MENÜ

Gépesítés

Szakfolyóirat > 2006/10 > Gépesítés unió bio motorhajtóanyag

A bio motorhajtóanyag-elõállítás és hasznosítás lehetõségei Magyarországon

A szakértõi prognózisok szerint a fosszilis energiahordozók készletei és kitermelésük a következõ évtizedekben csökkenõ tendenciájú lesz, ezért az árak emelkedésére kell számítani. A globális felmelegedésnek és annak következményeinek legfõbb okozói a hagyományos energiahordozók által nagy tömegben kibocsátott üvegház hatású gázok, amelyet csökkenteni kell.

Szakfolyóirat > 2006/10 > Gépesítés Kukorica tartósítás roppantás

A nedves kukorica roppantásra alapozott tartósítása

A roppantás és a tartósítás kapcsolata Az energiaárak folyamatos, az utóbbi idõben drasztikusnak mondható emelkedése újból teret nyitott a szemes termények szárítást kiküszöbölõ egyéb tartósítási technológiáinak. Az egyre nagyobb léptékben megjelenõ erjesztési eljárások elõnyei közül a két legjelentõsebb a tetemes mértékû energia megtakarítás és a beltartalom jobb megõrzése, hátrányaik között pedig a kereskedelmi forgalmazás elvesztését, az egyes állatfajokra vetített takarmányozás, technológiai okok miatti alkalmazhatóságának nehézségeit kell megemlítenünk.

Szakfolyóirat > 2006/10 > Gépesítés öntöttvas hegesztés fog

Öntöttvas hegesztése-Ha hiányzik egy fog…

Fogaskerekek kitörött fogakkal éppoly használhatatlanok, mint az ékszíjtárcsák kitörött szíj futófelülettel. Aki mégis be tud hegeszteni egy új fogat, illetve az ékszíjtárcsa letört részét megfelelõen vissza tudja hegeszteni, sok pénzt takarít meg. Mi eláruljuk Önnek a tapasztalt hegesztõszakember javítási trükkjeit.

Szakfolyóirat > 2006/10 > Gépesítés Gép gabona direktvető

Újdonságok a mezõgépészetben - gabona-direktvetõ gépek

A kalászos gabonák termesztésének jelenlegi gyakorlatában, bármely elõvetemény utáni õszi búza vetésekor, a vetést megelõzõen több menetben is szükséges talajelõkészítési munkálatok végzése. Ezen munkamûveletek (tárcsázás, szántás és annak elmunkálása, vetõágykészítés) nemcsak jelentõs költséget, hanem tetemes idõráfordítást is igényelnek, így egyaránt növelik a termelési költségeket, illetve a többmenetes talajelõkészítési mûveletek végrehajtása késlelteti a vetést, amihez még a sokszor csapadékos õszi idõjárás miatt elõálló idõhiány is hozzájárul.