MENÜ

Bevált és sokszor bizonyított kukorica hibridek a KWS-tõl

Oldalszám: 14
Dr. Nagy Sándor 2014.04.25.

Termésstabilitás és jövedelmezõség az Ön sikeréért!

Az idei év ismét az átlagostól eltérõ kukoricatermesztési szezont hozott. A kései, kezdetben hûvös tavaszt csapadékos nyárelõ, majd szárazabb nyár követte.

A szép, napos meleg szeptember és október nagyon kedvezett a kukorica érésének és vízleadásának. Korai vetés és hibridek használata mellett kiemelkedõ termések 16–17% körüli szemnedvesség mellett is elérhetõk voltak. A kedvezõvé vált piaci lehetõségek a legjobb kukoricatermesztõk számára kiemelkedõ jövedelmet biztosítottak.

A KWS már bevált és sokszor bizonyított hibridjei idén ismét szépen teljesítettek: az üzemi termesztésben magabiztosan stabil és magas termést és ezzel tisztes jövedelmet biztosítottak a KWS hibrideket termesztõ vevõink számára!

A KWS 2360 a KWS kukorica kínálatának legkorábbi (simaszemû) hibridje (FAO 290). Háromvonalas (TC) hibrid, ezért alkalmazkodóképessége kiemelkedõ, minden termõhelyen megbízhatóan, stabilan terem. Kezdeti fejlõdése nagyon jó, kiválóan alkalmazkodik a hûvös tavaszi idõjáráshoz, hideg, nedves területeken is nagy biztonsággal vethetõ. Ipari kukoricaként (kukoricapehely, gríz, liszt) kiválóan hasznosítható. Korai virágzása miatt optimális vetésnél elkerüli a nyári légköri aszályt. Korán és alacsony szemnedvességgel takarítható be (optimális esetben 15–17% víztartalommal), utána õszi kalászos is vethetõ. 2006-ban 40 üzemi kísérlet átlagában a betakarításkori szemnedvessége 18,7% volt. A szélsõséges 2006-os évben is sok üzemi kísérletben 10–12 t/ha termést hozott. Az OMMI vizsgálatok 3 éve alatt (2002–2004) 3,4%-kal haladta meg termése a sztenderdek átlagát 19% szemnedvesség mellett. A KWS kisparcellás kísérleteiben (7 hely átlaga) 2005-ben 11,6 t/ha átlagos terméssel takarítottuk be.

A KWS 2360 fajtát minden termõhelyre, elsõsorban kései vetésekhez, korai betakarításhoz, lassan felmelegedõ talajokra és ipari célra ajánljuk.

A KWS 328 (FAO 330) már negyedik éve szolgálja meg a beléje vetett bizalmat. Jellemzõen magas, zöld száron érõ kétvonalas lófogú hibrid. A KWS 2360 mellett az egyetlen fehér csutkájú KWS lófogú kukorica. Kiváló alkalmazkodóképességgel, stabil termésével különösen a gyengébb termõhelyi adottságok mellett, illetve költségtakarékos technológiát alkalmazó gazdálkodó partnereinknél az érzékenyebb csúcshibridek méltó ellenfele!

A rendkívül száraz 2003-as évben az OMMI kísérletekben a legjobban teljesítõ KWS hibrid volt, átlag feletti terméssel és 17,16% szemnedvességgel. 2005. évben 77 üzemi kísérlet átlagában 10,3 t/ha terméssel takarítottuk be. 2006-ban a KWS 328 betakarításkori szemnedvessége 66 üzemi kísérlet átlagában 19,8% volt. Minden termõhelyre ajánljuk, de igazán gyengébb termõhelyeken és alacsony költségû technológiáknál mutatja meg versenyképességét.

A Kuxxar (FAO 350) átlagosnál magasabb, kifejezetten generatív típusú kétvonalas, lófogú hibrid. A Nyugat-Dunántúl kedvelt fajtája, de Ausztriában és Nyugat-Európában is nagyon kedvelt, ahol nemcsak szemesként, hanem silókukoricaként is hasznosítják.

