MENÜ

Technológia mellyel sikert arat

Oldalszám:
Dr. Knódel János 2014.04.23.

Minõségi tömegtakarmányok készítése korszerûen PIONEER termékekkel

Az erjedési folyamat biológiai irányítása.

A minõségi erjesztett takarmányok készítésénél az erjedés biológiai szabályozása elengedhetetlen. A mai korszerû megoldások az optimális tejsavbaktérium számának biztosítása elvén alapulnak. Az optimális erjedéshez 100 000 erjesztõ mikroszervezetre van szükség takarmány grammonként, melyet csak oltóanyagokkal lehetséges biztosítani. A PIONEER oltóanyagok alkalmazásával biztosított a megfelelõ baktérium koncentráció.

11H50 lucerna szenázs,

1132 kukorica szilázs oltóanyagok

A 11H50 a lucerna, a 1132 a kukorica levelén tenyészõ tejsavtermelõ baktériumfajok törzseinek keverékét tartalmazza.

A 11H50 és 1132 alkalmazásának elõnyei:

Az optimális erjedés következményei a nettó energia megtartás, emészthetõség javulása, optimálisabb szerves sav mennyiség és arány, ízletesebb takarmány, nagyobb szárazanyag felvétel, többlet hús és tejtermelés.

11A44 Stabilizáló oltóanyag – ÚJ!

A 11A44 Stabilizáló a Lactobacillus buchneri tejsavtermelõ baktérium szelektált törzseit tartalmazza, amely csökkenti a lassú kitárolás során jelentkezõ melegedést és utóerjedést, vagyis növeli az „aerob stabilitást” számos silózott növényféleségnél. („aerob stabilitás” = a szilázs utóerjedéséig, melegedésig eltelt idõ a depó megbontása, levegõ behatolás után)

A L. buchneri újdonság. Minden más Pioneer oltóanyag csak homofermentatív baktériumot tartalmaz, amely a Glükózt és Fruktózt tejsavvá alakítja. A heterofermentatív L. buchneri a Glükózt és Fruktózt egyenlõ arányban fermentálják tejsavvá és ecetsavvá. A L. buchneri-vel kezelt szilázs pH csökkenése lassúbb, mert az ecetsav nem olyan erõs sav, mint a tejsav ezért a lassúbb pH csökkenés miatt növekszik a szilázs szárazanyag vesztesége a fermentáció elején, de az utóerjedés csökkentésébõl származó elõny ezt kompenzálja.

A 11A44 Stabilizáló alkalmazásának elõnyei:

• megõrzi a szilázs takarmányértékét a penész és felmelegedést okozó mikroorganizmusok tevékenységének csökkentése által

• biztonságos, biológiai megoldása az utóerjedés csökkentésének a költséges és problematikus felhasználású savtartalmú termékekkel szemben.

A 11A44 Stabilizáló javasolt a kukorica, fû, lucerna szilázs valamint nedves - roppantott szemeskukorica és CCM készítésekor.

11C33 Kombi kukorica szilázs oltóanyag – ÚJ!

A 1132-t speciálisan a fermentáció irányítására és az állatok teljesítményének növelésére fejlesztették ki.

A 11A44 Stabilizáló-t a szilázs melegedésre és utóerjedésre való hajlamának csökkentésére fejlesztették ki.

A 11C33 Kombi mindkét oltóanyag elõnyeit egyesíti. A L. plantarum és E. faecium a fermentációt irányítják, a L. buchneri pedig növeli az aerob stabilitást

11B91 nedves kukoricaszem, CCM oltóanyag – ÚJ!

Kombinált termék melyben a Lactobacillus plantarum a fermentációt irányítja, a Lactobacillus buchneri pedig növeli az aerob stabilitást roppantott szemeskukorica és CCM erjesztésekor.

A 11B91 alkalmazásának elõnyei:

• kisebb az energia, szárazanyag és tápanyag veszteség ezáltal magasabb a szilázs energiaszintje a kezeletlennel szemben

• többlet állati termék

-

11G22 fû és teljes gabonanövény oltóanyag – ÚJ!

Kombinált termék melyben a Lactobacillus plantarum a fermentációt irányítja, a Lactobacillus buchneri pedig növeli az aerob stabilitást fû és teljes gabonanövény erjesztésekor.

A 11G22 alkalmazásának elõnyei:

• kisebb az energia, szárazanyag és tápanyag veszteség ezáltal magasabb a szilázs energiaszintje a kezeletlennel szemben

• többlet állati termék

1155 lucernaszéna penészgátló oltóanyag

A lucernaszéna készítés bálázásos technológiájának nagy hátránya, hogy jelentõs levélpergéssel és tápanyagveszteséggel jár. A lucernalevél a fehérje 70%-át és a vitaminok 90%-át tartalmazza.

A levélpergést úgy lehet megakadályozni, ha a lucernaszénát a hagyományosnál magasabb víztartalommal bálázzuk, ez azonban penészedéshez vezet.

A 1155 alkalmazásával biztosítható a veszteségmentes betakarítás. A készítmény a természetben a lucerna levelén megtalálható baktériumokat tartalmazza melyek elszaporodásuk révén, gátló módon megakadályozzák a penészgombák képzõdését.

A 1155 alkalmazásának elõnyei.

A nedvesebb bálázás és penészgátlás eredményei, hogy csökken a levélpergés, nagyobb a széna és fehérjetermés. Korábban kezdhetõ a bálázás, kisebb a betakarítási kockázat és kedvezõbbek a feltételek az utódnövedék számára. A levél zsengébb és ízletesebb, ami takarmányfelvétel növelõ. Könnyebben emésztõdik a rost is, amely pedig tejzsírnövelõ hatású. A bála kibontásakor sem pereg a levélzet, a bála nem penészedik.

Használatával szögletes kisbála 20–22%, hengeres nagybála 18–20% nedvességtartalommal készíthetõ penészedés nélkül.