MENÜ

Indul a „SKANDIA-futam” Magyarországon!

Oldalszám: 78-80
2014.04.24.

Amikor Svédországról van szó gyakran juthat eszünkbe a „kis nép, nagy nemzet” kifejezés, és ez az elismerés a távoli, északi ország mintegy 9 millió szorgos lakójának szól.


Ezek az emberek, akik a század elején a szegénységtõl még Amerikába menekültek, ma olyan kitûnõ, a világ technikájának élvonalát reprezentáló termékekkel és ötletekkel vonják magukra figyelmünket, mint a VOLVO gépkocsik, Grippen vadászrepülõk, Ericson elektronikai termékek, vagy a családias hangulatot árasztó IKEA áruházak.

Bravó svédek, de most már mi magyarok is a közös Európa része vagyunk. A lehetõség elõttünk is nyitva áll, elindulhatunk a siker felé vezetõ hosszú, fáradtságos úton.

Egy régi svéd ismerõs, a SKANDIA cég már mintegy 15 éve jelen van Magyarországon, de ennek a jelenlétnek – a közös siker jegyében – most új dimenziókat kíván nyitni.

Ami a gabonaipart illeti, az utóbbi idõszakban jelentõs fejlõdés ment végbe ezen a területen Magyarországon, de még nem dõlhetünk hátra nyugodtan, hiszen a 70-es és 90-es évek között épült majdnem ezer BÁBOLNA gabonaszárító és azok kiszolgáló technológiája megérett a cserére; – tekintettel a terményminõség, energiatakarékosság és környezetvédelem követelményeire.

A gabonafélék vízszintes és függõleges szállításában nyújt segítséget a SKANDIA, ötletes, kitûnõ minõségû termékeinek választékával. A SKANDIA jelenleg az egyetlen olyan cég Európában, amelyik a különbözõ magtovábbító berendezéseket rendszerbe foglalta és egy komplett termékcsaláddal áll megrendelõi rendelkezésére.

A serleges felhordók és láncos szállítók tervezése ennél a cégnél nem egyedileg történik. Minden terméküket elõre megtervezték, majd a teljes termékválasztékot három csoportra osztva rajzos, méretekkel ellátott katalógusba foglalták.

Ezek a termékcsoportok a következõk:

• mezõgazdasági magtovábbító gépek: azoknak a gazdaságoknak a részére, amelyeknél évente 3–5 ezer tonna terményt mozgatnak meg

• ipari magtovábbító gépek: azoknak a gazdaságoknak a részére, amelyeknél évente 10–20 ezer tonna terményt mozgatnak meg

• malomipari gépek, amelyek akár napi 24 órán keresztül megszakítás nélkül üzemelhetnekA katalógusok alapján az ügyfelek akár saját maguk kiválaszthatják, mely termékeket kívánják megvásárolni, majd „legó-szerûen” állíthatják össze a termékválasztékból az igényeiknek leginkább megfelelõ berendezést.

Mint jeleztük, a katalógusban minden termékcsoport rajzai megtalálhatóak. A rajzok mellett szerepelnek a pontos méretek, illetve az elhelyezési lehetõségek ( hajtómûvek csatlakoztatásai, jobbos-balos kivitelek).

Mindezt azért lehetett egyszerûen megoldani, mert például az SE 140 TVM elevátor termékcsalád 20–30–40 és 60 t/h teljesítményû tagjainak minden alkatrésze és mérete azonos. A teljesítmények különbözõségét a gyártó csupán azzal éri el, hogy a magasabb elevátor teljesítményekhez az azonos méretû elevátoroknál nagyobb teljesítményû hajtómûvet alkalmaz.

Ezen kívül a katalógus táblázatszerûen bemutatja a 20–30–40 és 60 t/h teljesítményû elevátorok árait 4 m hosszúságtól 30 m hosszúságig, minden egyes hossznál jelezve az alkalmazott hajtómû elektromos teljesítményét. A táblázat természetesen minden egyes gépváltozat EUR árát is tartalmazza.

A katalógus korrekt módon közli, hogy a táblázatban szereplõ termékeknek mi a pontos mûszaki tartalmuk, milyen anyagból készültek, a megadott teljesítményeket különbözõ terményeknél milyen fajsúly és nedvességtartalom mellett számolták, illetve, hogy mik azok a tételek, melyeket az alapár tartalmaz, és mely opciók rendelhetõk meg felár ellenében. A listában természetesen az opciók ára is szerepel.

A katalógusban közölt mûszaki rajzok elég információt tartalmaznak ahhoz, ha például csak egy elevátort kívánunk kicserélni egy komplett technológián belül. Ezt a mûveletet mi magunk is megtervezhetjük. Komolyabb technológiai géplánc összeállításához azonban számítógépes tervezési mûszaki segédlet és program szükséges, amelyekkel a magyarországi forgalmazó, a Pannonagri KFT. rendelkezik, és amelynek kezelésében már jelentõs tapasztalatra tett szert.A SKANDIA termékek fõbb tulajdonságai a következõk:

• A termékválaszték serleges felvonókból, egyenes, íves és különbözõ szögekben mûködõ láncos szállítókból, magtári betároló rendszerekbõl és az elevátorok fejéhez csatlakoztatható légtisztítókból, valamint váltókból és kiegészítõ szerelvényekbõl áll.

• A berendezések teljesítményválasztéka 20-tól 200 t/h-ig terjed.

