MENÜ

Rangos elismerések – bábolnai takarmánnyal

Oldalszám: 87
2014.04.28.

Az augusztus végi debreceni Farmer Expon két ismert állattenyésztõ kiváló eredményeket ért el. A Szentistvánban gazdálkodó Bogárdi Béla juhtenyésztésben, a füzesabonyi, de Egerben tevékenykedõ Nagy László juh- és kecsketenyésztésben könyvelhetett el sikereket.

Bábolna (B): Milyen elismerésekkel tértek haza errõl a rangos agráreseményrõl?
Bogárdi Béla (BB):
Nagy örömömre a kemény munka meghozta a gyümölcsét. Suffolk minõsített jerke csoportom I. helyezett, a Suffolk minõsítés elõtt lévõ jerke csoportom pedig II. helyezett lett.
A Magyar Merinó minõsített A törzskönyves kosaimat III. helyezéssel díjazta a szakértõ zsûri. Összességében pedig a díjazott állataim után megkaptam a Juhtenyésztési Nagydíjat, amit nagy elismerésnek tartok.
Nagy László (NL): Én is jó érzésekkel térhettem haza, hiszen Magyar Merinó növendék jerkéim I. díjat, ill. a Magyar Merinó anyajuhaim III. díjat kaptak. Továbbá a Magyar Juhtenyésztõ Szövetség nekem ítélte meg az Év Tenyésztõje díjat.
Kecsketenyésztésben elért eredményeim: a Szánentáli gödölyéim I. díjat, az Alpesi gödölyéim II. díjat, ill. az Alpesi bakom III. díjat kapott. Így a díjazott állataim után nekem ítélték a Kecsketenyésztési Nagydíjat.

B: – Kérem, mondják el a titkot, hogyan lehet ilyen kiváló eredményeket elérni a mai nehéz mezõgazdasági helyzetben?
BB: Mindketten ötven évesek vagyunk, hasonlóan hosszú és fáradságos pályát jártunk be ez idáig. Mindketten mezõgazdasági nagyüzemben ágazatvezetõként dolgoztunk, végigjártuk a juhászat ábécéjét. Nekem technikusi, Lacinak fõiskolai végzettsége van. Szinte azonos idõben, én 1989-ben, Laci 1990-ben lett magángazdálkodó. Most pedig hasonlóan jól szerepeltek állataink a kiállításon.

NL: – A gazdálkodási körülményeink is nagyon egybevágóak, azaz a juhtelepet és a legelõterületet is mindketten béreljük. Nehézségeink pedig ugyanazok, amelyek az egész ágazatot sújtják. A juhágazatra jellemzõ a tõkehiány és az alacsony jövedelmezõség. A legégetõbb probléma pedig a szakképzett és megbízható munkaerõ hiánya, valamint a nem megfelelõ vagyonvédelem. Összességében, aki ezt a szakmát választja annak nagyfokú állatszeretettel és elhivatottsággal kell rendelkeznie.

B: - Mekkora állománnyal és milyen fajtával foglalkoznak?
BB: - Az én anyaállományom 600 db-ot számlál, ebbõl 100 db árutermelõ, a többi törzstenyészet. Három fajtával foglalkozom, Magyar Merinóval, Suffolkkal és Német Húsmerinóval.
NL: – Én 700 anyával árutermelést végzek, 300 anya pedig a törzstenyészetemet alkotja, mindannyian a Magyar Merinó fajtába tartoznak. Anyakecskéim száma 100, ebbõl jelenleg 65 db ami laktációban van.
B: - Hogyan termeltetnek az anyajuhokkal?
BB: - Sûrítve elletem az állományt, tehát 2 évente három alkalommal. A bárányok 10–12 napos kortól fogyasztják a kiváló minõségû bábolnai Lambex egyfázisú báránytápot és 60–70 napos korban választom le õket. A bárányok 65%-ából kiváló tenyészállat lesz, 35%-uk pedig exportra kerül.
NL: – Nálam is sûrítve ellenek az anyák. Tavasszal szinkronizálom az anyákat, így õsszel az anyacsoportok közel egyszerre ellenek le, ezáltal a karácsonyi magasabb bárányár jobban kihasználható. Sokak megütközésére a bárányokat korán, 35–40 naposan választom le. Így a juhágazatban országoson nálam a legrövidebb a két ellés közötti idõ. Teszem mindezt azért, mert ágazatunkban már csak egy termelési cél van, ez pedig a piacképes bárány. A korai választást lehetõvé teszi a bábolnai Lambex egyfázisú báránynevelõ táp, mellyel a korán leválasztott bárányokból kiváló exportminõség érhetõ el.

B: – Hallhatnánk-e valamit a kecsketej termelésérõl is?
NL: – 2005-ben megkezdte mûködését az EU-s szabványoknak megfelelõ sajtüzemünk. Kecskegomolyát és 3-4 hetes érlelésû kemény sajtot állítunk elõ, melyet éttermekbe és szállodákba szállítunk. Ezt az üzemet szolgálják ki a kecskék tejjel. Állataink standard laktációs tejtermelése átlagosan 650 liter. Õk a Bábolnai Tejelõ Kecsketápot fogyasztják, melynek nagy elõnye, hogy a pákosztosnak és válogatósnak ismert kecske szívesen fogyasztja.

B: – Hogyan vannak megelégedve a termékeinkkel?
BB: – Laci 2000 óta, és 2003 óta vagyok kapcsolatban a Bábolnával, illetve az egri márkaképviseletével. A termékekkel elégedettek vagyunk, észrevételeinkre fogékony a gyártó, a márkaképviselõ részérõl a kiszolgálás gyors és rugalmas. Együttmûködésünk korrekt és harmonikus.

B: – Munkájukhoz további sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Bábolna Takarmányipar Kft.
2942 Nagyigmánd, Pf. 16 Tel./fax: 34/557-000, 34/557-015
e-mail: [email protected], www.babolnatakarmany.hu
Nagy László – 30/9760-703
Bogárdi Béla – 30/4512-004