MENÜ

A tarlót gondozni kell, ehhez pedig korszerû eszközök kellenek!

Oldalszám: 4-5
2014.04.22.

A svéd gyártó a tarlómunkákhoz, majd az azt követõ alapmûveléshez munkagépek széles választékát kínálja.

 

 

CARRIER tárcsás talajmûvelõ

A Carrier munkagépcsalád gyártását 2000-ben kezdte meg a svéd gyártó, s mára több, mint ötezer darab dolgozik Európa számos országában. Az értékesítés fõ piacának Anglia, Németország és Franciaország számít, ahol ezidáig országonként 600–800 egységet helyeztek üzembe. Hazánkban is kétszáz tárcsás talajmûvelõ dolgozik már, a 3 méteres függesztett kiviteltõl kezdve a 12 méteres vontatott típusig a család minden tagja képviselteti magát.

A Carrier nagy napi tejesítménnyel, alacsony üzemanyag-felhasználással üzemeltethetõ, és akár egyetlen menetben is vetésre tökéletesen alkalmas magágyat hagy vissza. A tárcsák a kis átmérõnek köszönhetõen nagyobb kerületi sebességgel forognak, mint a hagyományos nehéz tárcsás boronák, így tökéletesen felaprítják és bekeverik a szármaradványokat. A bedolgozás mélysége maximum 13–15 cm, ezzel biztosított az, hogy a szármaradványok elbomlásához minden szükséges feltétel adott legyen. Az egyenletesen visszazárt felszín megtartja a nedvességet, a gyomok és az árvakelés gyors csírázásnak indulnak, így garantált a tarlóápolás során végzett mechanikai gyomirtás sikere. Talán nincs is még egy hasonlóan sokoldalú talajmûvelő gép a mezõgéppiacon. Legyen szó tarlóhántásról, szántáselmunkálásról, magágykészítésrõl vagy akár normál hengerezésrõl, a Carrier mindig a megfelelõ választás. Ez az a gép, mely az év során keveset áll. 2007 év újdonságai közül meg kell említeni, hogy már kaphatók a „kis” Carrier-ek vontatott típusai is, melyek szállítás közben a gumifelületû hengeregységen gördülnek. A szélesebb vontatott típusok közül a 420, az 500 és a 650 változatok rendelhetõk Crossboard simítóval integrált tárcsás rendszerrel is.
 

CULTUS kultivátorok

2005-ben a Väderstad egy megújúlt talajmûvelõ gépet mutatott be, mely annak a Cultus Quattro kultivátornak a továbbfejlesztett változata volt, aminek gyártását másfél évvel korábban felfüggesztette a gyár. Az ok elég prózai volt. A kultivátor nem zárta le tökéletesen a bolygatott felszínt. A kitartó fejlesztõi munka és a kultivátorgyártásban szerzett húszévnyi tapasztalat meghozta gyümölcsét. Az újgenerációs Cultus kultivátorok iránt óriási a kereslet. A fülkébõl állítható munkamélység, a munkamélység precizitását szabályzó mellsõ mankós kerék csak néhány azon elvárások közül, amit a gazdálkodók jeleztek a gyártó felé. A Cultus Cobra merev, rugóbiztosítású kapákkal van szerelve. A munkagép 3 méteres merev, valamint 4,2, 5, és 6,2 m-es felhajtható vázzal készül. A bolygatott felszín lezárását 800 mm-es gumihenger vagy pedig 600 mm-es acél hengersor (kivétel 6,2 m típus) végzi. A gumihenger egyben szállító egységenként is szolgál, hiszen ezen gördül a gép. Tesztelése során 6000 kilométert tettek meg közúton probléma nélkül. A kapák 4 sorban, 20 cm osztással vannak szerelve, és 5 különbözõ késtípussal rendelhetõk. A gép hasmagassága 85 cm, súlya pedig 1400 kg/m, mellyel a legnehezebb kultivátornak számít a piacon. Vonóerõigénye 50–70 LE/m, szállítási szélessége 3 m (kivéve a 3,8 méteres, merev vázú típus).