Kiváló a kezdeti fejlõdése hûvös tavaszon és hideg termõhelyeken is. Vízleadása kiváló, 2006-ban 101 üzemi kísérlet átlagában a Kuxxar betakarításkori szemnedvessége 18,8% volt. Hihetetlenül stabil, a Dunántúlon minimális szórással, 9–11 t/ha közötti terméseket hozott, jól alkalmazkodik a rosszabb adottságú termõhelyekhez is. Az OMMI kísérletekben az aszályos 2003. évben is az átlag felett teljesített 15,4% betakarításkori szemnedvesség mellett. 2005-ben 74 üzemi kísérlet átlagában 10,2 t/ha termést hozott 20,7% víztartalommal.

A Kuxxar hibridet elsõsorban a gyengébb adottságú, laza talajú, késõn felmelegedõ, hideg termõhelyekre ajánljuk, ahol magabiztosan szerepel az érzékenyebb csúcshibridekkel szemben is.

A Laureat (KWS 353) még ma is a legnagyobb mennyiségben forgalmazott kétvonalas, lófogú KWS kukoricafajta (FAO 350). Szára jellegzetesen vörös, antociános, középmagas, megdõlésre nem hajlamos. Csõtípusa nagyon jellegzetes, a csúcsig vastag, tompa végû, jól berakódó, kiválóan termékenyülõ. Már 1998. óta bizonyított termelõink körében stabil termésével, érésidejének megfelelõ vízleadásával és nagyfokú alkalmazkodóképességével. A Laureat betakarításkori szemnedvessége 2006-ban 77 üzemi kísérlet átlagában 20,0% volt.

Minden termõhelyre, minden intenzitási szinthez ajánljuk, de különösen szerényebb termõhelyi adottságok mellett és alacsony költségráfordítású technológiáknál tudja kiemelkedõ alkalmazkodó képességét megmutatni. A Laureat 2005-ben 72 üzemi kísérletünk átlagában 10,1 t/ha termést ért el, a KWS üzemi fejlesztési kísérletekben 11,05 t/ha terméssel takarítottuk be.

A KWS 1393 (FAO 450) magas, robosztus kétvonalas lófogú hibrid. Zöldtermése és szárazanyag hozama akár silóhasznosításra is alkalmassá teszi. Az erõs, stabil szárakon jellegzetesen hosszú csövek helyezkednek el, mélyen ülõ, hosszú szemekkel. Vízleadása meghaladja éréscsoportja átlagát. Kiváló stressztûrõ képességét a 2003-as évben különösen megmutatta, de az idei aszályos júliusban is jól termékenyült.

A KWS 1393 az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkezõ hibridünk. Az OMMI vizsgálatok során 2001–2003. években 18,43% átlagos szemnedvesség mellett közel 6%-kal haladta meg a sztenderdek átlagát. 2004-ben az államilag elismert fajták kísérletében termése 4,3%-kal haladta meg az éréscsoport átlagát, annál alacsonyabb szemnedvesség mellett. 2006-ban 69 üzemi kísérlet átlagában szemtermése 10,86 t/ha, betakarításkori szemnedvessége 20,1% volt. A KWS üzemi kísérletekben évek óta az egyik legjobban teljesítõ hibridünk, 2005-ben 68 hely átlagában 10,95 t/ha terméssel takarítottuk be. A KWS kisparcellás elõkísérletekben 7 hely átlagában 13,5 t/ha termést ért el!

A KWS 1393 hibridet elsõsorban jó termõhelyi adottságokhoz és intenzív technológiákhoz ajánljuk, ahol rekordtermésre képes. Figyelemre méltó sikerrel termesztik partnereink a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.A KWS már a piacra bevezetett és bizonyított hibridjei kedvezõ árak mellett, nagyon jó ár-érték aránnyal minden vevõi igényt kielégítenek. Próbálja ki, gyõzõdjön meg teljesítményükrõl és érjen el a KWS fajtákkal kiemelkedõ jövedelmet akár szerény termõhelyi adottságok mellett és alacsony technológiai költségekkel is!