MENÜ

KÖNYVAJÁNLÓ

Oldalszám: 128
2014.04.29.

A könyvet Búvár Géza Széchenyi Díjas vezérigazgató, Dr. Pepó Péter egyetemi tanár (Debreceni Egyetem ATC, Növénytermesztési és Tájökológiai Tanszék), továbbá – mivel a mû tankönyvként is szolgál – Bottlik László egyetemi hallgató lektorálta.

A könyv üzenete a talajkímélõ, takarékos mûvelés gyakorlatának elterjesztése. Miért kell ismerni a talajok állapotát, milyen egyszerû eszközökkel lehet a vizsgálatokat elvégezni. Milyen a jó tarlómûvelés, és miért fontos, akár száraz, akár esõs az idény. Miként lehet a szántás minõségén javítani, és mikor nem szabad ekével bolygatni a talajokat. Tanácsok a tömör talajok szakszerû gyógyítására, és a talajlazítás energiaigényének mérséklésére. Javaslatok a kultivátoros mûvelés kímélõ hatásának kihasználására száraz és nedves talajokon, és a tárcsa okszerû használatára. Tanácsok a szántás elhagyásakor tapasztalt gyomosodás kezelésére és a tarlómaradványok felszínvédõ hatásának kihasználására. A könyvben magyar-angol szószedet is található.

A Környezetkímélõ alkalmazkodó talajmûvelés könyv – kutatási eredmények hátterével – közérthetõen szól a gyakorlatnak. Benne vannak azok a tapasztalatok is, amelyet a szerzõ különbözõ gazdaságokban szerzett

(Bácsbokod, Bajna, Bakonypéterd, Bekecs, Belvárdgyula, Besenyszög, Bicsérd, Bóly, Bödönhát, Cegléd, Csárdaszállás, Csorvás, Dombóvár, Döbrököz, Dunaszekcsõ, Elek, Enying, Gyõr, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Harta, Hatvan, Hõgyész, Gárdony, Gerjen, Hódmezõvásárhely, Jánossomorja, Jászapáti, Jászberény, Jászboldogháza, Jászkisér, Karád, Kartal, Kisújszállás, Lengyeltóti, Lepsény, Lippó, Lovászpatona, Mezõcsát, Mezõberény, Mezõhegyes, Mezõkövesd, Mosonmagyaróvár, Nagykõrös, Nagykáta, Nagyszentjános, Nagyvenyim, Orosháza, Pánd, Pápa, Pély, Sárbogárd, Siófok, Soponya, Szakmár, Szarvas, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentes, Szentlõrinckáta, Szerencs, Szolnok, Szombathely, Szorosad, Véménd, Zagyvarékas, Zomba, Zsadány).

Szerzõ bízik abban, hogy a gazdálkodók a könyv nyomán jobban figyelnek majd a talajokra, idõben észreveszik a klímakárt fokozó állapothibákat, és tapasztalják majd azt a biztonságot is, amelyet a jól gondozott talaj nyújthat.

A Környezetkímélõ alkalmazkodó talajmûvelés c. könyv megvásárolható a SZIE GAK Kht-nál, Kalászi Miklósnál,

telefonon: 30/5152-983;
                 28/522-936;

e-mailen: mkalaszi@gak.hu,  illetve a www.olvass.hu weboldalon.