MENÜ

A kalászos gyomirtó szer kiválasztása, azaz ügyeljünk a részletekre!

Oldalszám: 39
Fehér Tamás 2014.04.23.

Kell-e gyomirtani?

Szántóföldjeink kultúrállapotát tekintve ez még sokáig nem lesz kérdés. Az viszont gyakran felmerül, hogy a búzatáblát akarjuk-e kiszolgálni egy odaillõ jó herbiciddel, vagy egy kiválasztott jó szerhez próbálunk területet hozzárendelni. Az elsõ verzióhoz a Magyar Kwizda Kft. hét terméket és különbözõ kombinációkat is kínál (lásd: táblázat). A gyomirtó szer kiválasztását mindig az adott tábla gyomviszonyai határozzák meg!

Mikor gyomirtsunk?

A hagyományos kalászos gyomok ellen a kora tavaszig áthúzódó hatású, õszi gyomirtások az ideálisak. Tavasszal az évelõ gyomok, és az esetleges meglepetések ellen még lehet javítani. A hazai gyakorlatban fõleg az egyszikûek – széltippan, ecsetpázsit – által fertõzött területeken végeznek õszi gyomirtást, illetve a korai vetésidejû, tehát õsszel nagyobb eséllyel gyomosodó állományokban terjedt el ez a technológia. A kalászosok nagyobb részét tavasszal, lehetõség szerint még a bokrosodás befejezõdése elõtt permetezzük le. Ez részben indokolt az évelõ mezei acat elterjedtsége miatt, mely az egyik legkártékonyabb gyomfajunk, részben pedig a késõi vetések nagy aránya miatt, mikor is a gyomosodás többnyire tavasszal indul.

Mivel gyomirtsunk?

Nagyon sok jó készítmény közül válogathatunk. Érdemes a közöttük lévõ apró különbségeket is figyelembe venni. A már említett évelõ kétszikûek visszaszorítására a kalászosok gyomirtásakor adódik jó lehetõségünk a hormonhatású hatóanyagok alkalmazásával. A legjobb szelektivitású MCPA hatóanyagú U-46® M Plus mellé többnyire szükség van egy szulfonil-karbamid hatóanyagra is (Glean®, Granstar®), mivel a jó morfológiai tole-ranciával rendelkezõ kamilla- és pipitér-félék, vagy a hasonló adottságú orvosi zsombor szinte minden vidéken megtalálható. Külön figyelmet kell szentelnünk a galaj jelenlétére is. Õszi és tavaszi csírázóképessége miatt közvetlenül a gyomirtó kiválasztása elõtt még érdemes leellenõrizni az adott táblát. A gyomirtó szerek többsége általában rendelkezik egy-egy „lukkal”. Ez gyakran a mezei viola, a borostyánlevelû veronika, vagy az árvacsa-lán fajok. Nagyobb fertõzöttség esetén a protox-gátló Aurora® 40 WG-t vethetjük be, mint kiváló kombinációs partnert. Ez egyben a galaj elleni hatékonyságot és fõképp a gyomirtó hatás gyorsaságát is látványosan javítja. Idén a gyomirtás idõzítése és a hatáskifejtés sebessége különösen fontos, mert a szokatlan idõjárás miatt erõs gyomosodás tapasztalható (kép).


Idén télen zavartalanul keltek a gyomok

Mire figyeljünk még?

Az utóhatásra feltétlenül. Amennyiben õsszel repcét fogunk vetni utóveteményként, úgy ne használjunk perzisztens hatóanyagot. Az áprilisi gyomirtási idõszakban még nem tudhatjuk, hogy szántással, vagy lazítással érjük el a legkedvezõbb talajmunkát a repce számára, ezt sokkal inkább az augusztusi idõjárás határozza majd meg, nem pedig mi magunk.

Egy remek ajánlat!

Gyomirtóink közül a legszélesebb körben felhasználható Granstar® Combi (Granstar® 75 DF és U-46® M Plus 750 SL ikerdobozban) idén megvásárolható a „Táplálunk és Védünk” kalászos termékcsomagunkban is. A csomagot úgy állítottuk össze, hogy annak tartalma maradéktalanul kielégítse a kalászosok igényeit, megfeleljen az igényes növényvédelmi beavatkozásoknak. Éppen ezért felhasználásuk indokolt és kívánatos is. A csomag tartalma: Granstar® Combi, Eminent® 125 SL, Wuxal® Réz, Stabilan SL, Fury® 10 EC, Agriplant Kalászos. A 60 ha-os csomag jelentõs költségmegtakarítást biztosít. Ezen túl a Granstar® 75 DF gyomirtó szert grátisz tartalmazza. Ügyeljen ön is a részletekre, gondolkozzon csomagban, termeljen olcsóbban!