MENÜ

AXIÁL Kft. - az év legjobb magyar TOP 200 vállalata

Oldalszám: 26
2014.04.25.

Október 14-én a Szépmûvészeti Múzeumban rendezték meg az idei Figyelõ Top 200 Gálát, ahol a legjobban teljesítõ vállatok részére átadták a Figyelõ Top 200 díjakat. Az idei kitüntetettek a GE Hungary Nyrt., az ALCOA-Köfém, az Axiál Kft., az Erste Bank Hungary Nyrt., a Richter Gedeon és a Magyar Telekom lettek.

Immáron hetedik alkalommal rendezte meg a Figyelõ üzleti és gazdasági hetilap a Gundel Étteremmel közösen exkluzív gáláját a gazdasági élet meghatározó szereplõi részére, a Figyelõ TOP 200 címû kiadvány megjelenése alkalmából. A rendezvény lehetõséget nyújt a legnagyobb vállalatok döntéshozói számára, hogy informális környezetben találkozhassanak egymással, illetve a politikai élet vezetõivel. A gálát a legnagyobb vállalatok vezetõi mellett idén több állami vezetõ tisztelte meg jelenlétével. Az eseményen részt vett Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Bajnai Gordon, az európai uniós támogatásokért felelõs kormánybiztos, Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési valamint Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

A méltán nagyszabású gála a magyar gazdasági és politikai élet vezetõinek egyik legfontosabb találkozója, s a rendezvény egyúttal az elõzõ üzleti év lezárását is jelenti. Ezen alkalommal hozzák nyilvánosságra elsõként, mely magyar cégek érték el a legnagyobb bevételt, melyek a legeredményesebbek és melyek fejlõdtek leggyorsabban 2005-ben.

A Figyelõ TOP 200 Gálán idén hat díjat osztottak ki, azon cégeket jutalmazva, amelyek a legtöbbet fejlõdtek, illetve eredményességüket a legnagyobb mértékben növelték.

Az idei gyõztesek kiválasztását a Corvinus Egyetem professzorai dr. Chikán Attila egyetemi tanár, dr. Reszegi László docens, dr. Dobák Miklós egyetemi tanár segítették, valamint dr. László Géza az Antenna Hungária vezérigazgatója, Martin József Péter a Figyelõ fõszerkesztõje és Nyomárkay Kázmér, a Sanoma Budapest lapigazgatója vettek részt a döntésben. Döntését a zsûri objektív mutatószámok alapján összeállított rangsorok felhasználásával hozta meg, de figyelembe vett nem számszerûsíthetõ szempontokat is.

A 2005. év leghatékonyabb vállalata az Alcoa-Köfém lett. A zsûri ezt a díjat két pénzügyi mutató, az úgynevezett ebitda (kamatok, adók, árfolyamváltozás és amortizáció nélkül számított üzleti eredmény) és a befektetett eszközök hányadosából képzett rangsor alapján ítélte oda. A legeredményesebb vállalatnak – az üzemi eredmény és az árbevétel hányadosából képzett rangsor alapján – a GE Hungary Nyrt. bizonyult. A kutatás-fejlesztés iránt leginkább elkötelezett vállalat a Richter Gedeon Nyrt., a 2005. év adományozója pedig a Magyar Telekom Nyrt. lett. A legjobb magyar TOP 200 vállalat címre a zsûri – szintén az üzemi eredmény és az árbevétel hányadosából képzett rangsor alapján – az Axiál Kft.-t tartotta érdemesnek. A legjobb bank díjat pedig – 2005-ös teljesítménye alapján – az Erste Bank Hungary Nyrt. kapta.