MENÜ

Tulajdonosra talált a 2000. Zetor traktor

Oldalszám: 52
2014.04.24.

Orfû-Lipóc Rácz tanya étterme szolgált helyszínéül a közelmúlt eseményének – ünnepélyes keretek között adták át a kétezredik Zetor traktort. Nagy nap ez Takács András és a Zetor márkakereskedõk életében, hiszen hosszú évek munkájának eredménye a mai jeles alkalom.

A pécsi márkakereskedõ cég, a K&B GÉPUDVAR Kft. értékesítette a Belvárdgyulai Mezõgazdaság Zrt.-nek a jubileumi traktort.

Kasó Tamás, az 1998-ban alakult családi vállalkozás ügyvezetõ igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, beszédében kihangsúlyozva, hogy a cég felvirágoztatásában jelentõs szerepe volt a Zetor traktorforgalmazás elindításának.

Takács András a ZTR-AGRO Kft. ügyvezetõje bemutatta a tizenegy éve alakult céget, s a résztvevõk megtudhatták, hogy már 1996-ban kialakult a márkakereskedõi hálózat Pécs, Veszprém, Békéscsaba, Nyíregyháza, Komárom, Becej központokkal, valamint két területi képviselõ is belépett a forgalmazói körbe.

A vállalat történetének jelentõsebb állomásait felelevenítve szólt arról, hogy az 1000. traktort 1999-ben adták át, s 2000-ben megépült a komáromi telephely, amelynek területén található a központi szerviz és raktár is. A 2003. év nevezetességének számított, hogy Nagyrédén eladták az 1500. Zetor traktort, s három év elteltével ismét kerek eladási számot ünnepelhettek a 2000. Zetor eladásával. A Zetor gyár vezetõsége egy plakettet adományozott Takács Úrnak, az eddigi több éves munkájának és a 2000. traktor értékesítésének elismeréseként.

A ZTR-AGRO Kft. a gazdákat és vásárlókat szaktanácsadással, pályázatok kidolgozásával, lizing-hitel ügyintézéssel segíti, valamint az ország egész területén rendelkezésre áll a szervizszolgáltatásuk. Az alkatrészellátás pedig kizárólag eredeti Zetor alkatrészek felhasználásával történik. Takács András elmondta, hogy idehaza az EU és az USA traktormárkái közül az elmúlt évek eladási statisztikája alapján 51 százalékkal magasan piacvezetõnek számít a Zetor a 60–82 lóerõs kategóriában és emellett nagyobb lóerõ kategóriában is jó eredményeket értek el.

Radovan Putna, a Zetor Trade igazgatója beszélt arról, hogy a Zetor márka fejlõdése nem áll meg, hiszen folyamatos fejlesztések történnek. A brnoi gyárból ebben az esztendõben 15 ezer Zetor traktor gördült ki. Az eladási statisztikát Lengyelország vezeti 2950 db traktorával, míg Csehország és Szlovákia együtt 740 darabot értékesített. Közel 40 ország piacán van jelen a Zetor gyár, mégis az egyik legfontosabb piacának számít Magyarország.

Az innováció két gyártósort érint elsõsorban; a Major és a Super márkák gyártásának megszûnése mellett a legújabb, a Proxima továbbfejlesztése a cél. A 61, 72 illetve 82 lóerõs motorokkal gyártott nagy sikerû Proxima nagyobb teljesítményû szériával bõvül 2007 januárjától. Ez a Proxima Plus, amely 82, 90 és 101 lóerõs motorral fog üzemelni, 16+16-fokozatú irányváltós sebessségváltóval, 2° Power-Shift-tel, megújult belsõ dizájn gondoskodik a kényelemrõl. A következõ újdonság a Proxima Light Economy traktor lesz, ami gyakorlatilag a Major kiváltásaként fog megjelenni, amely már az európai környezetvédelmi követelményeknek is megfelelõ TIER III motorral szerelve jelenik majd meg. A 2008. évtõl a Proxima traktorok többi családja is alacsonyabb füstkibocsátású TIER III. motorokkal lesznek rendelhetõk.

Az innováció másik iránya a Forterra típus fejlesztése. A Forterra Power és a Maxterra az elõbbi 2008 januártól az utóbbi 2009 januárjától rendelhetõ, melyek nagyobb teljesítményre lesznek képesek a 6 hengeres motorral, illetve a 24+24-es sebességváltóval, mászó fokozattal, hidraulikus reverzorral, négyfokozatú nyomatékváltóval. A traktorokat az igényeknek, munkatípusnak megfelelõen szerelik fel a szakemberek, így az egyéni elvárásokat a gazdaságosság szempontjából is ki tudják elégíteni.

A jövõ fejlesztési terveinek reprezentálása után Margittai Miklós, az MVH elnöke tájékoztatást adott a géptámogatás lehetõségérõl. A hét éves, új támogatási rendszer sokkal egyszerûbb és gördülékenyebb lesz, mint az AVOP, vagy a SAPARD támogatások lebonyolítása. A kormány egy elõpályázati rendszert szeretne beindítani, figyelembe véve azt, hogy aki gépvásárláson gondolkodik, idõben megrendelhesse az igényeinek legmegfelelõbb gépet. Az elnök beszédében kihangsúlyozta, hogy a 2000. Zetor traktor eladása céltudatos piaci munka eredménye.

Az elõadók rövid tájékoztatói után következett a nap fénypontja, a 2000. Zetor traktor ünnepélyes átadása. Németh Zoltán a Belvárdgyulai Mezõgazdasági Zrt. képviseletében átvette a Proxima 8441.1 típusú traktor kulcsát Margittai Miklóstól, és elmondta hogy a nagyfokú üzembiztonság miatt választották a Zetor traktort. A rendezvény méltó zárásaként Takács András a meghívottakat ebédre invitálta, s búcsúzóul névre szóló meglepetéssel ajándékozott meg minden résztvevõt.