MENÜ

John Deere navigációs és irányítási rendszerek a precíziós gazdálkodás alapjai

Oldalszám: 24
2014.04.23.

A precíziós gazdálkodás eszközeinek alapját képezik a navigációs és irányítási rendszerek.

A John Deere GreenStar navigációs rendszerek segítségével nem csak lehetõsége lesz többet kihozni gépeibõl, de a hasznos munkaórák mennyiségét is jelentõsen növelheti. Akár a Parallel Tracking párhuzamos nyomkövetõ rendszert vagy az AutoTrac automata kormányzást használja, mindkettõ esetében csökken az állásidõ, az üzemanyagfogyasztás és a felhasznált input anyag mennyisége egyaránt, összeségében a költségei. Az alap GreenStar csomag három közös komponenst tartalmaz, – a StarFire iTC antennát, a GreenStar kijelzõt és a mobil processzort – amelyek gyorsan átszerelhetõk egy másik, AMS-re elõkészített jármûbe. A legújabb GreenStar2-es rendszerekben, amely két különbözõ nagyságú színes kijelzõvel is rendelhetõ (1. ábra), a mobil processzor már a kijelzõbe van integrálva. A StarFire iTC (2. ábra) mûholdvevõ antenna különbözõ pontossági szint jeleit képes fogadni.


 A „változtatható pontosság” azt jelenti, hogy ugyanazzal az antennával különbözõ munkamûveletekben, mindenütt a szükséges precizitással dolgozhat. Az SF1–es jel körülbelül 30 centiméteres pontosságot tesz lehetõvé, használata ingyenes minden John Deere StarFire antennához, használata pl. mûtrágyaszóráshoz ajánlott. Az SF2–es jel a legpontosabb mûholdas navigációs korrekciós jel. A korrigált jel ± 10 centiméteres pontosságot eredményez, amivel a legtöbb mezõgazdasági mûvelethez (pl. vetés, permetezés, talajmunkák) nagy precizitással alkalmazható. Az RTK – A StarFire iTC antenna, a GreenStar AutoTrac kormányzási rendszer a StarFire RTK földi telepítésû korrekciós állomással együtt dolgozva kiegyenlíti a GPS jel sodródását és egyéb hibáit, így ± 2 centiméteres pontosságot tesz lehetõvé. A jel „sodródás” kiegyenlítésével a jármû napról-napra, hétrõl-hétre, évrõl-évre centiméteres pontossággal képes mindig ugyanazon a nyomon végigmenni. Az automatikus kormányzási rendszerek legújabb változatai (Univerzális AutoTrac) már egy félórás munkával felszerelhetõk a régebbi John Deere traktorokra, kombájnokra is, és ugyanilyen gyorsasággal át is szerelhetõk egy másik traktorra. A navigációs rendszerekhez ma már jó néhány új funkció is párosul, amelyek mindegyike a szántóföldön végzett munkák precizitását igyekszik fokozni. Ilyen rendszer az iGuide, a GPS alapú munkagép-irányítási rendszer. Ilyenkor a traktorhoz csatlakoztatott munkagép szintén fel van szerelve egy mûholdvevõ antennával, amelynek jele tovább pontosítja a kormányzási rendszert, így az erõsen tagolt vagy lejtõs területeken nem keletkezhetnek mûveletlen sávok. A permetezõkön használható SprayPro rendszer (3. ábra) pedig arra vigyáz, hogy kétszer ne permetezhessük le ugyanazt a felületet, illetve amennyiben a permetezõgép szórókerete az elõzetesen felvett tábla körvonalon kinyúlna, kikapcsolja a feleslegesen mûködõ szórókeret szakaszokat.


A mezõgazdasági termelés egyre összetettebb feladattá válik. A képesség, hogy adatokat tudjunk nyerni, tárolni és visszakeresni a termelési folyamatról talán soha nem volt még ilyen fontos. Manapság az eszköz, amelynek segítségével adatokat rögzíthetünk és tárolhatunk a mûtrágya vagy a növényvédõ szer kijuttatásáról talán olyan fontossá vált, mint maga egy vetõgép vagy egy kombájn. A Field Doc használatával, amely egy a GreenStar rendszeren futó program, ezek a feladatok leegyszerûsödnek. A PC kártyájára a FieldDoc folyamatosan rögzíti a táblán végzett munkák adatait, amelyeket visszatölthet az irodai számítógépébe ahol a JDOffice (4. ábra) segítségével pontos dokumentációt tud tevékenységérõl készíteni, mely az egyre fontosabbá váló nyomon követhetõség alapbizonylata lehet. Így idõt és költséget tud megtakarítani, a rendelkezésre álló adatai folyamatosan a legfrissebbek lesznek. A Field Doc Connect rendszerrel továbbá lehetõségünk nyílik a munkagép táblán belüli, eltérõ módon történõ vezérlésére is, így a vetõgéppel változó tõszámmal vethetünk, a mûtrágyaszóróval vagy a permetezõvel változó mennyiségben juttathatunk ki szilárd vagy folyékony mûtrágyát vagy növényvédõ szert.
 

KITE Zrt.,

Telefon: 54/525-608, www.kite.hu