MENÜ

Új technológiai ajánlat a kukorica gyomirtására, hogy a gyomok ne takarják el a lényeget!

Oldalszám:
Takács Attila 2014.04.23.

A kölessel és évelõ fenyércirokkal nem fertõzött területeken nem éri meg a posztemergens egyszikû irtók használata, hiszen a kakaslábfû és más könnyen irtható egyszikû gyom ellen jóval olcsóbban is lehet eredményesen védekezni.

Az évelõ egyszikû gyomokkal nem fertõzött területeken vetés után, kelés elõtt (preemergensen) érdemes permetezni az egyszikû gyomok (kakaslábfû, muharfélék, magról kelõ fenyércirok), és a kukorica 4–6 leveles állapotában a kétszikû gyomok (például csattanó maszlag, parlagfû, selyemmályva, szerbtövis, mezei acat) ellen. Ezeken a területeken olcsó és hatékony megoldás a Trophy* alkalmazása 2,5 l/ha dózisban preemergensen (vagy korai posztemergensen a kukorica 1–2 leveles állapotában) a magról kelõ egyszikû gyomok ellen és a Mustang* SE permetezése 0,8 l/ha dózisban a kukorica 5–7 leveles állapotában, a nehezen irtható kétszikû gyomok ellen.

A technológia elõnye, hogy az évelõ és a mélyrõl csírázó kétszikû gyomnövények ellen (mezei acat, szulák félék, napraforgó árvakelés, szerbtövis stb.) hathatós megoldást nyújt, a magról kelõ egyszikû gyomokat pedig költségtakarékosan irtja. Az így megtakarított költség akár 3–4 ezer forint is lehet hektáronként. (A szolnoki gyomirtási kísérlet adatait tartalmazza a grafikon.)

A Trophy erõteljes kétszikû irtó mellékhatása miatt a magról kelõ egyszikû gyomok mellett a disznóparéj félék, a libatop félék és a parlagfû ellen is számolhatunk jelentõs talajon keresztüli tartamhatásra.

A Mustang hatásspektrumába beletartoznak a kukoricában elõforduló veszélyes, magról kelõ kétszikû gyomok: a disznóparéj fajok, a libaparéj fajok, a parlagfû, az árvakelésû napraforgó, a selyemmályva, a vadrepce, a csattanó maszlag, a szerbtövis, a keserûfû félék stb. A Mustang a szórványosan kelõ mezei acatot és a szulák féléket is hatékonyan irtja. Dózisa kukoricában 0,6–0,8 l/ha. Fejlettebb gyomok vagy erõs évelõ kétszikû gyomfertõzés esetén a magasabb dózist kell alkalmazni.

A Mustang és a Trophy az agrár-környezetgazdálkodási programban használható készítmények.

Kukorica gyomirtási kísérlet, Szolnok 2006 (grafikon). A kísérlet eredményein jól látható, hogy a Trophy erõs mellékhatással rendelkezik a magról kelõ kétszikû gyomok ellen. A Trophy-t vetés után, kelés elõtt kijuttatva, majd utána a területet a kétszikû gyomok ellen felülkezelve (pl. Mustanggal) kiváló hatékonyságú gyomirtás végezhetõ a kukoricában.* a Dow AgroSciences LLC védjegye

A Monsoon, a Merlin a Bayer márkanevei.

A Clio és a Dash a BASF márkanevei.

Dow AgroSciences,

30/351-3363