MENÜ

Újabb csúcstechnikás trágyatározóját mutatta be a Stallprofi Abádszalókon

Oldalszám: 87
2014.04.22.

A kiforrott mûszaki megoldásairól ismert Stallprofi Magyarország Kft. 2007. április 13-án, nagy érdeklõdés mellett mutatta be újabb, 4 × 10 000 m3-es hígtrágya tározó rendszerét az abádszalóki Meta Kft. telephelyén.

 

 

Mint ahogy azt Nagy József , a Meta Kft. ügyvezetõje bevezetõjében elmondta, 2003 óta foglalkoznak intenzíven a 880 kocás telep hígtrágya elhelyezési problémájának megoldásán. A vezetõség hamar belátta, hogy a 35 dolgozót foglalkoztató, tisztán a sertéstenyésztésbõl élõ vállalkozásnak akkor van jövõje, ha megfelel a környezetvédelmi elõírásoknak. A mûszaki megoldás kiválasztásánál különleges figyelmet kellett fordítani arra a „kedvezõtlen” helyzetre, hogy a sertéstelep a Hortobágyi Nemzeti Park területén helyezkedik el.

Folytatva beszédét, Nagy József elmondta, hogy a 2005-ben megindított versenytárgyalások lezárásával a projektet a Stallprofi dupla szigetelésû, szivárgásfigyelõvel ellátott trágyatárolási rendszere nyerte el, amely az engedélyezési hatóságoknál is nagy szimpátiát váltott ki.

A szónoki stafétát Streitmann György, a kivitelezést végzõ Stallprofi Kft. ügyvezetõje vette át, aki rávilágított arra, hogy a jó minõségû sertés, vagy marha hígtrágya m3-e 10–12 kg N-P-K-t tartalmaz. Megtudhattuk, hogy egy 500-as tehenészet, vagy 500 kocás sertéstelep kb. 300 ha területet tud hatékonyan trágyázni, megtakarítva ezzel évente akár 8 millió Ft mûtrágya költséget. Az elõadó hangsúlyozta, hogy a „Profiknál a hígtrágya profit”, de ehhez átgondolt technológiára van szükség.

Ezt követõen a projekt bemutatására került sor. A trágyatározó bélelése két rétegben történt, ún. lágy polietilén fóliával (LDPE). Az alsó 0,8 mm-es biztonsági fólia és a 2 mm-es, trágyával érintkezõ réteg közé 10 mm-es polipropilén filcet helyeztek el, amely szivárgás esetén az ellenõrzõ csõhöz vezeti a folyadékot. A 25 éves múltra visszatekintõ német Ceno Tec technológia Nyugat-Európában a legrangosabb mûszaki megoldásnak számít a trágyatározás területén. A Ceno Tec által kifejlesztett LDPE fólia kifejezetten elasztikus, ellenáll fagynak, UV-nak, savas és lúgos közegnek. A biztonságos kialakítás miatt a hatóságok nem írják elõ megfigyelõ kutak építését!

A töltõcsõhálózat szintén a biztonság és a hatóanyag megõrzésének jegyében épült meg. Míg nyáron a tófenéken történik a bepumpálás, addig télen a tófelszínre.

A Stallprofi Kft. kifejezett javaslata a hígtrágya szeparálásmentes bejuttatása a tározóba. Ezzel nem elhanyagolható beruházási és üzemeltetési költséget lehet megtakarítani. A kijuttatás is leegyszerûsödik, mert csak egy gépparkot kell fenntartani. Ezt figyelembe véve Abádszalókon nagy teljesítményû villamos keverõket építettek be, robosztus kiszolgáló stégekre szerelve. A hatásbemutatón a vendégek meggyõzõdhettek róla, hogy a biogáz üzemekben jól ismert U.T.S. keverõkkel 5–8000 m3 trágyalé néhány perc alatt mozgásba hozható.
 

A gazdaságos szivattyúzást a Stallprofi mérnökei úgy tervezték meg, hogy a sarkaival összeforgatott 4 tározót, tolózárak segítségével egy közös központi aknába lehessen üríteni. Az ide beépített, hazai forgalmazók között egyedülálló kialakítású U.T.S. szivattyú percenként 5 m3-t fejt át a tartálykocsikba.


 

A szakmai nap elsõ felét Streitmann György fontos hírrel zárta. A Stallprofi Magyarország Kft. és az U.T.S. Umwelt-Technik-Süd GmbH. megalapította közös vállalatát. Az U.T.S. Hungary Kft. egyesítve a német U.T.S. 15 éves biogázos tapasztalatát és a Stallprofi állattartás és hígtrágya technológiában szerzett jártasságát, mezõgazdasági alapanyagokkal mûködõ biogáz üzemeket épít magyarországi megrendelõk számára.


Az elõadást követõen, a helyszíni bejárás során a látogatók hosszasan szemlélték a beruházás kompakt kivitelét, a gépi eszközök meggyõzõ mûködését. Senkiben nem maradt kétség, a most rendelkezésre álló támogatásokból üzembiztos, kiforrott megoldást kell megvalósítani. A Stallprofi partnerei már biztosak benne, hogy a profiknál a hígtrágya valóban profit.Stallprofi Magyarország Kft.

Telefon: 28/514-485 • Fax: 28/514-486