MENÜ

Gépesítés

Szakfolyóirat > 2006/09 > Gépesítés Kukorica adapterek kukoricacső

A kukoricacsõ-törõ adapterekrõl

Magyarországon a ~ 1,2 millió hektáron megtermelt 6-8 millió tonna kukorica betakarítása a termelõket komoly feladat elé állítja. A kukorica betakarítási idejét a rendelkezésre álló, eltérõ tenyészidejû fajták megválasztásával az üzem ökológiai adottságaihoz jól lehet hozzáigazítani. A betakarítás során a betakarító, a szállító és a fogadó, vagyis a kukorica esetében a szállítókapacitást kell megfelelõen összehangolni.

Szakfolyóirat > 2006/09 > Gépesítés Traktor Hajtómű üzemeltetés

Fokozatnélküli traktor hajtómûvek üzemeltetési jellemzõi

A ma gyártásra kerülõ traktorokban számos formája megtalálható a különbözõ erõátviteli rendszereknek. A traktorokban a motort, mint az erõgépek fõ eleme követi a hajtómû, ezek csoportja a gyártók kínálata alapján adott típusokon belül is változhat, hiszen egy erõforrás több erõátviteli rendszeren keresztül is mûködtethetõ egy-egy gazdálkodónál.

Szakfolyóirat > 2006/09 > Gépesítés Kombájn üzemanyag kereskedés

Indítási nehézségeket okozhat a levegõs üzemanyag-ellátó berendezés

Hoppá – esik az üzemanyagszint Azoknak a traktoroknak vagy kombájnoknak, amelyeknek hosszabb állásidõ után csak nagyon nehézkesen, vagy már egyáltalán nem indul a motorjuk, gyakran egy egészen egyszerûen diagnosztizálható problémájuk van: esik az üzemanyagszint – mégpedig a vezetékekben, a szûrõkben és a szivattyúban visszafelé egészen az üzemanyagtartályig. Hogy ilyenkor mi a teendõ, ezt írjuk le az alábbiakban.

Szakfolyóirat > 2006/09 > Gépesítés Vetőgép gépek talaj

Mûvelettakarékos gabonavetés

A minimális talajmûvelési irányzatok, s ezen belül a költségtakarékos talaj- és környezetkímélõ talajmûvelési technológiák egyik lehetséges megoldásának tekinthetõ kombinált talajelõkészítés és vetés gyakorlati kivitelezése nem újkeletû.

Szakfolyóirat > 2006/09 > Gépesítés Kalászos pótkocsi mezõgazdasági

Újdonságok a mezõgépészetben – mezõgazdasági pótkocsik

A mezõgazdasági termelés valamennyi ágazatában, az anyagmozgatási és szállítási feladatok megoldásában, a vontatott szállító jármûvek – a különbözõ pótkocsik – nagy jelentõséggel bírnak. A mezõgazdasági termesztési technológiák fontos mûvelete a szállítás, hiszen összeköti, vagy legtöbbször befejezi a technológiai részfolyamatokat.