MENÜ

Új telephelyen az Agroterm Kft.

Oldalszám: 58
2014.04.28.

Ünnepélyes keretek között avatták fel a festõi szépségû Magyarhertelenden az Agroterm Kft. telepét. A cég történetérõl és az örömteli eseményig vezetõ útról Lóga Zoltánnal (képünkön) beszélgettünk.

Nyúltenyésztéssel és bikahízlalással kezdte 1989-ben egyéni vállalkozóként, s ezen kívül saját tulajdonú, nyolc hektáros földterületén kezdett gazdálkodni. Ebben az idõben egyre nagyobb igény mutatkozott a környékbeli magánemberek részérõl, hogy a kárpótlás során visszakapott földjeiket, vagy már meglévõ területeiket megmûveltessék.
Számos megkeresésnek eleget téve a gazdálkodási területük így 300 hektárra nõtt, amely gazdálkodási méret már megkívánta a cégalapítást, így létrehozták a Zomaro Kft.-t Nem sokkal késõbb, 1993-ban megvásárolták a Liget központjában lévõ, ma is létezõ telephelyüket, ezen a területen sertésólat és gabonatárolót építettek, s itt rendezkedtek be a hosszú távú gazdálkodásra. Állatlétszámukat folyamatosan bõvítették, és már sertéshízlalással is kezdtek foglalkozni.
A mindszentgodisai telephelyû Agroterm Kft. megvásárlását követõen a cég folyamatos fejlesztéseket és beruházásokat hajtott végre és 2001-ben elkezdtek egy nagyméretû telepfelújítást, valamint technológia korszerûsítést. Földterületük közben folyamatosan növekedett, addigra már elérték az 1800 hektárt, ezen kívül mintegy 1000 hektáron mezõgazdasági szolgáltatást végeztek. A most átadott telephelyet 2003-ban vásárolták egy szomszéd vállalkozástól azzal a céllal, hogy az állattartást bõvítik, amelynek profilja a birka- és lótartás lett volna. Ugyan nem ezen a telephelyen, de jelenleg is mûködik az állattartás
20 db törzskancával és 360 darab anyajuhhal, s belevágtak a húsmarhatartásba is jelenleg 33 darab anyatehénnel.
A cég jelenleg több telepen végzi a tevékenységét, az iroda szintén külön településen, Komlón található. Ez a szétszabdaltság indította el azt az elgondolást, miszerint egy cégközpontot kell kialakítaniuk, hogy a termelés és az adminisztráció közelebb kerüljenek egymáshoz. A területválasztásban meghatározó lett, hogy a mûvelési körzetük középpontjában található. Lehetõségük nyílott arra, hogy a beruházást pályázati keretek közt valósítsák meg és Európai Uniós valamint hazai támogatásokat vegyenek igénybe az uniós elõírásoknak megfelelõ kivitelezéshez. Két sikeres AVOP pályázaton és a saját erõn kívül a beruházás finanszírozását az MKB Bank Rt. vállalta, így 2005. augusztusában elkezdték a tervek megvalósítását. A telephelyen jelenleg is folynak úthálózattal, parkosítással, csapadékvíz elvezetõ árkok kialakításával kapcsolatos munkák.
A beruházás kiterjedt egy 10 ezer tonnás új tároló építésére, 2 db 38 m-es, és 1 db 60 m-es tároló felújítására. Technológiának bekerült egy 15 tonna/óra kapacitású PETKUS recirkulációs gabonaszárító (2500-14DU/AB) valamint egy PETKUS U-60-6G univerzális elõtisztító 350 négyzetméteres fogadószínnel. A cég teljes technológiáját így a PETKUS gépek képviselik, melyet a Mepet Kft. jóvoltából valósíthattak meg.