MENÜ

Miniszteri látogatás az Axiál megújult telephelyén

Oldalszám:
2014.04.25.

Olyan idõszak következik az agrárium fejlesztésében, amelyben igen komoly szerep vár az AXIÁL cégcsoportra, amely megalakulása óta igen jelentõs fejlõdésen ment át a kis családi vállalkozástól mostanáig – mondta Gráf József földmûvelésügyi miniszter az AXIÁL Kft. felújított székesfehérvári telepe átadásán tartott beszédében. Úgy vélte: a cég igen jó példája annak, hogy ha nem is korlátlanok az ilyen vállalkozások lehetõségei, a siker nem kizárt, ha eleve tudják, mi a cél.

A miniszter szerint lezajlott a társadalmi vita arról, hova akarunk eljutni a következõ hét évben a hazai és az EU-s források felhasználásával. Bejelentette, hogy a mintegy 1250 milliárd forint uniós pénz 47 százalékát a mûszaki színvonal emelésére, a versenyképesség növelésére kell fordítani. A legtöbbet – az ágazat szinte minden szegmensét érintõ – gép- és eszköz támogatásokra költik, ami már az elsõ évben az állami forrásokkal együtt 100 milliárd forint lehet. Ilyen nagyságrendû közvetlen segítséget az unió 2014 után várhatóan nem nyújt, így most minden kínálkozó lehetõséget meg kell ragadni. Ezért a szakmának a széthúzás helyett össze kell fogni! – mondta Gráf József. Csak így lehet elérni, hogy a termelés, a kapacitás kihasználása ne szinten maradjon, hanem 30–35 százalékkal növekedjék.

Az AXIÁL újjávarázsolt telepének átadásán Harsányi Zsolt, a cég tulajdonos-ügyvezetõje és Pintér Zsolt ügyvezetõ igazgató köszöntötte a megjelenteket, a cég partnereit. Pintér elmondta: Ezt a beruházást az indokolta, hogy üzlethálózatuk legnagyobb tagja, a legjelentõsebb bolti forgalmat magáénak tudható telep, illetve az itt dolgozó immár 21 alkalmazott méltó körülmények között fogadhassa a vevõket. Az építkezés 2005-ben kezdõdött, és létrehozták az 1075 m²-es új alkatrészüzletet a hozzá tartozó 200 m²-es kiszolgáló létesítményekkel, elkészült egy új 500 m²-es szerelõcsarnok is.

A székesfehérvári beruházás az Axiálnál egy folyamatos és több telephelyre kiterjedõ fejlesztési, korszerûsítési terv része – mondta az ügyvezetõ igazgató. A fejlesztési folyamat legjelentõsebb pontja a bajai új alkatrész logisztikai központ, mûszaki átadása október második felében megkezdõdött. Az új raktárban rövidesen 100 ezer különbözõ cikk tárolására lesz lehetõségük. Az létesítmény ünnepélyes átadása – a tervek szerint – 2007. január 25-én lesz. Bajai központjukban nemrég új oktatóteremmel gyarapodtak. A következõ beruházás az új budapesti telephely lesz, ehhez az M4-es autópálya és az M0-ás körgyûrû közvetlen közelében megvették a szükséges területet. A 2007-ben elkészülõ teleprõl akarják növelni a Budapestre és környékére irányuló mezõgazdasági és építõipari gépkereskedelmi tevékenységüket.

Az eseményen átadták az 1000. Landini traktort a Székesfehérváron gazdálkodó régi partnerüknek, Hegedûs Józsefnek.

A fehérvári üzletavatás jó alkalom volt arra, hogy az Axiál vezetése az év vége felé közeledve az érdeklõdõket, a cég magas szintû szolgáltatásaiban továbbra is bízókat tájékoztassa a felõl, hogy tervszámaik az idén a kitûzötteknek megfelelõen teljesülnek, üzletágaik egymással egyre szorosabban együttmûködve egyenletes teljesítményt nyújtottak.

Ennek egyik szegmensérõl elmondta, hogy az eredményhez nagyban hozzájárult sikeres Claas Mega 360-as akciójuk, amelynek következtében a hazai betakarítógép piacon 46%-ra növelték részesedésüket. Ugyancsak jelentõs a teleszkópos mezõgazdasági rakodók forgalma, minthogy csaknem 900 Manitou-t tudtak október végéig eladni, 56%-os piaci részesedéssel.

Szép eredményként könyvelhettek el a nyugati relációból származó traktoreladásokban, itt 25%-os a részesedésük. Az erõgép szegmensben a Landini-, a Fendt és a Claas-márkák fémjelzik tevékenységüket. Az ügyvezetõ azt is bejelentette, hogy jó úton halad a Claas erõgépcsalád újabb, Xerion típusú gépének 2007-tõl történõ magyarországi bevezetése.

Az olasz Landini gyárral 1998-ban kezdték meg az együttmûködést, ennek nyomán a hazánkban addig ismeretlen traktormárka bevezetése jelentõs sikerekkel járt a gyártó, a forgalmazó és a gazdálkodók számára is. A cég egyik legnépszerûbb terméke a Landpower 135 TDI 134 LE teljesítményû traktora ,melynek méretei alkalmassá teszik arra, hogy egyaránt megállja helyét a talajmunkáktól kezdve a szállításokig. Alacsony fogyasztású és környezetbarát PERKINS motorja gazdaságosan üzemeltethetõ. Mindezek 2006. december végéig nagyon kedvezõ akciós árral társulnak.