MENÜ

A gombabetegségek tél nélkül, avagy a "tonnamentõ" búza gombaölõ szerek

Oldalszám: 18-19
2014.04.22.

Valószínû, hogy ilyen évjáratról csak a hosszú évek tapasztalatával felfegyverkezett növényvédõs kollégáknak vannak emlékei.

Félõ, hogy rosszak. Az enyhe tél következtében a lisztharmat folyamatos sanyargatása mellett már a tél végén megtalálhatók voltak az elsõ vörös rozsda tünetek és tömegével a levélfoltosságot és levélszáradást okozó szeptóriás betegségek piknidiumai. A márciusi csapadék és az enyhe tavaszi hõmérséklet kedvezett az elsõdleges fertõzésnek, így mára jelentõs fertõzés található a búzaállományokban. Ez félelmetes fertõzési forrást jelent!

Amennyiben az április végi–májusi idõszak átlagosan csapadékos lesz, úgy akkor már a második felszívódó gombaölõ szeres kezelésre lesz valószínûleg szükség, akár a virágzást megelõzõen is (az elsõ képsoron a lisztharmat, vörös rozsda, HTR és kalászfuzárium tünetek). Idén a permetezéseket a betegségek fertõzési dinamikájához célszerû igazítani, természetesen figyelembe véve a fungicidek tartamhatását és az idõjárás befolyásoló hatásait.

Külön figyelmet kell szentelni a búza elõveteményû búza és az árpaterületekre! A különféle „helminthosporiózisok” közül a búza sárga levélfoltossága és az árpák barna levélfoltossága a nekik kedvezõ körülmények között nagyon rövid inkubációs idejûek (2. táblázat). A védekezést ellenük már szintén indokolt volt elkezdeni és szükség esetén még akár kétszer is ismételni kell, hogy a tüneteket az alsó levélszinteken tudjuk tartani. A szeles, változékony idõjárási periódusok nagyon veszélyessé teszik ezeket a betegségeket, a gyors levélszáradás következtében több tonnás terméskiesést is okozhatnak.

Az enyhe télnek volt egy másik kórtani következménye is: a vírusvektor levéltetvek és kabócák õszi kártételi idõszaka kitolódott és súlyos vírusfertõzést okozott a korai vetésû, a szívó kártevõktõl nem jól védett területeken. Ezek a tünetek már nem orvosolhatóak (3. kép). Õsszel és kora tavasszal – esetleg télen – kellett volna védekezni tartamhatású rovarölõkkel. Sajnos a kártevõk tavaszra is ott maradtak az állományokban, tovább fertõzve azokat vírusokkal, mellesleg gyengítve is a szivogatásukkal. Ezeket a legyengült állományokat a gombabetegségek még inkább sújtják. A védekezéskor – fõleg a szárazabb periódusokat is áthidalva – lombtrágyázással segíthetjük õket, és persze a pénztárcakímélõ gombaölõk kiválasztásával, hiszen ezeken a táblákon termésmentésre kell készülnünk, nem csúcstermésre. A kontakt hatásmódú, foto-stabil Talstar® 10 EC 0,1 l/ha dózisban az õszi-téli körülmények között kb. 2 hétig, míg az intenzívebb tavaszi növekedési idõszakban kb. 1 hétig képes visszatartani a szívó és rágó kártevõket. A korai vetésû kis csíraszámú technológiákban már több éve bizonyítja fontos szerepét a vírusbetegségek megelõzésével. Ebben a fagymentes évjáratban pusztán az õszi rovarölõ szeres kezelésnek több tízezer forintos eredménye lehet, melyet elõre nem láthattunk. Ez is egy megelõzõ jellegû beavatkozás lett volna.


 

A Magyar Kwizda Kft. gombaölõ szer ajánlatában az Eminent® SL – tetrakonazol hatóanyag – idén nagyon kedvezõ áron érhetõ el a nagykereskedõknél. Szerves oldószer nélküli formulációja lehetõvé teszi a lombtrágyákkal és rovarölõ szerekkel való biztonságos keverhetõséget. A késõbbi meleg idõszakban sem növeli a perzselés veszélyét. A betegségek elleni hatékonysága általánosságban a többi triazol típusú készítményhez hasonló (4. diagramm: fungicidek összehasonlítása helminthospóriumos sárga levélfoltosság ellen). Dózisa az érzékenyebb lisztharmat és rozsda ellen 0,8 l/ha, míg a szeptóriás és helminthospóriumos levélfoltosságok ellen 1 l/ha. A fuzárium ellen a szercsoportra jellemzõ jó mellékhatásának köszönhetõen a célzott, virágzáskori permetezéssel védekezhetünk szintén az emelt 1 l/ha-s dózissal. Az idei nagy fertõzési nyomás miatt célszerû a fungicideket az engedélyezett magasabb dózisban alkalmazni. Csapadékos idõszakban a fiatalabb leveleken megjelenõ új tünetek egyben a szerek tartamhatásának végét, vagyis az új permetezési idõpontot is jelzik. A vírussal is fertõzött, legyengült állományokban lombtrágyázási ajánlatunk az Agriplant® Kalászos – N, P, K, Mg, Cu összetételû – vízoldható mûtrágya, melynek dózisa az alkalmazáskori hõmérséklettõl és a vízdózistól függõen 2–5 kg/ha. Az alacsonyabb dózis melegben sem okoz perzselést, a tankkombinációban törzskeverék készítése nélkül is teljesen feloldódik.

Végezetül ne feledjük el, hogy a fungicid permetezések még szárazabb évjáratokban is megtérülnek. A kezeletlen és a kétszer kezelt táblák terméskülönbsége az elmúlt évek kwizdás kísérletei alapján 5–10 q/ha értéket mutattak. Idén nagyobb a tét valószínûleg 1–2 t/ha, és lehetnek állományok, ahol szükség lesz akár a harmadik permetezésre is, mert megtérül!


.