MENÜ

Õszi mûvelõelemekkel is bizonyított az AGROKOMB

Oldalszám: 17
2014.04.25.

Õszi üzemi próbán az AGROKOMB Vario egymenetes magágykészítõ gépcsalád. Folytatódott az AGOKOMB VARIO üzemi körülmények közötti tesztelése, ezúttal a tárcsasorral is felszerelt õszi változatot vizsgálták gazdálkodó partnereinek közremûködésével az AGRIKON Solt Zrt. szakemberei.

Hogyan foglalná össze tapasztalataikat az új rendszerû talajmûvelõ eszköz üzemi próbáival kapcsolatban?

„A magyar adottságok között megtalálható szinte összes talajtípuson megfelelt az õszi mûvelõelemekkel felszerelt AGROKOMB” tájékoztatta az AGRO NAPLÓ-t Kovács Béla az AGRIKON Solt Zrt. mûszaki igazgató-helyettese. „A mûködési próbán végzett vizsgálatok igazolták az elõzetes várakozásainkat, a tavaszi mûvelõ elemekkel felszerelt gép jó eredményeit követõen az õszi mûvelõelemek is igazolták az egymenetes magágykészítés kiemelkedõ hatékonyságát. Az elõre szerelt tárcsasor segítségével az alacsony csapadék miatt kõkeménnyé vált rögöket ugyanolyan könnyedén aprította, mint az akár 1 m-es magasságot is elérõ, le nem zúzott napraforgótarló álló szárait.”

Milyen mûvelõelemek találhatóak az AGROKOMB VARIO õszi változatán?

„Az AGROKOMB VARIO mûvelõelemek összeállítása ÕSZI magágy-készítésnél:

• Tárcsasor – egyenes vonalban kettõ sor kerül elhelyezésre, amelyek biztosítják az erõegyensúlyt, feladatuk az aprítás, porhanyítás és a keverés.

• Talajlazítók – nehéz kultivátorok, rugós talajlazítók.

• Stern hengerek – jó aprító, tömörítõ munkát és gyomirtást végeznek.

• Tömörítõ henger – feladata a felszíni és mélyebb réteg tömörítése, a felszíni rögök aprítása, illetve átveszi a gép súlyának egy részét.”

Milyen további tapasztalatokat szereztek?

A gép hatékony mûködéséhez magas relatív sebesség (10 km/h felett) szükséges. A sebesség betartása mellett fontos a megfelelõ szintállítás, azonban ez a kezelõ számára könnyen elsajátítható.

A tesztek során használt nehézkultivátor kapák beállítástól függõen 15–20 cm mélységben hatékony lazítást végeztek, a hengersorok megfelelõen gondoskodtak a hatékony aprításról és a tömörítésrõl.

Telefon: 78/486-016, 486-061, 30/380-1595 • Fax: 78/486-152

[email protected] • www.agrikonsolt.hu