MENÜ

Fejlesztés kettõs hasznosítással

Oldalszám:
Szász Zoltán 2014.04.29.


 

A vetõkocsit egy saját, fékezhetõ, robosztus járószerkezettel látták el. A tartály térfogata 2800–3500 liter befogadóképességû, egy- vagy duplakamrás és ennek megfelelõen egy vagy két adagolót tartalmaz. A duplatartályos kivitelezést akkor használjuk, ha a vetõegység gyökér alatti mûtrágyázó rendszerrel van ellátva, úgy a kalászosok, mint a gyérsorba vetett növények számára.

Mindez az SW vetõkocsiba van koncentrálva, és ehhez tartozik még az összes vezérlõ és ellenõrzõ elektronika. A vetõkocsi hidraulikus három pont felfüggesztéssel van ellátva, amelyre bármelyik vetéstechnikát rákapcsolhatjuk.

A felvett gép függvényében a tartályt vagy vetõmaggal vagy granulált mûtrágyával töltik fel. A vetõkocsiba beépített elektronika vezérli az adagolást és ellenõrzi az áramlást.

 


Ezen kompakt és fordulékony gépek azonos módon kezelendõk, függetlenül a hozzákapcsolt vetõgéptõl. A vetõmagmennyiséget vagy a mûtrágya-adagolást hasonló módon állítják be, a változtatáshoz elégséges a monitoron egy gombnyomás, csak a vetõmag vagy mûtrágya váltáskor szükséges az új leforgatás elvégzése. Az intelligens rövidtárcsa nagy állítási szabadsággal rendelkezik, és nemcsak a kalászos gabona vetésénél használhatjuk, hanem nagyon jó munkát végez a kukoricavetésnél is, habár ebben az esetben kisebb a gép sebessége. A gyérsoros vetésre legnagyobb hatást a vetõkocsi nagy mennyiségû mûtrágya-szállítási képessége gyakorolja. Egyszeri 4–5 tonna mûtrágya tankolással akár 8 órán át is lehet dolgozni. A gyakorlatban kukoricavetésnél a napi teljesítményt egy 8 soros vetõgéppel 25 – 40%-kal növeltük. Nagy mennyiségû (200 kg/ha vagy még többet is) starter mûtrágyát adagolhatunk ki anélkül, hogy a vetési teljesítmény csökkenne. A kalászos vetésekor a Pronto AS 8 ha/h teljesítményt ér el. A Pronto AS-el akár mákot is tudunk vetni 1 kg/ha magmennyiséggel jó minõségben.