MENÜ

Valbon - a specialista

Oldalszám: 75
2014.04.22.

Az Arysta szõlõ-, növényvédelmi ajánlata az idei évben egy új peronoszpóra elleni készítménnyel gazdagodott, mely hatásmechanizmusában eltér az eddig alkalmazott hatóanyagokétól.

A lokálszisztemikus+ kontakt, gyári kombináció, a Valbon Németországban és Lengyelországban, Hollandiában már régóta bizonyít kiemelkedõ fitoftóra elleni hatásával burgonya, paradicsom kultúrákban.A Valbon WG fontosabb adatai:

Engedély szám: MgSzH 02.5/470/2/2007

Hatóanyag tartalom: 1,75% bentiavalikarb-izopropil + 70% mankoceb

Formuláció: vízoldható granulátum (WG)

Kultúra: szõlõ

Dózis: 2,0 kg/ha

Évenkénti maximális permetezés szám: 4
Élelmezés-egészségügyi várakozási idõ: 28 nap

Munkaegészségügyi várakozási idõ: 0 nap

Méhekre való veszélyessége: nem jelölés kötelesA benthiavalicarb oospórás gombák elleni hatása (Plasmopara, Pseudoperonospora, Peronospora, Phytophthora) a gomba- citoplazmamembránt alkotó foszfolipidek bioszintézisének gátlásán alapul. A foszfolipidek, mint a membrán építõkövei, létfontosságú szerepet töltenek be számos anyagcsere-folyamatban (Na-K pumpa). Szintézisének hiánya vagy deffektje a gombasejt pusztulásához vezet.

A hatóanyag több ponton avatkozik be a kórokozó szaporodásbiológiájába:

• gátolja a zoospórák csírázását (preventív hatás),

• a micélium növekedését a szövetekben az infekció után (max. 72 órás kiválló kuratív hatás (1. grafikon),
• és a sporulációt (részleges eradikatív hatás).A mankoceb pedig kontakt módon fejti ki preventív hatását, a gombasejt enzimjeinek tiol csoportját inaktiválva.

A benthiavalicarb rendkívüli hatékonyságát mutatja, hogy a peronoszpóra elleni szisztemikus, mélyhatású hatóanyagok közül a hektárdózisa nagyságrendekkel kisebb (35 g/ha).


A hatóanyag jó esõállósággal rendelkezik, hatását a kijuttatást követõ 2 óra múlva leesett nagyobb mennyiségû csapadék (15 mm) már nem befolyásolja.

A Valbon 2 kg/ha-os dózisban, preventív jelleggel használható 7–14 napos permetezési fordulókat betartva a fertõzésveszélyes idõszakban, azaz virágzás kezdetétõl fürtzáródásig lisztharmat (esetenként botritisz) elleni felszívódó vagy kontakt készítményekkel kombinálva. Nagyobb fertõzési nyomásnál a rövidebb forduló használatát javasoljuk.

A FRAC ajánlás alapján az azonos hatóanyagcsoportba tartózó hatóanyagokkal (iprovalicarb) együtt egy évben maximum 4 kezelés ajánlott szõlõben! A készítmény WG formulációja kitûnõ oldékonyságot és keverhetõséget eredményez.

A 2006-os évben szõlõtechnológiai kisérletekben alkalmaztuk több helyszínen a Valbon-ra alapozott peronoszpóra elleni védelmet (a virágzáskori felszívódó blokk elsõ 2 kezelése alkalmanként 2 kg/ha dózisban) melyet az MgSZH kórtanos kollégáival értékeltettünk a kezeletlen kontrol és az üzemi kezelésekhez képest. A kisérleti eredmények egyértelmûen a Valbonos kezelések jobb hatékonyságát mutatták az üzemi parcellákhoz viszonyítva.
 

A 2005-ös és 2006-os „peronoszpórás évjáratok” és az enyhe tél miatt idén a szõlõben fokozott a kórokozó áttelelõ alakjainak (oospórák) jelenléte és abból a primer fertõzés lehetõsége május közepétõl!

Tavaly egyes borvidékeken (Pl. Egri-borvidék) a kedvezõ idõjárás és néhol a hiányos védelem miatt július végére teljes lombtalanítást végzett a kórokozó. A kései (augusztus közepe) fertõzések is bekövetkeztek a botritisz károsítása mellett, rontva a vesszõbeérés esélyeit.

Szinte minden fejlõdési stádiumban találkozhattunk szõlõperonoszpóra kórképekkel.

Átlagosan 8–9 kezelésszámon belül 4–5 szisztemikus, lokálszisztemikus készítmény kijuttatására került sor a kritikus idõszakban (virágzás kezdetétõl zsendülésig) és megnõtt a jelentõsége a peronoszpóra elleni kuratív, esetlegesen eradikatív tulajdonságokkal is rendelkezõ hatóanyagok alkalmazásának.

A Valbonnal egy új peronoszpóra „specialista” lépett színre az Arysta szõlõ-, növényvédelmi ajánlatában, mely várhatóan az IPM programokban is alkalmazható lesz és rezisztenciatörés eszközeként is beilleszthetõ.Vitéz Péter–Salamon György, Arysta LifeScience