MENÜ

Takarmányozás

Szakfolyóirat > 2006/09 > Takarmányozás baromfi zsírsav EPA

A baromfitermékek, mint esszenciális zsírsavforrások az emberi táplálkozásban

A humán táplálkozásban, különösen az elmúlt idõszakban, a táplálkozástudományban bekövetkezett koncepcióváltás eredményeként, az úgynevezett funkcionális élelmiszerek bevezetését követõen, az élelmiszerek, ezen belül a korábban egyértelmûen egészségkárosító hatásúnak kikiáltott baromfitermékeket – a baromfihúst és a tyúktojást – napjainkban már nem csupán táplálóanyag forrásokként javasolják szerepeltetni az étrendben, hanem mint az egészségvédelem lehetséges hatékony eszközeiként.

Szakfolyóirat > 2006/09 > Takarmányozás etetés hőstressz nyár

A nyári hõstressz hatásának mérséklése takarmányozási és etetés-technológiai megoldásokkal

A tehén számára a legkedvezõbb külsõ hõmérsékleti határ az 5–15 °C közötti szakasz, a termelési zóna. A meleg által okozott hõstressz (a körülötte lévõ mikroklíma egyéb paramétereitõl függve) közvetlenül e fölött, 20–25°C-nál jelentkezik. Legnagyobb gondot az ún. hõségnapok okozzák, amikor a napi maximum hõmérséklet 30°C vagy magasabb.