MENÜ

Bemutatkozik a RAGT Vetõmag Kft.

Oldalszám: 36
2014.04.28.

2006. szeptember 1-tõl kezdte meg mûködését az újonnan megalakult RAGT Vetõmag Kft.
A magyar gazdák számára ma már nem ismeretlenek a kissé nehézkesen kimondható „erazsété” (RAGT) vetõmagok. A KWS RAGT Hybrid Kft.-vel közös tevékenységben már több éve jelen van a magyar vetõmagpiacon.

A francia RAGT Semences egy profi vetõmagnemesítõ, -termelõ és -értékesítõ cég, amelynek tevékenysége immáron egész Európára kiterjed.

A vetõmag-kereskedelmük Európában 10 leányvállalaton keresztül történik, amelyek lefedik szinte az összes európai országot. További bõvítés várható Románia és Bulgária irányába. A jövõ építéséhez 190 nemesítõ munkatárs áll rendelkezésre, amelybõl 60-an rendelkeznek doktori címmel. Mindezt 13 kutató állomáson végzik Európa szerte (Franciaországban, Angliában, Hollandiában, Dániában, Csehországban, Spanyolországban), 63 különbözõ éghajlati területen és közel

28 000 kísérleti parcellán.

Az RAGT Semences hibridkukoricát 1963-tól, fûféléket 1970-tõl, míg napraforgót, árpát, tritikálét, búzát, cirkot 1972 óta nemesít. A tevékenységünk 1993-ban az olajrepce-nemesítéssel bõvült.

A RAGT egész Európára kiterjedõ nemesítési programot indított. Az anyacég kutatásai és nemesítései évente közel 200 elismert új fajtát eredményeznek 22 növénykultúrában: kukorica, napraforgó, cirok, takarmány-, és pázsitfûfélék, tritikálé, árpa, szója, repce, durum-, és lágy búza stb… 2004-ben bõvítették tevékenységüket a Cereales Monsanto (a Monsanto gabonanemesítõ részlege) megvásárlásával.

A kukorica nemesítését és elõállítását a cég Európa szerte 6 kísérleti központban végzi, amelyekre 4 nemesítési program keretében, különbözõ éghajlatú tájakon és különbözõ talajtípusokon kerül sor. E kutatások fõ célja, hogy az alapvetõ elvárások –, mint a lehetõ legnagyobb terméshozam és legjobb minõség mellett az egyre fontosabb szerepet betöltõ kalorikus értékek, a keményítõ szint és hektoliter súly értékei is – a kívánt mennyiségi és minõségi szintre kerüljenek.

E kutatások, fejlesztések eredményei a ma már Európa szerte közismert és elfogadott Duo-System és YieldGard, illetve akár az EU által meghatározott hektolitersúly követelményt is teljesíteni tudó kukoricahibridek forgalomba hozása. Erre már létezik megoldás a RAGT kínálatában.

Az olajos növények nemesítését 5 különbözõ program keretében végezzük Európában 5 nemesítési központban. Kritériumként figyelembe veszik a termelési stabilitást és a növényélettani igényeket, a betegségtoleranciát és az olaj-, illetve olajsav-tartalmat.

A RAGT Vetõmag Kft. azzal a céllal kezdte meg tevékenységét, hogy érvényt szerezzenek a korábbinál is szélesebb termékválasztékuknak. Francia ügyvezetõje Olivier Crabos, aki emellett még ellátja a Kelet-európai vezetõi teendõket is.

Egyenlõre három kultúrával vannak jelen a magyar piacon; kukoricával, napraforgóval és repcével.

A többi nemesítõházhoz hasonlóan a hazai kereskedõ- és integrátor cégeken keresztül kívánják termékeiket forgalmazni. Kukoricából a termelõk által kedvelt 70 ezer szemes, napraforgóból a lassan sztenderdnek számító 150 ezer kaszatos kiszerelést alkalmazzák.

Az értékesítésért a Dunántúlon Lonsták János, míg a Dunától keletre Kiss Attila felel.

A RAGT márkanevet saját genetikával támogatják. Ez igazodik a magyar termelõk magas termésátlagra, jó stressztûrõ-képességre, gyors vízleadásra vonatkozó elvárásaihoz, ahogy azt az öt éve folyó OMMI kísérleti eredmények látványosan igazolták.

Idén három kiemelkedõ, új, nagy teljesítményû hibridet adtak át a termelõk rendelkezésére. Kukoricából a Silexx és a Bergxxon és napraforgóból a TX 163 -at.

A RAGT Vetõmag Kft. 2006/07 kínálata a magyar termelõk számára a következõ:

Céljuk a lehetõ legjobban kiszolgálni a termelõket és minél nagyobb mértékben hozzásegíteni ahhoz, hogy munkájukban nyereségesek és sikeresek legyenek.

Ezt kizárólag egészséges és nagy termõképességû hibridek kínálatával tudják biztosítani!