MENÜ

Minõség és termésbiztonság a SESVANDERHAVE cukorrépa fajták termesztésével

Oldalszám: 20
2014.04.28.

Az Advanta 2005 évi tulajdonosváltását követõen a cukorrépa ágazat fajtáinak nemesítését és forgalmazását a belgiumi központtal mûködõ SESVANDERHAVE folytatja. Magyarországi leányvállalata Sopronhorpácson található.

Nemesítõ Házunk legfontosabb feladatának tekinti, hogy a termesztési feltételeknek legjobban megfelelõ fajtákat kínálja a termesztõknek. Ennek érdekében töretlen lendülettel folytatjuk a Sopronhorpácson a ’90-es évek elején elkezdõdött nemesítési feladatokat. Teljesítmény kísérletekben vizsgáljuk a tesztkeresztezések hibridjeit. Az itt kiválogatásra került fajták az országos fajta összehasonlító kísérletekbe kerülve nyerhetnek állami elismerést. Annak érdekében, hogy az adott fajta termõképességérõl, technológiai értékérõl a termelõk is meggyõzõdhessenek nagyüzemi kísérletet állítunk be több, mint 50 helyen az ország különbözõ pontján.
A nemesítési munka eredményességét a kiváló vetõmag minõségû SESVANDERHAVE fajták magyarországi teljesítménye már évek óta bizonyítja.
Napjainkban általános követelménnyé vált a rizománia toleranciát hordozó, azaz Rz fajták termesztése. Az idei évben korán jelentkezett és erõsen fertõzött a Cercospora, bizonyítva ezzel, hogy Magyarországon a fajtaválasztásnál fontos szempont kell, hogy legyen a fajta Cercospora toleranciája . A SESVANDERHAVE Sopronhorpácson több, mint 2000 parcellán mesterséges fertõzési körülmények között teszteli fajtajelöltjeit. Ennek eredményeként rendelkezünk olyan új fajtákkal (RÓZSA, BIKINI, CAMEL, CONTINENTAL), amelyek nagyon jól ellenállnak ennek a betegségnek és kiemelkedõ szántóföldi cukortermésre képesek az ország különbözõ termõhelyein.
A tavalyi év soha nem látott rekordtermése felvetette az igényt a cukordús fajtákra. Wapiti és Cucoredes fajtáink bizonyítottan ilyen fajták. Fajtaajánlatunk többi tagja pedig az NZ kategóriába tartoznak. Szeptember elsõ hetében végzett mérések 15,3–17,2 közötti cukortartalmat jeleztek.

Fajtáinkban tehát jól ötvözõdik a minõség, nagy termés és a kiváló rezisztencia.