MENÜ

Látogatás a sáripusztai telephelyen

Oldalszám: 54
Köves Ildikó 2014.04.25.

Oliver Hahnenkamm a Hubertus Agráripari Bt. ügyvezetõje felismerte évekkel ezelõtt, hogy a termelés eredményessége nem csak a szántóföldi termelés sikerén múlik. Oda kell figyelni a járulékos költségekre, betakarítással, tárolással kapcsolatos kérdésekre is. Meglátogattam a KWA Hungária Kft. által megépített szárítóüzemet,
és a hozzá épített 6 db siló építményét. Oliver Hahnenkamm ügyvezetõt kérdeztem, a cég múltjáról, jelenérõl, új beruházásairól.Mikor és hogy került Magyarországra?

– 2004 január óta vagyok a Hubertus Agráripari Bt. ügyvezetõje. Végzett agrármérnökként Németországban dolgoztam különbözõ mezõgazdasági cégeknél. Az 1992 óta mûködõ német magántulajdonban levõ magyarországi cég élére szakembert kerestek, és így kerültem ide.A Hubertus Agráripari Bt. tulajdonában levõ közel 2200 ha szántóföldi területen milyen növénykultúrák termesztésére van lehetõség?

– 800 ha szántóföldünk van Marcali környékén, és 400 ha Lengyeltóti környékén. Ezen területek jó minõségû szántók, itt kukoricát, repcét, búzát, napraforgót termesztünk. 1000 ha rosszabb minõségû szántó fõ növényei a lucerna, cirok. A terményeink nagy részét exportáljuk Európa több országába. Az új beruházások helyszínének egyik fontos szempontja a tranzit útvonalakhoz való közelség.Milyen új beruházáson gondolkodott?

– A cég tulajdonában volt Imre majorban egy öreg szárító építménye, csarnokkal. A nagy mennyiségû gabona szárítására egy új nagyobb kapacitású szárító, tárolásra pedig új silók megépítése vált szükségessé. A beruházást önerõbõl finanszíroztuk, és a megvalósításhoz kivitelezõ céget kerestük. Helyszínként a sáripusztai telephelyünket választottuk a szántóföldek közelsége miatt, így a járulékos költségek csökkenthetõk.Milyen szempontok alapján választott kivitelezõt?

– Több ajánlatot is kaptunk terveink megvalósításához. A szempontok: az ár, a szerkezeti jellemzõk, anyagminõség, garanciavállalás, német nyelv-tudás, és rövid idõn belül a kész építmény elkészülése.Miért esett a választás a KWA Hungária Kft. által legyártott silókra, szárítóra?

– A felsorolt szempontoknak ez a cég felelt meg maximálisan. Magyarországon kevés olyan gyártó cég létezik, mint a KWA Hungária Kft., akik az elképzelt igényeink teljes kivitelezését rövid határidõn belül teljesítik A gyár az ausztriai Fürstenfeldben mûködik Wagner Gerhard vezetésével. A helyszínen legyártott méretpontos elemeket a sáripusztai telephelyre leszállítják, és helyben történik az összeszerelés. A kivitelezõ cég 3 év garanciát biztosít. Bármilyen probléma történik, azonnal biztosítják az alkatrészek cseréjét, és a mûködéshez szükséges gépek javítását. Ennek a munkák szezonjában nagy jelentõsége van, hiszen nem kényszerülünk leállásra, várakozásra.Milyen kapacitásúak a silók, és a szárító?

– 6 darab siló épült, egyenként 1000 tonna kapacitásúak, míg a szárító 13,5 t teljesítményû óránként 10% vízelvonással. Jelenleg 3 siló takarmány kukoricával van megtöltve. Az anyagmozgató eszközök – rédler, elevátorok – 60 t/óra mennyiségû termény megmozgatására képesek.Mikor kezdõdött el az építkezés?

– 2006 június végén megindulhatott az építkezés, és november 1-jén megtörtént az átadás. Folyamatosan teszteljük a rendszert, de semmi probléma ez idáig nem volt. A kivitelezõ cég nagyon precízen, elképzelésemnek megfelelõen teljesítette a terveket.A jövõre nézve milyen fejlesztéseket szeretne megvalósítani?

– A kapacitás bõvítésére új silók megépítését tervezem a KWA Hungária Kft. által megépített silósor folytatásaként. Bértárolási lehetõség is felmerült, mert Marcali környékén etanol üzem létesítését tervezik, így lehet, hogy tárolási lehetõséget biztosítanánk az üzem felé. Szükség esetén a Sáripusztai telephelyünk alkalmas új szárító megépítésére is.Remélem, terveiket sikeresen meg tudják valósítani.