MENÜ

Új technológiai ajánlat a kukorica gyomirtására...hogy a gyomok ne takarják el a lényeget!

Oldalszám: 19
2014.04.22.

A kukorica gyomirtásában a gyomirtás költségét alapvetõen meghatározza, hogy a területen milyen egyszikû gyomok találhatók.

A kölessel és évelõ fenyércirokkal nem fertõzött területeken nem éri meg a posztemergens egyszikû irtók használata, hiszen a kakaslábfû és más könnyen irtható egyszikû gyom ellen jóval olcsóbban is lehet eredményesen védekezni.Az évelõ egyszikû gyomokkal nem fertõzött területeken vetés után, kelés elõtt (preemergensen) érdemes permetezni az egyszikû gyomok (kakaslábfû, muharfélék, magról kelõ fenyércirok), és a kukorica 4–6 leveles állapotában a kétszikû gyomok (például csattanó maszlag, parlagfû, selyemmályva, szerbtövis, mezei acat) ellen. Ezeken a területeken olcsó és hatékony megoldás a Trophy* alkalmazása 2,5 l/ha dózisban preemergensen (vagy korai posztemergensen a kukorica 1-2 leveles állapotában) a magról kelõ egyszikû gyomok ellen és a Mustang* SE permetezése 0,8 l/ha dózisban a kukorica 3–5 leveles állapotában, a nehezen irtható kétszikû gyomok ellen.

A technológia elõnye, hogy az évelõ és a mélyrõl csírázó kétszikû gyomnövények ellen (mezei acat, szulák félék, napraforgó árvakelés, szerbtövis stb.) hathatós megoldást nyújt, a magról kelõ egyszikû gyomokat pedig költségtakarékosan irtja. Az így megtakarított költség akár 3–4 ezer forint is lehet hektáronként. (A szolnoki gyomirtási kísérlet adatait tartalmazza a grafikon.)


 

A Mustang és a Trophy az agrár-környezetgazdálkodási programban használható készítmények.Takács Attila Dow AgroSciences, 30/351-3363

* a Dow AgroSciences LLC védjegye

A Monsoon, a Merlin a Bayer márkanevei. A Clio és a Dash a BASF márkanevei.