MENÜ

Szakmai nap a Génbank-Semex Magyarország Kft.-nél

Oldalszám: 63
2014.04.25.

Színvonalas szakmai rendezvényt tartott a Génbank-Semex Magyarország Kft. – a Holstein-Fríz Tenyésztõk Egyesülete és a Magyartarka Tenyésztõk Egyesülete közös szervezésében. A program ivadék- és bikabemutatóval kezdõdött, majd Veres Zoltán, a Génbank Kft. gyvezetõje nyitotta meg a szakmai elõadásokat.

Bemutatta a 200–220 holstein bika üzemi tartására alkalmas, két ütemben megépülõ beruházások tervét. Az elsõ ütemben 28 férõhelyes egyedi boxos istálló felépítése a cél, a következõ ütemben szintén 28 férõhelyes, és két darab 50–50 férõhelyes csoportos tartásrendszerû istálló építését tervezik. Szükség van egy jól fedett, jó felszereltségû ugrató helyiségre is. A mennyiségi és minõségi változások korszerû trágyatároló, illetve kerítés és úthálózat megépítését teszik szükségessé az istálló állatállományának könnyebb megközelítése valamint kiszolgálása érdekében.

Az elmúlt évek nagy beruházása a legkorszerûbb labortechnikai berendezések (spermafagyasztó, hûtõeszközök) beszerzése volt. A Génbank Kft. Balanced Breeding filozófiájának a célja olyan genetika kialakítása, amely hosszú és hasznos élettartam mellett több laktációban nyújt kiegyenlített termelési eredményeket, így több borjút és gazdaságos termelést biztosít.

A Génbank-Semex Magyarország Kft. partnerei számára a jövõben is megbízhatóságot, kiváló minõséget és szolgáltatást szeretne garantálni.

A megnyitó elõadást Dr. Huth Balázsnak, az MTE fejlesztési- és marketingvezetõjének beszámolója követte „Új kihívások a magyartarka fajta tenyésztésében” címmel, majd Dr. Csáki Tamás állatorvos részletezte az involuciós idõszak szaporodásbiológiai problémáját. Mélykuti Tibor, az Alföldi-Tej Kft. ügyvezetõje a hazai és az export piacon való részvételük lehetõségeirõl informálta a megjelenteket. A szakmai programokat Antal Gábor, a Hód-Mezõgazda Zrt. vezérigazgatója zárta. A rendezvényt kötetlen beszélgetés és ebéd zárta.