• Az összes berendezés teljes keresztmetszetében horganyzott svéd acéllemezbõl készül.

• Mivel az alkatrészek gyártásának döntõ többsége teljesen automatizált robotokkal történik, az alkatrészek rendkívüli méretpontosságúak.

• A gépek összeszerelésénél az illesztések tömítettsége nagyon jó, teljesen vízzáró.

• Mivel a különbözõ gépek azonos vagy nagyon hasonló elemekbõl épülnek fel, az összeszerelésük rendkívül egyszerû, a szerelési idõ rövid.

• A különbözõ gépek alkatrészeinek nagy része csereszabatos egymással.

• A termékek nagyüzemi módon készülnek, önköltségük alacsony, áruk kedvezõ.

• A berendezések megfelelnek az európai ATEX 99/92 EC gépépítési irányelveknek (népszerû nevén „ATEX 137” ). Ezt a gépépítési irányelvet a porrobbanások kockázatának csökkentése érdekében hozták létre. Minden SKANDIA berendezés megfelel ennek az irányelvnek, ezért alapkivitelben a felvonókon visszafutásgátló, forgásérzékelõ és heveder oldalcsúszásgátló található.

• Minden motor felett esõvédõ található alapkivitelben.

• A termékeket a legkiválóbb minõségû NORD hajtómûvekkel szállítják.

• A serleges felvonók kisméretû támasztókereten állnak, amely alatt csavarkötéssel nyitható tisztítónyílás helyezkedik el. A tisztítónyílás lehetõvé teszi terményváltáskor, vagy egy terményen belül különbözõ tételek váltásakor az elevátorok teljes kitisztítását. A berendezések ezáltal vetõmag elõállításánál is alkalmazhatóak.

• 2007-tõl ugyanebbõl a célból, a láncos szállítóknál is megoldották a teljes kitisztíthatóságot.

• A láncos szállítók alapkivitelben tartókereten állnak, amely mûszaki megoldás kizárja, hogy a talajról nedvesség vagy szennyezõ jusson a termékbe.Összefoglalva elmondható, hogy a SKANDIA cég fejlesztési munkájával megcélozta a termények tiszta, szennyezõdésmentes és sérülésmentes szállíthatóságának megvalósítását, illetve az egyes terménytételek teljes elszeparálhatóságának a lehetõségét.

A katalógus szerinti standard berendezések 20-tól 200 t/h teljesítmény választékban készülnek.

A SKANDIA gyárat 2003-ban látogattuk meg. Mély benyomást tett ránk a szervezettség, az alkalmazott robottechnika hatékonysága.

A céget 1914-ben alapították. Tulajdonosai 1990-ben egy nagyszabású fejlesztési programot indítottak „SKANDIA-futam” fantázianéven. A program célja gyártmányfejlesztés, minõségjavítás és a termelési-eladási érték megkétszerezése volt. Gyártmányfejlesztés és minõségjavítás terén a kitûzött célokat elérték, a termelési volumen vonatkozásában pedig jelentõsen meghaladták. Jelenleg a SKANDIA cégnek 75 dolgozója van, és három robotot mûködtetnek, amelyek éjjel-nappal gyártják a nagy méretpontosságú, kiváló alapanyagból készült alkatrészeket.

2006-ban az üzem 1600 db magtovábbító berendezést gyártott 12 millió EUR értékben. A termékek 70%-át exportálják, a világ 30 országába szállítanak.A Pannonagri KFT. 2000 óta importálja és alkalmazza a SKANDIA termékeket magyarországi szárító beruházásainak megvalósításához. A gazdálkodók nagy része ismeri a Pannonagri KFT. tevékenységének eredményét, hiszen Magyarországon eddig több mint 100 komplett szárítótelepet hozott létre a társaság, amelyek alapgépei német gyártmányú STELA, vagy francia gyártmányú LAW szárítók. Ez azt jelenti, hogy eddig több mint 500 SKANDIA szállítógép került beépítésre Magyarországon, melyek a megrendelõk nagy megelégedésére mûködnek.

2007-tõl a SKANDIA és Pannonagri vállalatok úgy döntöttek, hogy ezt az együttmûködést kiterjesztik és megkezdik a SKANDIA berendezések szárítótelepektõl független egyedi forgalmazását is Magyarországon. Folyamatban van az átdolgozott magyar nyelvû termékkatalógus elkészítése, amely a német nyelvû változathoz hasonlóan a teljes termékválasztékot, az összes mûszaki rajzot és mûszaki adatot, valamint az aktuális árakat is tartalmazni fogja. Kérésre ezt a katalógust mindenkinek nagyon szívesen elküldjük, és további mûszaki egyeztetés céljából az érdeklõdõk rendelkezésre állunk.

A termékek forgalmazásába kereskedõ partnereket is bevonunk az ország különbözõ régióiban annak érdekében, hogy a Tisztelt Vevõhöz, Felhasználóhoz minél közelebb tudjunk kerülni.Természetesen a Pannonagri KFT. továbbra is partnerei rendelkezésére áll a termékpalettáján megtalálható összes gép és berendezés, vagyis a STELA vagy LAW szárítóberendezések, a MAROT típusú gabonatisztítók, a SYMAGA típusú tárolósilók, a HÉRON automata nagyüzemi gabona mintavevõk és az OLIMAC típusú kukorica betakarító adapterek forgalmazásával, szárítótelepek tervezésével, kulcsrakész kivitelezésével és minõségi szervizkiszolgálásával.