MENÜ

Saaten-Union: innováció a növénytermesztés kisebb szegmenseiben is

Oldalszám: 38-40
2014.04.24.

Tavaszi kalászosok

A Saaten-Union nemesítési programjaiban különösen sikeresek a tavaszi kalászosok. Európa-szerte elismert és termesztésbe vont fajták jelzik annak a nemesítõi erõfeszítésnek az eredményeit, amelynek során az agronómiai tulajdonságok fejlesztésén túl a feldolgozóipar által támasztott igények figyelembe vétele is alapvetõ fontosságú.

Az ANNABELL sörárpa több éve szerepel az államilag elismert fajták között, teljesítménye minden évben átlag feletti volt. A legbõtermõbb takarmányárpák termésszintjével versenyzõ ANNABELL évjárattól függetlenül mindig jelentõs, közel 10% terméstöbbletet tudott elérni az eddigi piacos sörárpa fajtákkal szemben úgy, hogy azoktól sem fehérjetartalom sem osztályozottság tekintetében nem maradt el. Nemcsak a hazai, de a külföldi ajánlati listák stabil szereplõje, így a fajta által képviselt agronómiai elõnyökön túl a kül- és belföldi értékesíthetõség biztonsága is az ANNABELL mellett szól. A fajta a dunaújvárosi Boortmalt malátagyár ajánlati listáján szerepel.

2006 tavaszától a közép- és kelet-európai régió meghatározó sörárpa fajtájává vált a Saaten-Union legperspektivikusabb sörárpa újdonsága, a XANADU. Lengyelországtól Szerbiáig, Ausztriától, Románián át egészen Oroszországig terjedõ sikeres fogadtatása jól bizonyítja, hogy a Saaten-Union sörárpa nemesítése milyen konzekvensen tudja fajtáiban egyesíteni a termelõk által igényelt magas termõképességet és a malátaipar által megkövetelt szigorú feldolgozási minõséget. Nem véletlen, hogy a Malterie Soufflet cégcsoport a régió legmeghatározóbb sörárpa újdonságaként kezeli a fajtát. A hazai hivatalos fajtakísérletekben termõképessége és átlag alatti fehérjetartalma mellett a kimagaslóan jó, 91% feletti osztályozottságával, kiváló állóképességével valamint a lisztharmattal szembeni rezisztenciájával és a hálózatos levélfoltossággal szemben mutatott jó ellenállóságával tûnt ki. 2006-ban az államilag elismert tavaszi fajták kísérleteiben rel. 111%-os teljesítményével a legnagyobb termést adó fajta volt.

A már ismert és nagy területen termelt TRITON tavaszi zab mellett az idei tavasz újdonsága a DIAKON fajtánk megjelenése. Három év alatt mutatott 5,6 t/ha-t meghaladó termésátlaga jelzi, hogy a TRITON méltó társává válhat. Fajtáink egyedülállóan magas és stabil termõképességüket már bizonyították az elmúlt évek szélsõségesen változékony idõjárási körülményei között. Az eddig ismert zabfajtáknál számottevõen magasabb termésük kiváló állóképességgel párosul, jelentõsen javítva a zabtermesztés jövedelmezõségét.Fehérje, olajos, valamint köztes/zöldtrágya, növényeink

Új szárazborsó fajtáinkban a legfontosabb értékmérõ tulajdonságok olyan egyedülálló kombinációban jelennek meg, amely eddig nem volt elérhetõ hazánkban. A BARYTON 2005-ben és 2006-ban is a legnagyobb termést adó fajta lett az államilag elismert fajták között 4,4, ill. 4,2 t/ha eredménnyel. Ugyancsak kimagasló az ANDRILA által képviselt teljesítményszint, 2005-ben rel. 108,5%-os, 2006-ban rel. 110,0%-os dobogós eredménnyel igazolta kiváló termésstabilitását. Mindkét új fajtánk állóképessége kiemelkedõen jó a jelenlegi fajtaszortimentben.

A tavaszi repce napjainkra már nem csak az esetlegesen kipusztult õszi káposztarepce területek tavaszi hasznosítására jöhet szóba. A repcemag iránt megmutatkozó fokozódó kereslet stabilan magas árakat és biztos értékesíthetõséget jelenthet 2007-ben is, nem is beszélve a kifejezetten energetikai célú termesztés esetén igényelhetõ, hektáronként 10000 Ft-ot meghaladó pótlólagos támogatásról. A tavaszi repce genetikai termõképessége ugyan elmarad az õszitõl 5–8 q-val, de jó körülmények között, magas technológiai szint mellett jövedelmezõ tavaszi alternatíva lehet. Ökonómiai értékelése során nem szabad megfeledkezni kiváló elõvetemény, ill. a talajszerkezetre gyakorolt jótékony hatásairól sem. Kétségtelen, hogy jövedelmezõsége általában nem éri el az õsziét, de reális értékelésekor a lehetséges tavaszi vetésû alternatívákkal kell összevetni. A HEROS fajta mellett tavaly került bevezetésre az elsõ tavaszi MSL-hibrid, a SIESTA. A tavaszi MSL-hibrid elõnyei – az õsziekhez hasonlóan – a nagyobb termõképesség mellett leginkább a jobb aszály- és stressztûrésben nyilvánulnak meg. A SIESTA erõteljes kezdeti fejlõdése, az eddigi fajtáknál korábbi virágzása és érése különösen a gyengébb termõhelyeken, valamint kritikusabb környezeti feltételek esetén válik elõnyére.

Mustár, olajretek valamint facélia fajtáink vetõmagvait pedig azoknak kínáljuk, akik az okszerû talajgazdálkodás elkötelezett híveként vagy éppen az agrár-környezetgazdálkodási program résztvevõjeként keresnek zöldtrágya- vagy köztes növénytermesztési lehetõséget.Fajtáinkkal, aktuális technológiai ajánlásainkkal kapcsolatos további információkért keressék kollégáinkat:

•Baranya, Somogy, Tolna:

Erõs János tel.: 30/742-8421

•Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém:

Dr. Bódizsné dr. Karászi Klára tel.: 70/452-2917

•Gyõr-Moson, Vas, Zala:

Finy György tel.: 30/256-6633

•Bács-Kiskun, Békés, Csongrád:

Tatay Kálmán tel.: 30/335-4656

•Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun, Pest:

Csikós Zoltán tel.: 30/335-4655

•Nógrád, Heves, Borsod, Szabolcs-Szatmár:

Nagy János tel.: 30/549-5421