MENÜ

A repce télállósága és sikeres áttelelése

Oldalszám: 52
Rikk István 2014.04.29.

A hazai termesztési körülmények között repcét termeszteni nem egyszerû. Ahhoz, hogy a legújabb repcefajták és hibridek magas terméshozamot és olajtartalmat érjenek el, a kedvezõ idõjárás mellett az intenzív termesztéstechnológia minden elemére szükség van. Elengedhetetlenül szükséges az optimális tõszám megõrzése, a gyommentesség, a kórokozóktól mentes egészséges növényállomány, és a megfelelõ fejlettség a jó átteleléshez, a hatékony védelem az õszi rovarkártevõk ellen.

A kórokozók az állomány õszi legyengítésével fokozzák a kifagyás veszélyét, közvetett de akár közvetlen módon is tõpusztulást okozhatnak.

A repce biztonságos átteleléséhez szükséges a 8–10 leveles mélyen fekvõ rozettájú tõlevélrózsás állapot, 25–30 cm gyökérhosszúság és 8–10 mm gyökérnyak átmérõ elérése valamint az õszi szárbaindulás megakadályozása.
A túlfejlett 10–12 leveles, szárba indult növények éppúgy kitettek a téli fagykároknak, mint a gyenge gyökérzetû fejletlen 2–4 leveles egyedek. Sok termelõ tudja, hogy mire gondolunk, ha visszaemlékezik a 2002/2003 télre, amikor a repce közel 70%-a kifagyott.

A keserû tapasztalatok rávilágítanak arra, hogy megbízhatóbbá kell tenni a repce áttelelését. A télállósági probléma kezelhetõ: szükség van egy olyan kettõs hatású fungicidre, amely véd a gombák károsító hatásától, ugyanakkor megakadályozza a növények túlfejlõdését, õszi szárba indulását, így segíti a repce áttelelését is.

Kettõs hatás, hogy a repce jól bírja a telet
Gombaölõ hatás
A Folicur Solo mint triazol típusú gombaölõ szer igen széles hatásspektrummal rendelkezik. Eredményesen alkalmazható nemcsak a legfontosabb repcebetegség, a Phoma lingam leküzdésére, hanem sok más kórokozó ellen is. Õsszel kijuttatva megakadályozza, hogy a kórokozók a repce legyengítésével fokozzák a kifagyás veszélyét. Tavasszal alkalmazva hatékonyan védi a szárat, a leveleket és a becõket fertõzõ kórokozók ellen. Hatékony a gyökérnyak és szárrothadás (Phoma lingam), a fehérszárúság (Sclerotinia sclerotiorum), a repce becõrontó (Alternaria brassicae), a cilindrospóriumos levélfoltosság (Cylindrosporium concentricum) stb. betegségek ellen.

Növekedésszabályozó hatás
A Folicur Solo növekedésszabályozó hatása is kimagasló. Az õszi kezelés nagymértékben javítja a télállóságot. A korábbi vizsgálatok és a hazai gyakorlati tapasztalatok egyaránt igazolják a Folicur Solo pozitív hatását a repce áttelelésére. A Folicur Solo növekedésszabályozó hatása õsszel elsõsorban a szárba indulás lassításában mutatkozik meg. Hatására a levélzet zömökebbé válik, erõs tõlevélrózsa alakul ki. E mögött azonban több kedvezõ biológiai folyamat is lejátszódik. A Folicur Solo a növények saját fitohormon képzõdését, a gibberellin bioszintézist gátolja. Ennek eredményeként lesz visszafogottabb a hosszirányú növekedés. A kezelés megakadályozza a repce õszi szárbaindulását, ezzel párhuzamosan segíti az erõs tõlevélrózsa kialakulását. Miközben a föld felett visszafogja a hajtás – a lombtömeg – fejlõdését, addig a talajban fokozza a gyökérzet növekedését. Hatására növekszik a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérõje is (ábra).

Az õszi 4–8 leveles állapotban történõ Folicur Solo kezelés javítja a télállóságot és megakadályozza az állomány kiritkulását. A Folicur Solo a kezelt növényeken segíti a gyorsabb tavaszi regenerálódást, és erõteljesebbé teszi az oldalhajtások képzõdését. Az oldalhajtások mélyebbrõl indulnak és erõteljesebben fejlõdnek. Ezáltal az elágazások száma megnõhet, jobb lesz a becõberakódás, mindezek növelik a terméspotenciált.

Ennek az összetett folyamatnak az eredményeképpen a Folicur Solo biztonságosabbá teszi a repce áttelelését, csökkenti a kifagyás veszélyét, így megakadályozza a repceállomány kiritkulását. A Folicur kezeléseknek köszönhetõen a repce még rendkívül kritikus években (2003-2004) is jól telelt és magas termést adott.

Javasolt technológia
Õszi kezelés – alkalmazása elõnyösebb a korai stádiumban, mert így még az intenzív megnyúlás elõtt is kifejtheti hatását.

  • Az erõteljes növekedés blokkolására, az õszi szárba indulás blokkolására 4–6 leveles fejlettségnél 0,5 l/ha, 6–8 leveles fejlettségnél 0,75 l/ha,
  • fejletlen, egyenetlen növényállomány megerõsítésére minimum 4 leveles állapotban 0,5 l/ha,
  • erõs Phoma vagy Cylindrosporium fertõzésnél 6–8 leveles állapotban 0,75 l/ha

Tavaszi kezelés

  • a vezérhajtás hirtelen felnyurgulásának blokkolására, szárszilárdításra szárba indulástól bimbózásig 0,5 l/ha,
  • szárszilárdításra és gombabetegségek ellen bimbózástól virágzás kezdetéig 0,75–1 l/ha