TOPDOWN multikultivátor

A Väderstad új talajmûvelõ eszköze, a TopDown multikultivátor a talajmûvelési lehetõségek széles választékát kínálja. A forgatás nélküli talajelõkészítés alapgépe, mely lehetõséget ad arra, hogy a tarlóhántástól a – szántás elkerülésével – szükség szerinti sekélyebb-mélyebb alapmûvelésen keresztül a magágykészítésig, egyetlen munkagép használatával tökéletes talajelõkészítést végezzünk a vetést megelõzõen. A gép óriási elõnye a sokoldalúságában rejlik, azaz a gépkombináció 2–3 másik munkagépet helyettesíthet a gazdaságban.

Munkamélység 5–35 cm között állítható fokozatmentesen. A kapák és tárcsák egymástól független mélységállítása lehetõvé teszi, hogy a munkagépet a legkülönfélébb talajtípusokhoz igazítsuk. A tömörítés mértéke több fokozatban állítható egészen addig, míg végül a munkagép teljes súlya a hengeregységen fut. A mellsõ egységet két sor kúpos, 43 cm átmérõjû tárcsából álló rendszer alkotja, mely tökéletesen aprítja és keveri be a tarlómaradványt, munkamélységük 2–13 cm között álllítható fokozatmetesen. A tárcsás rendszert három sorban, 27 cm osztással szerelt merev kapákból álló egység követi, mely lehetõvé teszi a kemény talajok feltörését és a szármaradvány mélyebb bedolgozását egyaránt. A gép hátsó egysége a lemezhenger, mely kialakításánál fogva nedvesebb idõjárási körülmények között is kiválóan dolgozik.

Nehéz a TopDown-nál sokoldalúbb talajmûvelõ eszközt találni!


BIODRILL aprómagvetõ

A talaj a legfontosabb erõforrásunk. A jövõbeni versenyképesség fenntartása és fokozása érdekében elengedhetetlen olyan növények termesztése, melyek fokozzák a talaj termékenységét, megtartják a tápanyagokat és csökkentik a tömörödést és az eróziót.

A Väderstad kifejlesztette az aprómagvú növények költséghatékony vetésének technológiáját. Ezen növények termesztésük célja szerint lehetnek: zöldtrágya, tápanyagmegkötõ (catch crop), talajszerkezet és vetésforgó javító növények, vagy éppen vadélõhely teremtõ növények.

Az eszköz neve: BioDrill, mely lehetõvé teszi a talajmûveléssel (tarlóhántás, szántáselmunkálás, hengerezés) egy menetben történõ vetést. A BioDrill felszerelhetõ a Carrier és a Rexius munkagépekre. Magadagoló egysége a Rapid vetõgépeken használt, precizitásáról méltán híres Fenix-rendszer, magtartálya 360 liter. Magszóró lemezek juttatják ki a vetõmagot a tárcsák és a henger közé (Carrier).


 

ROLLEX /REXIUS rögtörõ hengerek

A Väderstad rögtörõ hengerei kiküszöbölhetik a hagyományos nehéztárcsák tarlóhántás során okozott hibáit (felrögösítés), pótolhatják hiányosságait (lezárás, tömörítés). A Rollex és Rexius hengerek hazánk legkedveltebb típusai. Kétféle gyûrûtípussal és Crossboard hidraulikusan állítható simítóval szerelhetõk.


RAPID vetõgépcsalád

A Rapid magágykészítõ vetõgépek képesek a legkülönfélébb vetéstechnikák kivitelezésére a szántáson alapuló talajmûvelési technológiától kiindulva a minimum mûvelésen keresztül egészen a direktvetésig. A Rapid nem tipikus direktvetõgép, de a 110 kg-os csoroszlyaterhelésnek köszönhetõen alkalmas tarlóvetésre.