneer repcekutatás köztudottan a hibridek mellett tette le a voksát. Meggyõzõdésünk, hogy a hibridizáció sokkal több lehetõséget kínál egyfelõl a nemesítõnek, új, változatos genetikák létrehozásában, másfelõl pedig a termelõnek, e hibridek kínálta elõnyök kihasználásában (jobb alkalmazkodóképesség, erõteljesebb gyökérzet, jobb télállóság stb.).

Hibridrepcéink közül a legnagyobb érdeklõdésre a MAXIMUSTM család számíthat, amelybõl a PR45D01-est próbálhatták ki elõször az európai repcetermesztõk. Ez az elsõ, úgynevezett féltörpe Pioneer hibridrepce.

A féltörpe kifejezés a legtöbb országban nem hangzik túl jól, hisz ezeket a növényeket gyakran az alacsony növésû és egyben alacsony termõképességû repcékkel azonosítják. A Pioneer féltörpe repcéi azonban a hagyományos hibridek szintjének megfelelõ termõképességgel rendelkeznek. Az 1995 óta folyó kutatómunka eredményeként, ez a termékcsalád – elsõsorban lényegesen magasabb termõképességével és olajtartalmával – annyira kitûnik a versenytárs féltörpe repcék közül, hogy mára a Pioneer vezetõ pozícióba került a féltörpe repcék piacán. A MAXIMUSTM márka arra született, hogy a Pioneer megkülönböztesse saját féltörpe repcéit más vállalatok hasonló termékeitõl.


A MAXIMUSTM hibridrepcék számos technikai-gazdaságossági elõnyt kínálnak a termelõ számára:

• tág vetési intervallumok alkalmazhatók mind vetésidõben, mind pedig tõszámban,

• potenciálisan csökkenthetõk az input anyagok,

• egyszerûbb, és könnyebb a növényvédelmi kezeléseket elvégezni az alacsonyabb növényállományban,

• a rendkívüli állóképesség miatt megdõlésre nem hajlamosak,

• könnyebb, gyorsabb és olcsóbb betakarítás lehetõségét kínálják!

 

 


Termékfejlesztésünkben a MAXIMUSTM hibridek kiemelt jelentõséggel bírnak, ennek megfelelõen a közeljövõben további hibridekkel számolhatunk. Idén a PR45D03-as második generációs MAXIMUSTM hibridrepcénket vezetjük be, amely 4–5%-kal magasabb termõképességet, és 1–1,5%-kal magasabb olajtartalmat produkál a D01-hez képest.

A repcék glükozinolát tartalmával sokat foglalkozik a szakma, talán többet is a kelleténél. Akinek emiatt kritikával illetik a termékeit, nyilván kényelmetlen helyzetben érzi magát, akinek pedig ezen a téren dicsekvésre van oka, az él is ezzel, holott a repcemag-felvásárlás valójában nem is foglalkozik a glükozinolát kérdéssel. A Pioneer mindenesetre megelõzte már a kérdés felvetését is: komoly energiákat fektetett a glükozinolát tartalom jelentõs csökkentésébe. Így valamennyi hibridünk glükozinolát tartalma messze a 25 mól/g-os határérték alatt van (11–16,9 mól/g), ezzel a köztermesztésben elérhetõ hibridek között a Pioneer termékei a legjobbak között szerepelnek. Az elsõ generációs PR46W31 is messze a standard határérték alatt szerepel (15–17 mól/g), az idén bevezetendõ újabb generációs PR46W09, illetve valamennyi MAXIMUSTM hibridrepce, valamint a 2008-ban piacra kerülõ W14, W15-ös hibridek már a 10–13 mól/g-os rendkívül alacsony glükozinolát tartalmú sávba tartoznak. Annak ellenére tehát, hogy termékei az általában magasabb glükozinolát tartalmat mutató OGU-INRA hibridek körébõl kerülnek ki, a Pioneer egyszer s mindenkorra megoldotta a glükozinolát problémát!

Az elmúlt évben bevezetett 3 Pioneer repcét (PR45D01, PR46W31, PR45W04) tehát egy további hagyományos hibridrepce, a PR46W09-es és egy új MAXIMUSTM, a PR45D03-as egészíti ki 2007-ben. Hagyományos hibridjeink jól megfogalmazható Pioneer-értékeket közvetítenek a termelõk számára: stabil termõképességet, magas olajtartalmat, kiváló állóképességet. Ezek mellett új, innovatív termékek a MAXIMUSTM hibridek, amelyek a gazdaságos, költségkímélõ termesztés lehetõségét kínálják a repcetermesztõk számára.


Dr. Piukovics László

Olajnövények termékmenedzsere, Kelet-Európa

MAXIMUS

Technológia, mellyel sikert arat!®